Povežite se s nama

Život i društvo

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike raznolike programe – od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja

Objavljeno:

- dana

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike u vrlo raznolike programe od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Programi

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Ako volite crtati, maštoviti ste i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način, ovo je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne.

Građevinski tehničar sudjeluje u svim poslovima građenja: od planiranja i pripreme, preko projektiranja, do izvedbe građevine. Razlikujemo poslove građevinskog tehničara visokogradnje (obiteljskih kuća, vikendica, garaža, višekatnih objekata…) i građevinskog tehničara niskogradnje (ceste, pruge, mostovi, zračne luke, vodovodi,…). Prema poslu kojeg obavlja može biti: neposredni proizvođač – njegov je posao organizacija i nadzor nad izvođenjem većeg ili manjeg dijela poslova na gradilištu; planer-dispečer i kalkulant-analitičar bavi se pripremom i organizacijom proizvodnje; tehničar koji se bavi crtanjem. U području graditeljstva upisujemo i trogodišnja zanimanja – zidar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, tesar. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije, posao odmah nakon školovanja.

U području prehrane upisujemo dva programa prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane, industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijaliziranih za određene skupine ljudi. U našoj Varaždinskoj županiji su prehrambena industrija i graditeljstvo najzastupljenije djelatnosti i postoji njihova duga tradicija.

Ekološki tehničar – sve potrebnije zanimanje – proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu i kako živjeti u skladu s prirodom.

U području geologije i rudarstva imamo dva programa – geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar vrši eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta.

Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima iz znanja i vještina koja su specifična za svaki program, a posebno uspješni su nam učenici u crtanju, keramičari, zidari i ekološki tehničari koji svake godine osvoje i po neku medalju.

Učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske, a posebno je zanimljivo da su svi smjerovi zastupljeni u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu studij zaštite okoliša, na Sveučilištu Sjever- graditeljstvo, prehrana, a puno učenika upisuje i sestrinstvo, logistiku, ali i FOI.

Prirodoslovna gimnazija

Program koji je jedinstven u našoj županiji je Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti.

Posebno nam je kvalitetna nastava kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate. Znatna sredstva uložili smo za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Od jeseni vas očekuju 4 najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju. Na taj način su učenici u mogućnosti proći kroz sve laboratorijske vježbe kako klasične tako i instrumentalne pomoću raznih mjernih uređaja koje čak ni neki fakulteti nemaju. Posebna pomoć našim učenicima je i to što naši nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita DM te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade na taj način da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema.

Nakon mature učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije pa tako imamo učenike koji studiraju ili su već završili studije Farmacije, medicine, veterine, kemije na PMF-u, kemijske i prehrambene tehnologije, poljoprivrede i šumarstva, ali i matematike, informatike, na PMF-u i FOI, FER, strojarstvo, jezike, psihologiju pa čak i režiju i gluma. To pokazuje svestranost učenika, ali i nastavnika da prilagode nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima.

Učenici naše škole također mogu steći DSD jezičnu diplomu iz njemačkog jezika koja im može puno pomoći pri traženju posla ili odlaska na studij u zemlje njemačkog govornog područja.

U školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije, što je potvrda dobrog rada. Također, sudjeluje u Erasmus + projektima pa su i naši učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji i još nekim zemljama, a u pripremi imamo i nekoliko novih projekata koji čekaju nove učenike. Nakon nastave učenici se u školi mogu baviti raznim slobodnim aktivnostima – šah, čitalački klub, sportske aktivnosti, školski rock band i sl.

Kako škola ne bi bila samo mjesto učenja, kako bi se što više otvorili javnosti i povezali s društvom, organiziraju se razne humanitarne akcije – za “Ludbreško sunce”, Socijalnu samoposlugu, “Spas” i “Sklonište dobrote”.

Promijenili smo i vizualni identitet škole u šarene kvadratiće karakteristične za svako obrazovno područje pa ćete nas sada moći prepoznati po tom šarenom mozaiku.

Pozivamo učenike 8. razreda da nam poklone povjerenje jer, osim znanja, želimo razviti empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna i odgojiti dobre ljude jer njima ostavljamo ovaj svijet, a želimo da je lijep, sretan i pošten.

Ponosni na svoje učenike

Ove godine učenici naše škole su postigli zavidne rezultate na natjecanjima – Karlo Levanić, Državno natjecanje iz matematike, David Šestak, Državno natjecanje iz kemije, Ana Kuča, Državno natjecanje iz kemije u kategoriji samostalni istraživački rad. Na natjecanju WorldSkills Croatia, natjecanju strukovnih škola, Gabrijela Husnjak osvojila je 1. mjesto u kategoriji Arhitektonske tehnologije, Janja Malić 2. mjesto u kategoriji Ekolaboratorij, Marin Biškup i Kevin Skupnjak osvojili su 3. mjesto u kategoriji Zidarski radovi, a odlični su bili i Matej Posavec u kategoriji Graditeljske tehnologije te Emanuel Pikotić u kategoriji Keramičarski radovi.

Sve više poduzeća Varaždinske županije traži učenike naše škole za stipendiranje, stručnu praksu i zapošljavanje nakon završene srednje škole. Trenutno smo uspostavili suradnju s Colasom, Vindijom, AGC capsules i brojnim obrtnicima.

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Hallerova aleja 3, 42000 Varaždin
www.rudarska.hr
e-mail: [email protected]
Telefon: 042/313-292

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje