Povežite se s nama

Život i društvo

Sveučilište Sjever počelo s Programom „Top znanstvenik“ s ciljem jačanja znanstvenog kadra

Objavljeno:

- dana

U okviru nedavno osnovane Zajednice bivših studenata Sveučilišta Sjever (ALUMNI UNIN), u Varaždinu je 19. i 20. svibnja 2023. održan prvi modul Programa „Top znanstvenik“ usmjeren jačanju vlastitih  kapaciteta znanstvenika i profesora Sveučilišta Sjever.

Kreirani Program ima za cilj unaprijediti vještine znanstvenika i profesora Sveučilišta Sjever u području menadžmenta i vodstva (leadershipa), vrste i stilova vođenja, vođenju timova, donošenju odluka i rješavanja konflikta te razvoj poduzetničkih vještina kao i vještina prijave i provedbe EU projekata kako bi se stvorili dodatni kapaciteti Sveučilišta za nova istraživanja i znanstvene projekte.

Program koji se izvodi razvijen je za École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj kao jednog od najboljih sveučilišta u Europi te služi za razvoj njihovog znanstvenog kadra, a provode ga treneri koji su međunarodni znanstvenici iz područja fizike i znanosti o materijalima te sudjeluju u vođenju projekata u vrijednosti više desetaka milijuna eura na vlastitim institucijama (IMEC- međusveučilišni centar za mikroelektroniku sa sjedištem u Belgiji i CERN Europsko vijeće za nuklearna istraživanja).

Na prvom modulu u sklopu Programa sudjelovalo je 17 znanstvenika Sveučilišta Sjever te se moduli nastavljaju održavati do kraja godine. Prisutnim sudionicima obratio se Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, istaknuvši važnost stalnog unaprjeđenja i izgradnje snažnih vlastitih istraživačkih kapaciteta Sveučilišta koje prate potrebe gospodarstva, oslonjenih na EU projekte, kako u vidu primjenjivih istraživanja za gospodarstvo tako i pripreme i stvaranja odgovarajućeg kadra sukladno potrebama tržišta rada. 

Kroz rad na unaprjeđenju vještina znanstvenika, naglasak je na oblikovanju vlastitih projektnih ideja u projektne prijedloge te kako znanstvene ideje uklopiti u buduće natječaje iz Nacionalnog Programa Oporavka i otpornosti, EU fondova razdoblja 2021-2027 te programa poput Horizon Europe, vodeći računa o povezivanju projekata s potrebama gospodarstva sjeverozapadne Hrvatske.

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje