Povežite se s nama

Međimurje

Dva nova vozila Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija nastavlja ulaganja u svoje zdravstvene ustanove te višu kvalitetu usluge i višu razinu sigurnosti pacijenata.

Zavodu za hitnu medicinu su 14. veljače predana dva nova vozila – za sanitetski prijevoz te za hitni prijevoz pacijenata.

Volkswagen Transporter, vrijedan 112.500 eura, koristit će hitna služba Zavoda, dok je za sanitetski prijevoz kupljeno vozilo marke Citroen Jumper, vrijedno 74.637,50 eura.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj Grabant, istaknula je na konferenciji za medije da je riječ o ulaganju koje donosi značajno unaprjeđenje ustanovi: „Ukupna vrijednost ove javne nabave je 187.137 eura, koje je osigurala Međimurska županija, te – ovom prilikom – zahvaljujem županu Matiji Posavcu. Od 2021. godine, otkada Djelatnost sanitetskog prijevoza djeluje u sklopu naše ustanove, obnovili smo četvrtinu voznog parka te nabavili šest vozila za sanitet te jedno za hitnu medicinu“, istaknula je ravnateljici te dodala: „O kolikoj je potrebi riječ, svjedoče podaci da vozila hitne godišnje prijeđu ukupno 240.000 kilometara, a vozila saniteta između 700 i 800 tisuća kilometara, da bi obavili 10.500 hitnih intervencija, odnosno 30.000 sanitetskih prijevoza.“

Rad Zavoda značajno je unaprijeđen i odnedavnim 24-satnim radom ispostave u Kotoribi, i to svih sedam dana u tjednu, što je rezultat iznimne upornosti Međimurske županije koja je vlastitim financijskim snagama godinama održavala ispostave hitne u Murskom Središću i Kotoribi, sve dok nisu ušli u mrežu hitne Hrvatske.

Župan Matija Posavec naglašava da je i ova primopredaja novih vozila dokaz posvećenosti Međimurske županije investicijskom kontinuitetu kada je riječ o zdravstvu: „Novo ulaganje svjedoči o ozbiljnosti i ustrajnosti kojima dosežemo našu težnju o zdravstvu 21. stoljeća. Brojke o 30.000 sanitetskih prijevoza te gotovo 11.000 hitnih intervencija godišnje za nas znači obvezu za stvaranje uvjeta da se toliki rad nesmetano i sigurno odvija“, istaknuo je župan, dodavši da je mnogo planova vezanih uz ulaganja i poboljšanja u zdravstvenim ustanova i ovoj godini: „Kao što je istaknula ravnateljica Križaj Grabant, da nismo bili ustrajni, ne bismo dokazali opravdanost ispostava hitne medicine u Kotoribi te Murskom Središću, koje sada rade stalno pa su građani su sigurniji, što nam je bio primarni cilj.“

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije sada raspolaže s 28 vozila, od čega 18 vozila koristi služba sanitetskog prijevoza, a ostala služba hitne pomoći. U Zavodu trenutno radi 130 djelatnika, od čega 88 zdravstvenih, odnosno 42 nezdravstvenih radnika među kojima su i vrsni vozači Zavoda u čije ruke idu i ključevi novih vozila.

Primopredaji vozila prisustvovala je i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Drago Starčević, dr. med., te ravnatelji naših zdravstvenih ustanova.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje