Povežite se s nama

U fokusu

Nedostatak pedijatara i dalje je problem, iz Doma zdravlja kažu: planira se natječaj za još troje liječnika

Objavljeno:

- dana

Prije godinu i pol dana u Regionalnom tjedniku pisali smo o nedostatku pedijatara u Varaždinskoj županiji.

– U Varaždinu su četiri privatne pedijatrijske ordinacije i činjenica je da smo preopterećene. Sve mi imamo veći broj od standardnog broja pacijenata, koji iznosi 950 pacijenata u skrbi. Duže se čeka na pregled, nije moguće uvijek i brzo uspostaviti kontakt telefonom ili mailovima. Naša norma je obaviti 33 pacijenta dnevno, a mi obavimo svaki dan najmanje 50 do 60, ponekad 70 do 80 i više pacijenata, osobito zimi – pričala nam je Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med., koja stoji ispred jedne od četiriju privatnih pedijatrijskih ordinacija.

Stara priča

No, to nije samo slučaj u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj.

Problem je da je prosječna dob pedijatara u Hrvatskoj 54 godine, za nekoliko godina situacija će biti još gora.

– Nijedna lokalna sredina nije otok u moru, već rezultat stanja na državnoj razini. Kada je u pitanju pedijatrija na razini primarne zdravstvene zaštite, moram naglasiti da u Hrvatskoj trenutno radi 248 pedijatara, od kojih su 90 % pedijatrice. Prosječna dob je 54 godine, a iznad 60 godina su 94 specijalista pedijatrije. Po toj logici, pošto specijalizacija iz pedijatrije traje pet godina, već sada bi trebale biti barem 94 specijalizacije, a trenutno je samo 61 osoba na specijalizaciji: trećina manje od potreba, i to je veliki problem – govorila je tada dr. Kolarek Karakaš.

I dandanas situacija je ostala gotovo pa nepromijenjena.

Na području Varaždinske županije zdravstvenu zaštitu predškolske djece pruža ukupno devet pedijatrijskih ordinacija.

Dom zdravlja Varaždinske županije u svom sastavu ima četiri pedijatrijske ordinacije na lokacijama Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Varaždin. Četvrta ordinacija s radom je počela 1. siječnja ove godine na lokaciji Zagrebačka 94A, a koja je preuzela male pacijente privatne ordinacije dr. med. Vlatke Putar Kranjc nakon odlaska u mirovinu. Nositeljica tima nove pedijatrijske ordinacije je doktorica Sanela Šalig, specijalistica pedijatrije uz medicinsku sestru Anu Češljaš. Na taj način osigurana je kontinuirana zdravstvena skrb za najmlađe pacijente.

Natječaj za zapošljavanje specijalista pedijatrije Dom zdravlja ima kontinuirano objavljen, a dosad su nam se javljali specijalisti pedijatrije u mirovini koji rade na nepuno radno vrijeme, Jurica Veronek, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije

Skrb

Ostalih pet pedijatrijskih ordinacija na području Varaždinske županije su privatne, a nalaze se u Novom Marofu, Ivancu te tri u Varaždinu.

– Dom zdravlja na specijalizaciji iz područja pedijatrije trenutno ima dvije liječnice. Povratak jedne liječnice sa specijalističkog usavršavanja očekuje se već idući mjesec. Ujedno planiramo raspisati dodatni natječaj za specijalističko usavršavanje iz pedijatrije za još troje liječnika. Natječaj za zapošljavanje specijalista pedijatrije Dom zdravlja ima kontinuirano objavljen, a dosad su nam se javljali specijalisti pedijatrije u mirovini koji rade na nepuno radno vrijeme – zaključio je Jurica Veronek, doc. dr. sc.

U uređenje nove ambulante u Zagrebačkoj ulici uloženo je gotovo 28.000 eura

U sklopu Doma zdravlja Varaždinske županije u Zagrebačkoj 94a u Varaždinu je 1. siječnja počela s radom nova pedijatrijska ordinacija u kojoj o malim pacijentima skrbe nositeljica tima doktorica Sanela Šalig, specijalistica pedijatrije, i medicinska sestra Ana Češljaš.

U uređenje nove ambulante u Zagrebačkoj ulici uloženo je gotovo 28.000 eura županijskih sredstava i sredstava Doma zdravlja, čime su mali pacijenti dobili kvalitetno opremljenu i lijepo uređenu ordinaciju. Cjelokupni prostor je rekonstruiran, a posebno sanitarni čvorovi uz dogradnju sanitarnih prostora za osobe s invaliditetom. Opremanju je pridonijela i tvrtka Kaufland donacijom od 5.000 eura.

Mališane očekuje iznenađenje koje im je priredila umjetnica Anita Husnjak, poznata upravo po muralima: zidove čekaonice i same ordinacije oslikala je motivima šume i životinjica, čime je postignuta estetizacija i humanizacija cjelokupnog prostora.

Ovo je posljednja u nizu oslikanih ordinacija Doma zdravlja, nakon pedijatrijskih ordinacija u Varaždinskim Toplicama, Lepoglavi i Ludbregu, medicinsko-biokemijskog laboratorija u Kolodvorskoj u Varaždinu, ordinacije obiteljske medicine te svih dentalnih ordinacija Doma zdravlja, koje također skrbe o malim pacijentima.

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

U fokusu

Sve je više traktora i radnih strojeva na cestama, za neosigurane kazne do 6600 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policijski službenici pozivaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

– Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine. Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice – ističu u PU varaždinskoj.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom.

– Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – ukazuju.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

– uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik

– isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana

– označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije

– smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – zaključuju u PU varaždinskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje