Povežite se s nama

U fokusu

Kod najdoktorice Liljane Peharde-Ivić iz Nedeljanca nema suza, samo smijeh i šala

Objavljeno:

- dana

– Doktorica je vrlo pristupačna, stručna, jednostavna u razgovoru. Imao sam velikih problema sa zubima. Sve je savršeno sređeno, gotovo bez boli. Moji su pokvareni zubi (koji su kod nekih bili predviđeni za vađenje) sada popravljeni i još uvijek na svojemu mjestu. Najbolja zubarka na svijetu. Sin (sada 8 godina) je obožava. Cijelu obitelj sam prebacio kod nje – samo su neki od komentara pacijenata o stomatologinji Ljiljani Pehardi-Ivić koji se mogu pronaći na portalu Najdoktor.com.

Njezina privatna stomatološka ordinacija nalazi se u Nedeljancu, aona je jedna od sedmero doktora s područja Varaždinske županije koji se već nekoliko godina nalaze na listi najdoktora, a koju na kraju godine objavljuje portal Najdoktor.com. Želja nam je saznati nešto više o doktorima čiji su se pacijenti potrudili da ih pozitivno ocijene na portalu, pa ćemo ih redom predstaviti u Regionalom tjedniku.

Poduzetan duh

Kako nam govori Ljiljana Peharda-Ivić, odrasla je u Ladanju te se nakon studija stomatologije i stažiranja u Zagrebu sa suprugom vratila u Varaždin i nastanila na rubnom području grada, u Nedeljancu. Odmah ističe da joj u poslu uvelike pomaže asistentica Dragica Imbrihalec Škreb, koja je rodom iz Nedeljanca, što je vrlo korisno u komunikaciji s lokalnim pacijentima. Osim što je predana poslu i pacijentima, naša je sugovornica vrlo poduzetna, pa planira proširenje posla u novom Dentalnom centru, koji je još u izgradnji.

Već ste drugu godinu na listi portala Najdoktor.com. Pratite li komentare pacijenata i koliko vam oni znače?

Iskreno, za portal sam prvi put čula od pacijenta koji je do mene došao na preporuku poznanika. Istražujući na internetu o meni i mojoj ordinaciji, našao me i na portalu Najdoktor.com. Iz znatiželje sam krenula na portal i pročitavši komentare, moram priznati, bila sam ugodno iznenađena, jer je lijepo vidjeti kad netko prepozna tvoj trud i rad te o njemu ostavi neki lijepi pisani trag. Moram spomenuti i svoju asistenticu Dragicu Imbrihalec Škreb, koja uvelike doprinosi kvaliteti rada i vedroj atmosferi u ordinaciji. Naravno da mi ti komentari puno znače jer su oni potvrda da su moji pacijenti zadovoljni.

Pacijenti spominju da su se kod vas oslobodili straha od zubara te da čak i njihova manja djeca rado dolaze k vama. Što je, po vama, najvažnije u pristupu pacijentima?
Uza sva svoja stručna znanja, mi stomatolozi često moramo biti i psiholozi. Pacijenti u ordinaciju sa sobom nose sva svoja prijašnja dobra i loša iskustva, tako da je pristup svakom pacijentu individualan. Važno je posvetiti se svakom pacijentu i utrošiti vremena koliko je potrebno. Kod nas uvijek ima smijeha i šale. Djeca su mi posebna radost. Uz priču i igru možemo puno toga napraviti. Uz pravilnu primjenu raznih postupaka anestezije zahvat može biti bezbolan. Danas postoje razni gelovi s voćnim okusima pomoću kojih se kod djece može primijeniti lokalna anestezija a da oni to i ne osjete. Važno je svakog pacijenta, bio on malen ili velik, upoznati s onime što ćete mu raditi u ustima, tako da vam vjeruje.

Puno ulažete u moderne tehnologije rada (imate i RTG za snimanje zuba). Spominjete i da gradite novi Dentalni centar s trima ordinacijama?
Puno ulažemo u posao i vlastito znanje. S obzirom na široku paletu usluga koje nudimo, od opće stomatologije, različitih vrsta estetskih protetskih nadomjestaka i implatologije pa sve do estetike lica (hijaluronski fileri i botox), sadašnji nam je prostor postao premalen, tako da gradimo novi Dental centar Ivić Peharda, u kojem će raditi i moj sin Slaven Ivić, koji završava studij stomatogije. Centar se prostire na 170 kvadrata, a imat će tri ordinacije i zubnu tehniku. Nadamo se da će biti gotov za godinu dana, a planiramo zaposliti i dodatne djelatnike.

Dolaze li vam pacijenti iz vaše lokalne zajednice ili iz drugih općina i županija?
Najviše je pacijenata, naravno, iz lokalne zajednice, ali dolaze i iz grada Varaždina i drugih općina. Mnogo nam pacijenata dolazi iz Međimurja, Koprivničko-Križevačke županije i Zagreba. Također imamo dosta takozvanih dentalnih turista, pacijenata iz susjednih država. Dolaze nam čak Austrijanci koji su nas našli preko interneta. Nakon što smo im sanirali zube, sad i dalje dolaze jednom godišnje na redovne preglede i kontrole. Obično spoje to ugodno s korisnim, pa posjete znamenitosti Zagorja i svi su oduševljeni. Mislim da bismo svi trebali raditi više upravo na razvoju zdravstvenog turizma.

Ne pomišljam o odlasku u inozemstvo jer sam sretna što radim u vlastitom prostoru i što će moj sin raditi sa mnom.

Jedan od glavnih problema zdravstva u Hrvatskoj je odlazak liječnika u inozemstvo. Mnogi kažu da nije problem u malim plaćama, nego u uvjetima rada u Hrvatskoj.
Prije 12 godina radila sam u većem kolektivu i kao zaposlenica nisam mogla odlučivati s kojim ću materijalom raditi i s kojom opremom raspolagati. Za to su bili zaduženi ljudi koji nisu poznavali struku niti su imali iskustva u ovom poslu, ali su oni planirali što će se raditi i na koji način. Mislim da svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima treba dati više prostora za samostalni profesionalni napredak i uključiti motivirajuće faktore. No, privatni djelatnici sami kroje svoju poslovnu politiku. Danas ni u jednome trenutku ne pomišljam na odlazak u inozemstvo jer sam sretna što radim u vlastitom prostoru i što moj sin ima želju ostati u Hrvatskoj i raditi sa mnom.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje