Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt poticanja čitanja i druženja na engleskome jeziku “Reading is fun!” u OŠ Vinica

Objavljeno:

- dana

U petak, 16. veljače, u OŠ Vinica održano je drugo okupljanje unutar međuškolskog projekta “Reading is fun!”.

Projekt poticanja čitanja i druženja na engleskome jeziku proteklih se godina provodio na županijskom nivou u suradnji s OŠ grofa J. Draškovića Klenovnik i OŠ Kneginec Gornji.

Ove školske godine prerastao je u projekt međunarodnog karaktera obzirom da se projektu pridružila Osnovna šola Lenart iz Slovenije.

Učenice Mia Bešvir, Klara Borić, Paola Levatić Eršetić, Lana Hrženjak, Dora Kokoška i Ella Mrljić sudjelovale su u aktivnostima projekta. U školi Vinica voditeljice projekta su učiteljice engleskoga jezika Suzana Mihelčić i Nikolina Siročić te knjižničarka Dragana Belščak. Ishodi projekta su poticanje čitanja iz vlastitog zadovoljstva, usavršavanje govornih i čitalačkih sposobnosti engleskoga jezika, poticanje suradništva te razvoj socijalnih vještina, stavova i vrijednosti.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Mirjane Jambriško susret je započeo individualnim predstavljanjem svakog sudionika na engleskome jeziku te vlastitim izričajem prema zadanim temama. Glavna aktivnosti bila je čitanje štiva na engleskome jeziku prema izboru nakon kojeg su prisutni objasnili kakvo značenje za njih ono ima. Sudionici su proveli raspravu o pročitanim tekstovima, komentirali i povezivali ih s vlastitim životnim iskustvima. Slijedila je grupna aktivnosti pisanja priča prema zadanim ilustracijama, a u završnom dijelu projekta učenici su se opustili uz kviz u kojem su pokazali znanje iz područja glazbe, filma, knjige, kulture, sporta, općeg znanja i rješavanja zagonetki. Marljive skupine nagrađene su slatkim paketima prema osvojenom rangu.

Nakon što su se svi dobro zabavili i zbližili, projekt je dovršen razmjenom iskustava i evaluacijom cjelokupnog projekta. Ovo zabavno i uspješno druženje na engleskome jeziku učenici su ocijenili čistom peticom te s nestrpljenjem iščekuju posljednji ovogodišnji susret u Osnovnoj školi Kneginec Gornji u svibnju.

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi dijabetičari u Lepoglavi obilježili Europski tjedan mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavajući Europski tjedan mladih, Dijabetičko društvo Lepoglava organiziralo je zanimljivu raspravu na temu „Manje šećera, više aktivizma“ na kojoj su glavnu riječ vodili učenici lepoglavske i višnjičke osnovne škole.

Benjamin, Mihael i Roko bili su glavni panelisti ovog događaja koji se odvijao u lepoglavskom Info-centru za mlade.

– Dijabetes sve više postaje značajan javnozdravstveni izazov diljem svijeta, posebno među mladima. Kako bismo podigli svijest o važnosti prevencije i upravljanja dijabetesom, organizirali smo ovo događanje na kojem su nam mladi dijabetičari govorili o svom suživotu sa šećernom bolesti – kazao je Hrvoje Kovač, predsjednik Dijabetičkog društva Lepoglava i moderator javne rasprave.

Uvodno su učenicima četvrtih i šestih razreda osnovne škole predstavljeni općeniti izazovi s kojima se susreću osobe s dijabetesom da bi potom o svom iskustvu iz prve ruke saznali od Benjamina, Mihaela i Roka. Svatko od njih na svoj se način nosi s dijabetesom, ali ni jednog ne napušta optimizam.

– Na početku mi je bilo malo teže, ali kad sam pohvatao što sve moram raditi i na što moram paziti, sve je krenulo u dobrom smjeru – ističe Benjamin i dodaje kako sam mjeri razinu šećera u krvi te ubrizgava inzulin kad je potrebno.

Doduše, to što je bakin tiramisu nešto što ne može odbiti jer mu je to najdraži kolač, Benjamin svoj mali slatki užitak konzumira onda kada isplanira malo „zasladiti“ život kako ne bi došlo do komplikacija.

Mihael, učenik četvrtog razreda, s druge pak strane živi vrlo aktivno i odgovorno – Znam što moram, a što ne smijem jesti i držim se toga. Većinu vremena u igri provodim vani što mi pomaže u reguliranju dijabetesa. Što se više igram po vani to mi je šećer bolji – naglašava Mihael i dodaje kako mu nije teško ubrizgavati inzulin jer ima podršku prijatelja iz razreda i učiteljice koji zajedno s podrškom iz obitelji stvaraju sigurno okruženje za njegovo normalno odrastanje.

Benjamin i Mihael svojim su vršnjacima pokazali kako mjere razinu šećera te kako se ubrizgava inzulin. Učenje jednih od drugih važan je korak u osiguravanju podrške i razumijevanja između oboljelih i zdravih pojedinaca. Upravo ovi potonji nerijetko moraju intervenirati kako bi u kritičnim situacijama mogli pomoći nekome tko se nosi s dijabetesom.

Iako je „friški“ dijabetičar, Roko, učenik petog razreda višnjičke škole još uvijek uči kako živjeti s dijabetesom. Kako navodi, za sada mu nije teško, a vidjevši kako njegovi vršnjaci iz lepoglavske škole postaju pravi mali stručnjaci, Roko se ohrabrio i dobio puno savjeta kako da svoj dijabetes pretvori u rutinu koja ga neće sputavati svaki dan.

Dodajmo i podatak kako se dijabetes kod djece i adolescenata najčešće javlja u vidu ovisnosti o inzulinu, odnosno o dijabetesu tip 1 koji je nastao kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. S druge strane, dijabetes tip 2 (neovisni o inzulinu) kod djece i adolescenata postaje važan javno zdravstveni problem u cijelom svijetu. Iako je kod nas učestalost ovog oblika dijabetesa značajno manja, s obzirom na epidemiju pretilosti i nezdravu prehranu koja poprima značajne razmjere pitanje je vremena kada će ovaj oblik dijabetesa po učestalosti činiti značajan dio novih mladih bolesnika.

Zbog toga je vrlo važno baviti se raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima kojima u bitnome smanjujete mogućnost oboljenja od bolesti koja ne boli, ne peče i ne svrbi, a ipak vas izjeda iznutra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje