Povežite se s nama

Međimurje

Otvaranje Hitne u Murskom Središću planira se 30. travnja

Objavljeno:

- dana

TROŠKOVI

Otvaranje Hitne pomoći u Murskom Središću planira se krajem travnja, a u Zagrebu su ovih dana dogovoreni detalji financiranja rada tima Hitne medicine, kao i vikend-dežurstva liječnika.

U prostorijama Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu održan je sastanak na kojem su dogovoreni operativni detalji otvaranja Ispostave Zavoda u Murskom Središće, a razgovaralo se i o mogućnosti uvođenja rada liječnika tijekom vikenda i blagdana. Osim djelatnika Zavoda, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Pola-pola

S obzirom na to da će u ovoj godini tim Hitne medicine u Murskom Središću raditi osam mjeseci, troškovi njegova rada iznosit će 232.000 kuna. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević dogovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sufinanciranje 50 posto troškova rada petog tima T2 (tim sastavljen od medicinske sestre ili tehničara) u iznosu od 116.000 kuna, dok bi preostalu polovicu troškova snosila jedinica lokalne samouprave. Osim toga, trošak uvođenja liječnika vikendom i blagdanom na godišnjoj razini iznosi 160.000 kuna, što znači da će taj trošak za osam mjeseci rada u 2017. godini iznositi srazmjernih 106.000 kuna. To znači da bi na lokalnoj razini trebalo za rad Hitne u 2017. godini osigurati ukupno 222.000 kuna. S obzirom na to da je u proračunu Međimurske županije za 2017. godinu za potrebe rada petog tima T2 osigurano čak 250.000 kuna, ta bi sredstva trebala biti dostatna i za liječnika koji bi radio vikendom i blagdanom. Sufinanciranje rada Hitne medicine u Murskom Središću dosad su prihvatile općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, prema kriteriju broja stanovnika, dok se od općina Sveti Juraj na Bregu i Štrigove još očekuju službene potvrde.

U županijskom proračunu osigurano 250.000 kuna za rad tima u M. Središću

Radovi na uređenju prostorija nove Hitne u Murskom Središću već su u tijeku. Poslovni prostor u Ulici Josipa Šajnovića (u blizini Stanice za tehnički pregled vozila) prenamijenit će se u prostor zdrastvene namjene kako bi u njemu djelovala Ispostava Hitne medicine. 

Nacionalni dan hitne

Radovi su započeli u utorak, 24. siječnja, potpisom ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Tekeli projekt inženjering iz Murskog Središća. Tvrtka je izabrana temeljem pozivnog natječaja za obavljanje građevinskih radova. Od četiri zatražene, pristigla je jedna ponuda navedene tvrtke u iznosu od 317.297,56 kuna. Rok za završetak radova je najkasnije 60 dana od dana uvođenja u posao, stoga se otvaranje Hitne u Murskom Središće planira uoči obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno dogovara sastanak s ministrom zdravstva kako bi se pronašlo daljnje pozitivno rješenja o ukidanju obveze lokalnog sufinanciranja petog tima u idućim godinama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje