Povežite se s nama

Međimurje

Kotoriba poziva na tradicionalne Dane šibe i ribe: I ove godine besplatnim vlakom na riblje specijalitete

Foto: Općina Kotoriba

Objavljeno:

- dana

U subotu i nedjelju, 3. i 4. lipnja, Kotoriba je domaćin još jednog izdanja popularne manifestacije „Dani šibe i rive 2023.“. Bogati dvodnevni program održat će se na prostoru kod Osnovne škole Jože Horvata.

Subotnji program počinje Ribijadom od 14 sati u okviru koje će općinske udruge za sve posjetitelje pripremati različita tradicionalna jela od ribe. U 14.30 Dječji vrtić Kotoriba priprema likovnu radionicu za mališane, dok je u 15.30 na rasporedu dječja predstava „Šareni svijet“. Za glazbeni dio programa zadužena je grupa Oaza, a publiku će dodatno raspjevati i rasplesati Lana Jurčević, čiji se nastup očekuje oko 22 sata.

Za posjet nedjeljnom programu Općina Kotoriba je za sve posjetitelje osigurala besplatni vlak koji iz Varaždina kreće u 13.26, a u Kotoribu stiže u 14.10 sati. Povratak posebnog vlaka iz Kotoribe je u 21.42.

U 14 sati svoja vrata otvara etno zbirka na starom farofu u organizaciji Društva žena Kotoriba. Vrijedne članice Društva žena pripremat će i kotoripski specijalitet vanjkofce. Svoje vještine prezentirat će i tradicionalni zanati s područja Međimurja koji predstavljaju nematerijalno kulturno dobro.

Općina Kotoriba prijavila je projekt „Umijeće i vještinu pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe“ za upis u Registar kulturnih dobara RH pa ćemo ove godine „Dani šibe i ribe“ biti u znaku prezentacija, a pripremljen je i scenski prikaz „Kotoripskog korpaškog sela“ u kojem će se prikazati nekadašnji način izrade košara od pripreme materijala do finalnog proizvoda od vrbove šibe kao i prikaz pletenja plota. U prezentaciji će uz iskusnije košarače sudjelovati i mladi košarači Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe.

U 15 sati ispod šatora svoj su program pripremile Mažoretkinje Kotoribe, nakon kojih nastupa KUD Kotoriba s vokalno-tamburaškom sekcijom. Za kraj nedjeljnog programa nastupa tamburaški sastav Frikovi.

Oba dana manifestacije najmlađi će moći uživati i u zabavnom parku, a za djecu će u nedjelju posebna atrakcija biti i lov pastrve u bazenu. Uz bogatu gastronomsku ponudu u nedjelju, posjetitelji će moći kušati i poznati specijalitet – šarana na rašljama.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje