Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Fakultetu organizacije i informatike u tijeku 16. Dani međunarodne suradnje

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike trenutno se održavaju 16. Dani međunarodne suradnje – događaj koji okuplja domaće i inozemne profesore, istraživače i studente iz Europe, SAD-a i Južnoafričke Republike.

Glavni fokus ove je godine na održivim akademskim partnerstvima, a organizatori su okupili oko šezdeset stranih i domaćih gostiju iz deset zemalja s tri kontinenta!

Glavni cilj je istaknuti međunarodizaciju kao prioritet Fakulteta i omogućiti pristup raznim mogućnostima mobilnosti putem programa poput Erasmusa i kratkih intenzivnih programa (BIP), rekla je dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Posebno zahvaljuju prorektoru za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jurici Pavičiću, koji je danas istaknuo važnost međunarodizacije FOI-ja.

– Ovo usmjerenje podržava Sveučilište u Zagrebu, kao jedan od najvećih sastavnica Sveučilišta, i dio je #UNIC mreže (Europsko sveučilište postindustrijskih gradova). Važno je da ove europske alijanse zažive na našem prostoru – poručio je Pavičić.

Panel na temu ❞𝐄𝐦𝐩𝐨𝐰𝐞𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫𝐬𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐫𝐢𝐧𝐞𝐝𝐬𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐭𝐡𝐫𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧❞ privukao je posebnu pažnju sudionika, a moderirala ga je prodekanica izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan. Isto tako vrlo konkretne i vrijedne inpute moglo se čuti tijekom predavanja o održivosti akademskih partnerstava od stručnjaka poput Marca van Houta, kreativnog direktora Digital Society Schoola na Amsterdamskom sveučilištu primijenjenih znanosti te prof. dr. sc. Christophera McGrewa iz Centra za globalno povezivanje na Sveučilištu Indiana u SAD-u!

Dani međunarodne suradnje, u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju, pružaju priliku za radionice s međunarodnim timovima studenata i/ili nastavnika i prezentacije novih sveučilišta s kojima FOI planira intenzivirati akademsku suradnju.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje