Povežite se s nama

Međimurje

Matija Ladić: „Vjerujem da je napokon došlo vrijeme da očuvamo našeg međimurskog konja“

Foto: Privatna arhiva

Objavljeno:

- dana

Početkom godine na izbornoj Skupštini Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“ za novog predsjednika izabran je Matija Ladić, načelnik Općine Pribislavec. Njegovo prihvaćanje ove odgovorne, ali prije svega i izazovne funkcije ne treba čuditi, s obzirom da se u njegovoj obitelji međimurski konji uzgajaju već generacijama.

– To je obiteljska tradicija. Odrastao sam uz međimurske konje. Riječ je o ljubavi koja uđe duboko pod kožu i kojoj ne možete okrenuti leđa – govori nam Matija Ladić.

Nije okrenuo leđa niti sada kada međimurski konj traži i najveću pažnju i angažman. Ova autohtona i ugrožena vrsta već je dulje vrijeme u fokusu javnosti. Posljednjih su godina mnoge inicijative i aktivnosti kojima se nastoji pomoći vlasnicima grla u očuvanju njihova broja. Također, radi se na animiranju javnosti o važnosti i značaju međimurskog konja.

– Taman kada su se neke stvari pokrenule došla je te nesretna korona i sve je unazadila. Sada pokušavamo nanovo pokrenuti stvari s mrtve točke. Prvi korak koji je učinjen bio je obilazak svih uzgajivače s ciljem da napravimo vlastiti interni katalog grla, da znamo tko su uzgajivači, gdje se nalaze pojedina grla, odnosno s čime raspolažemo. Također, napravljeni su brojni sastanci s članovima Udruge, s predstavnicima Međimurske županije, a bili smo i u Ministarstvu poljoprivrede kod ministrice Marija Vučković koja nam je pružila potporu, kao i predstavnici Ureda za stočarstvo Odjela za uzgoj kopitara. Krenuli smo malim koracima, ali s velikom željom da stvari okrenemo na bolje i spasimo našu autohtonu pasminu – ističe Ladić.

Udruga uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“ poziva sve zainteresirane građane na članstvo u Udruzi. Iznos članarine je 25 eura za 2023. godinu. S obzirom da članovima Udruge „Međimurec“ osim uzgajivača mogu postati i prijatelji konja, stručni suradnici, počasni članovi te podupirajući članovi ili suradnici, učlanjenjem što većeg broja građana osigurala bi se prijeko potrebna financijska pomoć.

–  Sva prikupljeni novac utrošit će se na pomoć uzgajivačima međimurskih konja. Naime, davanja su velika jer treba pokriti troškove veterinara, obrezivanja kopita, pomoći u nabavci oglavina i ostalih potrepštinama. Nekome će od velike pomoći biti da mu pokrijemo trošak prijevoza kobile do pastuha. Sve donacije prikupljamo isključivo u te svrhe – govori predsjednik Udruge „Međimurec“.

FOTO: DAVORIN MANCE
FOTO: DAVORIN MANCE

Prema podacima kojima raspolaže Udruge trenutno je evidentirano 17 uzgajivača u tri županije: Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj. Na popisu je 37 kobila i šest pastuha.

– To je i dalje broj s kojim možemo, ako budemo imali sustavni pristup, započeti s povećanjem brojnosti grla. Činjenica je da se u jednom trenutku izgubio interes za ovom pasminom. Starije generacije koje su u svojem vlasništvu imale međimurske konje nisu se više mogle nositi s izazovima, ali i troškovima, a tek rijetki su uspjeli volju i obvezu prenijeti na mlađe članove. Vjerujem da je napokon došlo vrijeme da to promijenimo – naglašava Ladić i dodaje da se u razgovorima s Međimurskom županijom i „Međimurskom prirodom“ – Javnom ustanovom za zaštitu prirode razgovora o budućnosti i mogućnostima ergele koja se nalazi na prostoru Žabnika uz rijeku Muru.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje