Povežite se s nama

Život i društvo

U Novom Marofu održana još jedna „Zelena čistka“

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof u subotu se, 27. travnja, još jednom uključio u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj – „Zelena čistka“, kojom je održano sakupljanje otpada.

Podupiranjem kampanje podižu svijest građana i omogućuju aktivno uključivanje građana u rješavanje problema vezanih uz očuvanje okoliša.

Lokalna samouprava, Komunalno poduzeće Novokom s udrugama građana, javnim poduzećima i građanima odazvali su se na čišćenje lokacija u smjeru Belskog dola, Bela kamenolom, doline rijeke Lonje, Paka – nadvožnjak, izletišta Grebengrad uz cestu i ostalo.

Grad Novi Marof osigurao je nabavu kontejnera za sakupljanje otpada, odvoz sakupljenog otpada na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije – lopate, grablje, rukavice, vreće za smeće i ostalo.

U akciju „Zelena čistka“ uključio se i gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač koji je rekao kako komunalno poduzeće kupi sav mogući otpad i imaju reciklažno dvorište koje je doslovno u centru grada, odmah do komunalnog poduzeća, ali ljudi nažalost još uvijek odbacuju otpad u prirodu.

– Ovaj Međunarodni dan čišćenja okoliša iskoristit ćemo za čišćenje i pokupit ćemo sav otpad. To nam se na neki način boduje i u nekakvu aktivnost koju lokalna samouprava provodi kroz zaštitu okoliša. Hrvala svima koji su se odazvali, a Novokom će sav otpad propisno zbrinuti – istaknuo je Jenkač.

Gradonačelnik Jenkač je dodao kako je ovo i apel svima onima koji propisno ne odlažu otpad, da ga ne bacaju bilo gdje i da ga ne spaljuju kod kuća.

– Spaljuju od bio otpada, plastike, papira i svega ostaloga. Nemojte to činiti jer je spaljivanje plastike najveći oblik zagađenja, jer se emitiraju spojevi koji ne odlaze visoko u atmosferu, nego se vrlo brzo nakon toga spuštaju na vaše vrtove i te spojeve udišete, tako da nema potrebe za takvim aktivnostima – naglasio je gradonačelnik.

Ponovio je kako su građanima omogućili da sav otpad, od bio otpada do glomaznog otpada, mogu deponirati u reciklažnom dvorištu, a onda se on propisno reciklira dalje.

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec proslavilo 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

– Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi – je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana – poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

– Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca – rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

– Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima – poručila je Nofta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje