Povežite se s nama

Međimurje

Otvaranje Hitne u Murskom Središću planira se 30. travnja

Objavljeno:

- dana

TROŠKOVI

Otvaranje Hitne pomoći u Murskom Središću planira se krajem travnja, a u Zagrebu su ovih dana dogovoreni detalji financiranja rada tima Hitne medicine, kao i vikend-dežurstva liječnika.

U prostorijama Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu održan je sastanak na kojem su dogovoreni operativni detalji otvaranja Ispostave Zavoda u Murskom Središće, a razgovaralo se i o mogućnosti uvođenja rada liječnika tijekom vikenda i blagdana. Osim djelatnika Zavoda, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Pola-pola

S obzirom na to da će u ovoj godini tim Hitne medicine u Murskom Središću raditi osam mjeseci, troškovi njegova rada iznosit će 232.000 kuna. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević dogovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sufinanciranje 50 posto troškova rada petog tima T2 (tim sastavljen od medicinske sestre ili tehničara) u iznosu od 116.000 kuna, dok bi preostalu polovicu troškova snosila jedinica lokalne samouprave. Osim toga, trošak uvođenja liječnika vikendom i blagdanom na godišnjoj razini iznosi 160.000 kuna, što znači da će taj trošak za osam mjeseci rada u 2017. godini iznositi srazmjernih 106.000 kuna. To znači da bi na lokalnoj razini trebalo za rad Hitne u 2017. godini osigurati ukupno 222.000 kuna. S obzirom na to da je u proračunu Međimurske županije za 2017. godinu za potrebe rada petog tima T2 osigurano čak 250.000 kuna, ta bi sredstva trebala biti dostatna i za liječnika koji bi radio vikendom i blagdanom. Sufinanciranje rada Hitne medicine u Murskom Središću dosad su prihvatile općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, prema kriteriju broja stanovnika, dok se od općina Sveti Juraj na Bregu i Štrigove još očekuju službene potvrde.

U županijskom proračunu osigurano 250.000 kuna za rad tima u M. Središću

Radovi na uređenju prostorija nove Hitne u Murskom Središću već su u tijeku. Poslovni prostor u Ulici Josipa Šajnovića (u blizini Stanice za tehnički pregled vozila) prenamijenit će se u prostor zdrastvene namjene kako bi u njemu djelovala Ispostava Hitne medicine. 

Nacionalni dan hitne

Radovi su započeli u utorak, 24. siječnja, potpisom ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Tekeli projekt inženjering iz Murskog Središća. Tvrtka je izabrana temeljem pozivnog natječaja za obavljanje građevinskih radova. Od četiri zatražene, pristigla je jedna ponuda navedene tvrtke u iznosu od 317.297,56 kuna. Rok za završetak radova je najkasnije 60 dana od dana uvođenja u posao, stoga se otvaranje Hitne u Murskom Središće planira uoči obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno dogovara sastanak s ministrom zdravstva kako bi se pronašlo daljnje pozitivno rješenja o ukidanju obveze lokalnog sufinanciranja petog tima u idućim godinama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje