Povežite se s nama

Međimurje

Otvaranje Hitne u Murskom Središću planira se 30. travnja

Objavljeno:

- dana

TROŠKOVI

Otvaranje Hitne pomoći u Murskom Središću planira se krajem travnja, a u Zagrebu su ovih dana dogovoreni detalji financiranja rada tima Hitne medicine, kao i vikend-dežurstva liječnika.

U prostorijama Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu održan je sastanak na kojem su dogovoreni operativni detalji otvaranja Ispostave Zavoda u Murskom Središće, a razgovaralo se i o mogućnosti uvođenja rada liječnika tijekom vikenda i blagdana. Osim djelatnika Zavoda, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Pola-pola

S obzirom na to da će u ovoj godini tim Hitne medicine u Murskom Središću raditi osam mjeseci, troškovi njegova rada iznosit će 232.000 kuna. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević dogovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sufinanciranje 50 posto troškova rada petog tima T2 (tim sastavljen od medicinske sestre ili tehničara) u iznosu od 116.000 kuna, dok bi preostalu polovicu troškova snosila jedinica lokalne samouprave. Osim toga, trošak uvođenja liječnika vikendom i blagdanom na godišnjoj razini iznosi 160.000 kuna, što znači da će taj trošak za osam mjeseci rada u 2017. godini iznositi srazmjernih 106.000 kuna. To znači da bi na lokalnoj razini trebalo za rad Hitne u 2017. godini osigurati ukupno 222.000 kuna. S obzirom na to da je u proračunu Međimurske županije za 2017. godinu za potrebe rada petog tima T2 osigurano čak 250.000 kuna, ta bi sredstva trebala biti dostatna i za liječnika koji bi radio vikendom i blagdanom. Sufinanciranje rada Hitne medicine u Murskom Središću dosad su prihvatile općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, prema kriteriju broja stanovnika, dok se od općina Sveti Juraj na Bregu i Štrigove još očekuju službene potvrde.

U županijskom proračunu osigurano 250.000 kuna za rad tima u M. Središću

Radovi na uređenju prostorija nove Hitne u Murskom Središću već su u tijeku. Poslovni prostor u Ulici Josipa Šajnovića (u blizini Stanice za tehnički pregled vozila) prenamijenit će se u prostor zdrastvene namjene kako bi u njemu djelovala Ispostava Hitne medicine. 

Nacionalni dan hitne

Radovi su započeli u utorak, 24. siječnja, potpisom ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Tekeli projekt inženjering iz Murskog Središća. Tvrtka je izabrana temeljem pozivnog natječaja za obavljanje građevinskih radova. Od četiri zatražene, pristigla je jedna ponuda navedene tvrtke u iznosu od 317.297,56 kuna. Rok za završetak radova je najkasnije 60 dana od dana uvođenja u posao, stoga se otvaranje Hitne u Murskom Središće planira uoči obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno dogovara sastanak s ministrom zdravstva kako bi se pronašlo daljnje pozitivno rješenja o ukidanju obveze lokalnog sufinanciranja petog tima u idućim godinama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

MMČ povodom Noći muzeja pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

– U petak, 29. siječnja, u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja – rekli su iz čakovečkog Muzeja.

Izložbeni koncept elaborira život obitelji Zrinski putem političkih i vojnih tema te tema iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično.

Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene, grofice Sofije Löbl.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Petak u Međimurju uz 36 novih slučajeva zaraze koronom, i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 137 osoba, od čega je evidentirano 35 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 22. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 60 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili putem e-mail adrese [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati