Povežite se s nama

Život i društvo

U Kotoribu se vratila prva bijela roda i odmah aterirala u gnijezdo kod crkve

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući opažanju i dojavi komunalne radnice Josipe Dornik iz Općine Kotoriba, u srijedu 28. veljače stigla je informacija kako se u Kotoribu vratila prva bijela roda (lat. Ciconia ciconia). Roda je opažena kod gnijezda u blizini kotoripske crkve.

– Vjerojatno su klimatske promjene i tople zime razlog zašto su se bijele rode ove godine neuobičajeno brzo počele vraćati u naše krajeve, kazao je Antonio Krušelj, čuvar prirode iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode te nastavio:

U dojavi o dolasku bijele rode istaknuto je i kako je dio gnijezda manjim dijelom oštećen vjerojatno zbog vjetra i kiše ili drugih nepovoljnih atmosferilija. U dogovoru s Elektrom Čakovec s kojom se u suradnji vodi briga o gnijezdima roda na području Međimurske županije, zaključeno je da će se gnijezdo ostaviti u stanju kakvom je.

Pretpostavlja se da će roda sama dograditi dio oštećenog gnijezda, i tako pripremiti i osigurati dom za svoje buduće potomstvo.

Žitelji Kotoribe, Općina Kotoriba i Međimurska priroda nastavit će pratiti stanje oko dolaska i povratka bijelih roda na području Kotoribe, a Javna ustanova i oko povratka bijelih roda u gnijezda na ostalim područjima Međimurske županije.

Podsjećamo, uz Kotoribu i bijele rode veže se nekoliko zanimljivosti. Općina Kotoriba je 2019. godinu proglasila kao Godinu bijele rode, a dvije godine zaredom u Kotoribi zabilježena su rodina gnijezda s najviše mladunaca u Međimurju, čak pet ptića u jednom gnijezdu.

Život i društvo

ŠNK “Rudar ’47” 10. kolovoza organizira turnir “Sela i vulica”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŠNK “Rudar ’47” organizira 2. turnir rekreativnog i zabavnog karaktera pod nazivom “Sela i vulica” koji će se održati u subotu, 10. kolovoza, s početkom u 10 sati na nogometnom igralištu Šofta u Donjem Ladanju.

Ekipe koje se prijavljuju na turnir trebaju dolaziti isključivo iz sela s područja Općine Maruševec. Turnir je zabavnog karaktera i otvoren je za sve zainteresirane željne dobrog provoda uz pregršt smijeha.

Sistem igranja: (5+1) na travnatom terenu.

Nagrada za 1. mjesto – pehar + prijelazni pehar

Nagrada za 2. mjesto – pehar

Nagrada za 3. mjesto – pehar

Nagrada šanka.

Tijekom dana, sudionici događaja moći će se okrijepiti hranom i pićem na šanku.

Prijava ekipa najkasnije do 08.08.2024.

Ekipe se prijavljuju u inbox,

e-mail: [email protected] ili na

broj: +385 98 9786 101.

Kotizacija iznosi 40 eura.

Kotizacija se uplaćuje na broj računa: HR3023600001101739216 (opis plaćanja: kotizacija za turnir-ime ekipe) ili gotovinom na dan turnira.

Nastavite čitati

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje