Povežite se s nama

Međimurje

Korak bliže mostu kod Kotoribe: slijedi projektiranje pa gradnja za koju će trebati do 35 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS) „Regija Mura“, u Domu kulture u mađarskom mjestu Semjénháza, održana je završna konferencija prekograničnog projekta zvanog „MuKoBridge“. Projektom u koji je uključena bila i Međimurska županija, izrađena je studija projektiranja mosta preko Mure koji će spajati Kotoribu i susjedni Murakeresztúr. Vrijednost projekta izrade studije je 920.400 eura. Projekt „MuKoBridge“ s 85 posto iznosa sufinancira Europski fond za regionalni razvoj te se provodi u okviru prekogranične suradnje programa Interreg.

Ideja o mostu i pripadajućoj infrastrukturi koji bi povezivali Kotoribu i Murakeresztúr davni je san ljudi s obje strane granice, o čemu svjedoči i podatak da je priprema za razvoj investicije napravljena još 2005. godine. Nakon prve studije slijedi samo projektiranje mosta vrijedno oko milijun eura, dok će se sama gradnja mosta kandidirati na jedan od europskih fondova. Vrijednost građevinskih radova procjenjuje se na iznos od 30 do 35 milijuna eura.

– Završetak studije je važan korak prema izgradnji mosta, koji će približiti sve nas koji živimo uz Muru, a Međimursku županiju i županiju Zala otvoriti prema još boljoj suradnji – rekao je zamjenik župana i potpredsjednik EGTS-a „Regija Mura“ Josip Grivec. 

Brojnim uzvanicima završne konferencije obratio se i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Završetak ovog dijela projekta budi optimizam i nadu da ćemo u najskorijem vremenu realizirati samu gradnju mosta koji je od iznimnog značaja za obje zemlje. Nekoliko je ključnih elemenata koji govore zašto nam ovaj projekt treba: olakšat će suživot Hrvata u ovom dijelu susjedne Mađarske i međužupanijsku suradnju, što je našim ljudima u Mađarskoj jako važno jer im predstavlja izravan doticaj s domovinom. Most će otvoriti nove perspektive za gospodarski i turistički razvoj obiju zemalja. Prometna povezanost kojoj težimo preduvjet je za buduće zajedničko kandidiranje projekata naših gradova i mjesta s obje strane Mure u smislu jačanja naših regija, što jest vizija Europske unije. Novi ciklus Interreg programa u kojima će sudjelovati pogranične općine Međimurske županije dobro ćemo iskoristiti, jer već sada imamo spremne brojne projekte – naglasio je župan Posavec.

Izgradnja mosta omogućit će otvaranje novog prometnog pravca koji će stanovnicima skratiti put, kao i jačanje gospodarske suradnje i prometnih veza dviju susjednih država. Ne treba zanemariti činjenicu da je riječ o dijelu Mađarske u kojem živi velik broj Hrvata. S pomurskim Hrvatima Međimurska županija njeguje suradnju na mnogim razinama, pomažući im u nizu aktivnosti kao i u njegovanju materinjeg jezika i kulture.

– Pogranična područja osobito su dobro prepoznala potencijal Interreg programa te je i ovo pokazatelj promišljenog korištenja fondova Europske unije za boljitak zajednice. Temelji današnje prekogranične suradnje leže na korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova, a realizirano je više od stotinu uspješnih projekata. Interreg programi obuhvatili su široko područje od obrazovanja i turizma do kulture – poručio je na završnoj konferenciji ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje