Povežite se s nama

Međimurje

Otvaranje Hitne u Murskom Središću planira se 30. travnja

Objavljeno:

- dana

TROŠKOVI

Otvaranje Hitne pomoći u Murskom Središću planira se krajem travnja, a u Zagrebu su ovih dana dogovoreni detalji financiranja rada tima Hitne medicine, kao i vikend-dežurstva liječnika.

U prostorijama Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu održan je sastanak na kojem su dogovoreni operativni detalji otvaranja Ispostave Zavoda u Murskom Središće, a razgovaralo se i o mogućnosti uvođenja rada liječnika tijekom vikenda i blagdana. Osim djelatnika Zavoda, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Pola-pola

S obzirom na to da će u ovoj godini tim Hitne medicine u Murskom Središću raditi osam mjeseci, troškovi njegova rada iznosit će 232.000 kuna. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević dogovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sufinanciranje 50 posto troškova rada petog tima T2 (tim sastavljen od medicinske sestre ili tehničara) u iznosu od 116.000 kuna, dok bi preostalu polovicu troškova snosila jedinica lokalne samouprave. Osim toga, trošak uvođenja liječnika vikendom i blagdanom na godišnjoj razini iznosi 160.000 kuna, što znači da će taj trošak za osam mjeseci rada u 2017. godini iznositi srazmjernih 106.000 kuna. To znači da bi na lokalnoj razini trebalo za rad Hitne u 2017. godini osigurati ukupno 222.000 kuna. S obzirom na to da je u proračunu Međimurske županije za 2017. godinu za potrebe rada petog tima T2 osigurano čak 250.000 kuna, ta bi sredstva trebala biti dostatna i za liječnika koji bi radio vikendom i blagdanom. Sufinanciranje rada Hitne medicine u Murskom Središću dosad su prihvatile općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, prema kriteriju broja stanovnika, dok se od općina Sveti Juraj na Bregu i Štrigove još očekuju službene potvrde.

U županijskom proračunu osigurano 250.000 kuna za rad tima u M. Središću

Radovi na uređenju prostorija nove Hitne u Murskom Središću već su u tijeku. Poslovni prostor u Ulici Josipa Šajnovića (u blizini Stanice za tehnički pregled vozila) prenamijenit će se u prostor zdrastvene namjene kako bi u njemu djelovala Ispostava Hitne medicine. 

Nacionalni dan hitne

Radovi su započeli u utorak, 24. siječnja, potpisom ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Tekeli projekt inženjering iz Murskog Središća. Tvrtka je izabrana temeljem pozivnog natječaja za obavljanje građevinskih radova. Od četiri zatražene, pristigla je jedna ponuda navedene tvrtke u iznosu od 317.297,56 kuna. Rok za završetak radova je najkasnije 60 dana od dana uvođenja u posao, stoga se otvaranje Hitne u Murskom Središće planira uoči obilježavanja Nacionalnog dana Hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno dogovara sastanak s ministrom zdravstva kako bi se pronašlo daljnje pozitivno rješenja o ukidanju obveze lokalnog sufinanciranja petog tima u idućim godinama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na Belici zanimljiva retro izložba: još danas možete razgledati stare radio aparate, satove, gramofonske ploče…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još danas do 20 sati imate prilike na Belici u dvorani društvenog doma razgledati izložbu starih radio uređaja, televizora, gramofonskih ploča i satova.

Naći će se tu i prastari fotoaparat iz 1887. godine, pokoji stari gramofon, tranzistor… Možda se i kod vas kod kuće skriva kakav RIZ ili Portorož. Organizatori izložbe, Josip Habijan Đus i Josip Merlak, kažu da su navedene predmete već duže planirali izložiti.

– Htjeli bismo pokušati i drugdje te vidjeti kakav će izložba polučiti interes… Možda negdje vani – kaže Josip Merlak. Najstariji radio aparat koji je izložen marke je Kosmaj, a dolazi čak iz 1948. godine. nadovezuje se Josip Habijan.

– Imamo i dvjestotinjak satova marke Delbana, od kojih jedan gotovo da je star čitavo stoljeće. Najveći interes i najviše posjetitelja očekujemo upravo danas, na Veliku Gospu – dodaje.

Impresivna kolekcija gramofonskih ploča uključuje neke češće viđene, poput best of kompilacije Simona i Garfunkela, albuma Elvisa Presleyja, ABBE, Krunoslava Kiće Slabinca, Ambasadora, Chucka Berryja, Srebrnih krila, ali i prave bisere kao što su starije izdanje “Meddlea” Pink Floyda ili “Flying Colours” Matchboxa.

Organizatori, inače dragovoljci Domovinskog rata, htjeli su podsjetiti posjetitelje, osobito svoje vršnjake, na jedno drugo doba prije četrdeset-pedeset godina, kad su sami iskusili mladenaštvo. Zahvaljuju Općini i načelniku Zvonimiru Taradiju na ustupljenom izložbenom prostoru, a poznatomu međimurskom vinaru Bojanu Štamparu na vinskoj kapljici kojom ih je darivao kako bi mogli počastiti goste i posjetitelje izložbe.

Danas u 15 sati posjetit će ih i članovi Oldtimer kluba Međimurje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog: knjižničarke će djeci pričati priče u blizini postavljenih kućica za knjige

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Grad Prelog/Studio VIPRO (arhiva)

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u suradnji s volonterima Društva „Naša djeca“ Prelog, organizira ciklus zabavnih, veselih i edukativnih aktivnosti koje će se održavati u blizini postavljenih kućica za knjige.

Priče biraju knjižničarke, a dodatni edukacijski materijali vezani uz pročitano djelo (bojanke, križaljke, labirinti, tražilice) nalaze se u samim malim knjižnicama.

– Priče će čitati volonterke DND-a, koje će ujedno organizirati zabavne aktivnosti poput igara u prostoru i društvenih igara. Pozivaju se svi zainteresirani mališani da se pridruže ovoj veseloj pričo-čitateljskoj mini turneji po našem Gradu! Napominjemo da će se u svakom naselju čitati druga knjiga pa svi oni željni zanimljivih priča, mogu doći na sva druženja i saznati nešto novo te sudjelovati u jedinstvenim aktivnostima – pozivaju organizatori.

Pričaonice će se održati u gradskim naseljima u popodnevnom terminu od 16 do 17 sati prema sljedećem rasporedu: 16. kolovoza u Draškovcu, 19. kolovoza u Oporovcu, 23. kolovoza u Hemuševcu, 25. kolovoza u Čukovcu, 30. kolovoza u Cirkovljanu, 1. rujna u Čehovcu, 2. rujna na Otoku te 8. rujna u Prelogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje