Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nova vozila i prijenosna računala za patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Tri nova vozila i 18 prijenosnih računala predana su danas na korištenje patronažnim sestrama Doma zdravlja Varaždinske županije, koje svakodnevno po cijeloj županiji obilaze korisnike svih generacija, od novorođenčadi i trudnica do osoba treće životne dobi.

Ključeve novih vozila su patronažnim sestrama uručili župan Anđelko Stričak i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije doc. dr. sc. Jurica Veronek.

Vrijednost vozila nakon provedenog postupka javne nabave iznosi 45.324,69 eura, a koristit će ih patronažne sestre na lokacijama Doma zdravlja u Ivancu, Ludbregu i Novome Marofu.

Obavljena je i primopredaja prijenosnih računala, koji su, baš kao i vozila, patronažnim sestrama osnovno sredstvo za rad.

– U Domu zdravlja Varaždinske županije radi ukupno 35 patronažnih sestara i svaka vodi brigu o oko 5100 korisnika. Sada smo im predali tri nova vozila, dok su lani nabavljena dva, što će im značajno olakšati svakodnevni posao. Uz to smo sada nabavili 18 novih prijenosnih računala vrijednih 11.115 eura. Budući da ih je lani nabavljeno 17, sada će sve naše patronažne sestre raspolagati s novim računalima, što će im također pomoći u radu. Od 2021. godine, u mojem mandatu, u Dom zdravlja Varaždinske županije je uloženo oko 1,5 milijun eura, i to ne samo u obnovu zgrada, nego i za nabavu opreme, za specijalizacije i edukacije. Naš glavni cilj je poboljšati uvjete rada svih zaposlenika Doma zdravlja – rekao je župan Anđelko Stričak.

Ova ulaganja su hvalevrijedna, jer je prosjek starosti vozila Doma zdravlja za patronažnu djelatnost dosad iznosio oko 13 godina, za računala osam godina.

– Svaka patronažna sestra u gradskoj sredini dnevno vozilom prijeđe 20-ak kilometara, a one u ruralnim sredinama i do 100 kilometara dnevno. Uz pomoć Varaždinske županije sada smo „pomladili“ vozni park te nabavili prijenosna računala. Upravo su vozila, patronažne torbe i prijenosna računala osnovno sredstvo za rad patronažne sestre budući da se svaki obavljeni postupak na terenu mora evidentirati. Nastojimo ravnomjerno ulagati u sve naše djelatnosti i brinuti o svim djelatnicima kako bi i oni bili zadovoljni, a to se onda reflektira na zadovoljstvo naših korisnika, odnosno pacijenata – rekao je ravnatelj Doma zdravlja doc. dr. sc. Veronek.

Ključeve vozila primila je i patronažna sestra Valerija Kutnjak, koja ima 26 godina radnog staža u ovoj djelatnosti.
– Zahvaljujujem Županiji na potpori zahvaljujući kojoj i korisnici brdovitog dijela županije, područja Klenovnika, Donje Voće i Ivanca, gdje radim, imaju potpunu zdravstvenu zaštitu. U našu skrb ulazi cijela obitelj, od trudnica, rodilja i novorođenčadi do starijih bolesnika – rekla je Valerija Kutnjak.

Međunarodni dan

Budući da se danas, 15. travnja, obilježava Međunarodni dan medicinsko-laboratorijskih djelatnika u dijagnostici i preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, župan Stričak i ravnatelj Veronek su sa suradnicima obišli i djelatnice Medicinsko-biokemijskog laboratorija Doma zdravlja, kojima su čestitali njihov Dan.

U Laboratoriju u Kolodvorskoj ulici radi ukupno osam djelatnica, od kojih zdravstveno-laboratorijske tehničarke Sanja Tušek i Zdenka Krišto koje imaju čak 40 godina radnog staža u Domu zdravlja. Župan i ravnatelj su im uputili posebne čestitke te im uručili zahvalnice.

– Čestitam vam od srca. U ovom Medicinsko-biokemijskom laboratoriju osam djelatnica obavi čak 420.000 pretraga. Uvijek ističem da iza svega stoji čovjek, a kao što vidimo, u Domu zdravlja Varaždinske županije zaista imamo puno onih koji na najbolji mogući način skrbe o našim građanima – istaknuo je župan Stričak.

Zdravstveno-laboratorijska tehničarka Sanja Tušek je zahvalila na posjetu i na čestitkama.

– U mojem je radnom vijeku bilo lijepih i manje lijepih trenutaka. Mi smo „mala“ struka gleda li se broj zaposlenih, a odrađujemo veliki dio posla. Dnevno nam kroz ambulantu prođe 200-tinjak ljudi, od kojih je do 30-ak djece. Sve uzoroke koje uzimamo analiziramo sami u našem laboratoriju i kompletne nalaze izdajemo isti dan. Imamo izvanrednu komunikaciju s Upravom i uvijek su nam na raspolaganju. Zahvaljujemo vam na posjeti i na čestitkama – rekla je Sanja Tušek.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje