Povežite se s nama

U fokusu

Kibernetička sigurnost u Općoj bolnici Varaždin na najvišem nivou

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta „Izgradnja kapaciteta kibernetičke sigurnosti Opće bolnice Varaždin u skladu s nacionalnim i EU zakonodavstvom”.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 400.000,00 eura, a njegov je glavni cilj omogućiti Općoj bolnici Varaždin da zadovolji zahtjeve kibernetičke sigurnosti u skladu s hrvatskim i zakonodavstvom Europske unije.

Omogućit će se to uvođenjem novih organizacijskih struktura, uspostavom postupaka za postizanje kibernetičke sigurnosti, uvođenjem novih IT alata, korištenjem usluga upravljanog Sigurnosnog operativnog centra, provođenjem ispitivanja ranjivosti i propusta IT sustava, edukacijom osoblja OB Varaždin o pitanjima kibernetičke sigurnosti te razmjenom informacija o kibernetičkim incidentima na nacionalnoj i europskoj razini.

Varaždinska bolnica je jedina bolnica u Hrvatskoj, uz Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, koja provodi ovaj projekt koji je počeo 1. rujna 2021., a traje do 30. lipnja ove godine, podsjetio je ravnatelj OBV Damir Poljak.

– Cilj nam je povećati sigurnosne zahtjeve vezane uz kibernetičku sigurnost u našoj bolnici. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 400 tisuća eura, od kojih se oko 300 tisuća financira iz Europske unije, a 25 posto smo sufinancirali sami, da bismo povećali kibernetičku sigurnost uvođenjem novih IT alata, poboljšanjem usluga sigurnosnog operativnog centra, ispitivanjem ranjivosti našeg sustava i edukacijom osoblja. Jedan od ciljeva bio je povezati se sa svim relevantnim institucijama na nacionalnoj razini i u svijetu koje se bave i koje imaju alate za otkrivanje i odgovore na sve probleme koji se mogu dogoditi kao kibernetički incidenti i narušiti ukupno funkcioniranje informacijskog sustava u Općoj bolnici Varaždin – rekao je ravnatelj Poljak.

Dražen Pomper, voditelj Odjela za informatiku OB Varaždin, pojasnio je kako je riječ o projektu koji je nadogradnja postojećeg sustava.

– S prijetnjama sigurnosti već smo bili upoznati davno, na temelju iskustava drugih zdravstvenih ustanova. Znamo koliko je to ozbiljan problem, a naša bolnica temelji svoje poslovanje, odnosno sve kritične poslovne procese, na rješenjima koja zahtijevaju vrlo kompliciranu i sofisticiranu informatičku i telekomunikacijsku infrastrukturu. Da bi to sve funkcioniralo besprijekorno, odnosno u kontinuitetu, mi smo bolnica koja radi 24 sata dnevno – rekao je Pomper.

Misle na sve

Dodao je da je nužno imati osnovne alate za nadzor i rad takvih rješenja, kao što su vatrozid, antivirusni program, kontrola vjerodajnica te ljudi unutar samog poslovnog sistema.

– Imati dobru nadogradnju tog sustava znači da se odmah bilježe svi mogući incidenti u realnom vremenu, da bi se potencijalne prijetnje što brže otklonile i da obavijestimo druge sudionike u procesu europske legislative o čemu se tu radi. Mi smo već odavno korisnici zakona o zaštiti osobnih podataka. Naime, imamo nacionalnu informatičku strategiju, a ona nalaže da svi mi svojim postupcima budemo u sukladnosti sa svim zakonima Europske unije i Hrvatske – kazao je Pomper.

Naglasio je da sva postojeća rješenja, koja se temelje na principima antivirusnih alata i nadogradnje koja se uključuje u sve alate umjetne inteligencije, sugeriraju da bi situacija trebala biti sigurna.

– Uvijek prvo nastaje problem, a onda se pojavljuje rješenje. Ovim projektom nastojimo uskladiti se s vlastitim željama, a to je da nikad ne doživimo zastoj poslovnog sustava jer je gubitak podataka poslovna katastrofa – zaključio je Pomper.

Uime Varaždinske županije, završnoj je konferenciji nazočila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je naglasila da je Opća bolnica Varaždin već realizirala ili provodi 14 EU projekata za koje je osigurala bespovratna sredstva, a ovaj je projekt jedan od njih.

– Iznimno smo ponosni što je uspješno priveden kraju jer je povećanje kibernetičke sigurnosti sustava zaista bitno. Prošla godina bila je povijesna godina za naše zdravstvo. U Varaždinskim Toplicama smo otvorili Nacionalni rehabilitacijski centar za rehabilitaciju kralježnične moždine, a u varaždinskoj bolnici je otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem, jednodnevna kirurgija i dnevna bolnica. U tijeku je izgradnja Centralnog operacijskog bloka, projekta na koji se čekalo 20-ak godina te vjerujem da krajem sljedeće godine ovdje biti izgrađen objekt od 12.000 kvadrata. Znamo da Općoj bolnici Varaždin gravitira više od 300 tisuća pacijenata, tako da će Centralni operacijski blok predstavljati zaista značajan iskorak za zdravstvo, ne samo na području Varaždinske županije, već i na području sjeverne Hrvatske – kazala je županova zamjenica.

Znanje je moć

Dodala je da je uz ulaganja u infrastrukturu itekako važno ulaganje u ljude.

– Varaždinska županija raspisala je natječaj za dodjelu potpora za doktorske studije. Natječaj je otvoren do 24. lipnja, a  visina jednokratne potpore iznosi maksimalno do 1.500 eura. Na taj način želimo olakšati i potaknuti naše doktorande da se usavršavaju jer znamo da je znanje moć – poručila je zamjenica Zagorec.

U fokusu

Međimurski načelnici i gradonačelnici traže da država preuzme plaće odgojitelja: Djeca su prioritet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čelnike i čelnice međimurskih općina i gradova okupili su se na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji, a doneseni su i važni zaključci.

Također, župan Međimurske županije Matija Posavec upoznao ih je s novim velikim ulagačkim ciklusom Međimurske županije.

– Očekuje nas vrlo dinamično razdoblje u kojem slijedi realizacija niza projekata. Prije svega, riječ je o ulaganjima u škole i školske sportske dvorane s ciljem da za godinu i pol do dvije dosegnemo cilj – da sve naše obrazovne ustanove prijeđu u jednosmjenski model nastave. Planiranom dinamikom se  odvija uređenje, dogradnja i adaptacija dječjih vrtića, kao i projekt formiranja centra za starije i nemoćne osobe, koji Međimurska županija provodi s Općinom Nedelišće. Izgradit ćemo i novu zgradu za medicinske laboratorije u krugu naših zdravstvenih ustanova u Čakovcu, uz što je pred nama i ulazak u projekte vezane uz prilagodbu na klimatske promjene kojima će Čakovec, ali i drugi dijelovi Međimurja dobiti novu parkovnu arhitekturu – iznio je župan Matija Posavec.

Na 11. sjednici Kolegija raspravljalo se o financiranju rada vrtića, te je u uvodu u tu točku dnevnog reda predsjednica ovog tijela i načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek upozorila da općine i gradovi sve teže ispunjavaju financijske obveze u predškolskom odgoju na svojim područjima.

-Svi čelnici naših jedinica lokalne samouprave trude se rasteretiti roditelje te općine i gradovi preuzimaju veliki dio tereta financiranja predškolskog odgoja na sebe. No, riječ je o ogromnim izdacima zbog kojih trpe projekti u nekim područjima te je potrebno donijeti zaključak kojim ćemo se nadležnom Ministarstvu očitovati o problemu i predložiti rješenje. Sredstva koja dobivamo od države za fiskalnu održivost vrtića, nepravedno se raspodjeljuju, jer najviše dobivaju općine i gradovi iz niže kategorije razvijenosti. Smatram da bi glavni kriterij moralo biti dijete i njegov interes, stoga predlažem da donesemo zaključak s prijedlogom da država preuzme financiranje plaća odgojitelja, kao što plaća nastavnike te ga proslijedimo u resorno Ministarstvo – iznijela je Đurđica Slamek.

Dio čelnika naših jedinica lokalne samouprave izrazio je sumnju da bi takav prijedlog mogao proći, te su predložili i promjene u uvjetima dodjele novca za fiskalnu održivost.

Prijedlozi izlučeni u raspravi, formirat će se u zaključak te proslijediti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Čelnicima je prezentiran i novi instrument Hrvatske banke za obnovu i razvoj – Urbani razvojni fond – za koji su mnogi pokazali interes jer im može pomoći u financijskom praćenju projektnih aktivnosti.

Inženjer Niki Radiković iz Međimurske energetske agencije – MENEA, predstavio je program izrade regionalnog energetskog i klimatskog plana za Međimursku, te ponovo apelirao da iz općina i gradova dostave MENEA-i tražene podatke, potrebne za izradu energetske bilance.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved ukratko je upoznao čelnike s usklađenjem sporazuma o vođenju materijalno-financijskog poslovanja dobrovoljnih vatrogasnih društva, zamolivši za suradnju.

Čelnici međimurskih općina i gradova raspravili su i o pitanju financiranja potreba udruga koje se ne javljaju na javne pozive, već pojedinačno i tijekom cijele godine traže sredstva za aktivnosti. Pročelnica županijskog Ureda za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić pojasnila je zakonski okvir u kojem financijska podrška udrugama može biti dana, uz prijedlog da bi udruge trebalo motivirati na kandidiranje na javne pozive za financiranje jer time osiguravaju i izdašniju svotu za planirane aktivnosti.

Nastavite čitati

U fokusu

Domovinski pokret Novog Marofa: Tražimo ostavku Siniše Jenkača na mjesto gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač proteklog je vikenda zbog incidenta imao posla s policijom.

>> Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, tukao se s vojnikom i kaže: Sudjelovao sam u incidentu

Oglasio se Domovinski pokret, Ogranak Novi Marof, te traže Jenkačevu ostavku.

Evo što kažu u priopćenju koje prenosimo:

Domovinski pokret- ogranak Novi Marof osuđuje neprimjereno ponašanje gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača u incidentu u kojem je sudjelovao 16. lipnja u Orehovcu.

Ponašanje gradonačelnika Jenkača, u kojem se fizički obračunao s vojnom osobom i nanio mu ozljede, čin je za svaku osudu i tražimo njegovu ostavku na mjesto gradonačelnika Novog Marofa.

Smatramo da osoba s takvim ponašanjem ne može predstavljati građane Grada Novog Marofa, tim više što je Jenkač nositelj crnog pojasa u karateu, 3. dan, a kodeks ovog sporta zabranjuje takvo ponašanje.

Za kraj, postavljamo pitanje gradonačelniku Jenkaču; u čijem je vlasništvu vozilo s kojim je bio u noćnim satima u Orehovcu ?

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje