Povežite se s nama

Međimurje

Otvaranje Hitne u Murskom Središću planira se 30. travnja

Objavljeno:

- dana

TROŠKOVI

Otvaranje Hitne pomoći u Murskom Središću planira se krajem travnja, a u Zagrebu su ovih dana dogovoreni detalji financiranja rada tima Hitne medicine, kao i vikend-dežurstva liječnika.

U prostorijama Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu održan je sastanak na kojem su dogovoreni operativni detalji otvaranja Ispostave Zavoda u Murskom Središće, a razgovaralo se i o mogućnosti uvođenja rada liječnika tijekom vikenda i blagdana. Osim djelatnika Zavoda, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Pola-pola

S obzirom na to da će u ovoj godini tim Hitne medicine u Murskom Središću raditi osam mjeseci, troškovi njegova rada iznosit će 232.000 kuna. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević dogovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sufinanciranje 50 posto troškova rada petog tima T2 (tim sastavljen od medicinske sestre ili tehničara) u iznosu od 116.000 kuna, dok bi preostalu polovicu troškova snosila jedinica lokalne samouprave. Osim toga, trošak uvođenja liječnika vikendom i blagdanom na godišnjoj razini iznosi 160.000 kuna, što znači da će taj trošak za osam mjeseci rada u 2017. godini iznositi srazmjernih 106.000 kuna. To znači da bi na lokalnoj razini trebalo za rad Hitne u 2017. godini osigurati ukupno 222.000 kuna. S obzirom na to da je u proračunu Međimurske županije za 2017. godinu za potrebe rada petog tima T2 osigurano čak 250.000 kuna, ta bi sredstva trebala biti dostatna i za liječnika koji bi radio vikendom i blagdanom. Sufinanciranje rada Hitne medicine u Murskom Središću dosad su prihvatile općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, prema kriteriju broja stanovnika, dok se od općina Sveti Juraj na Bregu i Štrigove još očekuju službene potvrde.

U županijskom proračunu osigurano 250.000 kuna za rad tima u M. Središću

Radovi na uređenju prostorija nove Hitne u Murskom Središću već su u tijeku. Poslovni prostor u Ulici Josipa Šajnovića (u blizini Stanice za tehnički pregled vozila) prenamijenit će se u prostor zdrastvene namjene kako bi u njemu djelovala Ispostava Hitne medicine. 

Nacionalni dan hitne

Radovi su započeli u utorak, 24. siječnja, potpisom ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Tekeli projekt inženjering iz Murskog Središća. Tvrtka je izabrana temeljem pozivnog natječaja za obavljanje građevinskih radova. Od četiri zatražene, pristigla je jedna ponuda navedene tvrtke u iznosu od 317.297,56 kuna. Rok za završetak radova je najkasnije 60 dana od dana uvođenja u posao, stoga se otvaranje Hitne u Murskom Središće planira uoči obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno dogovara sastanak s ministrom zdravstva kako bi se pronašlo daljnje pozitivno rješenja o ukidanju obveze lokalnog sufinanciranja petog tima u idućim godinama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje