Povežite se s nama

Život i društvo

U Vinici otvorena izložba radova polaznika u sklopu projekta „Obojimo naše osjećanje“

Objavljeno:

- dana

U subotu, 1. srpnja, u holu zgrade Općine Vinica, otvorena je izložba nastalih radova na radionicama u sklopu projekta „Obojimo naše osjećaje“, kojeg je organizirala Udruga mladih UMAMI Vinica, a financirala Varaždinska županija.

Tom prilikom dodijeljena su priznanja polaznicima i zahvalnice volonterima i voditeljici likovnih radionica. Predsjednica Udruge, Ivana Jakopanec pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na dolasku i podršci te je čestitala voditeljici Jasmini Jakopanec na uspješnom vođenju radionica.

– Projekt „Obojimo naše osjećaje“ bio je namijenjen osnovnoškolskoj djeci, a sastojao se od likovno-kreativnim radionicama temeljenih na karakteristikama art. Djeca su se tijekom dva dana upoznala sa simbolikama boja i vlastitim osjećajima te su na prvoj radionici odabrali jedan osjećaj te ga izrazila bojama i potezima kista. Zatim su imali zadatak naslikati nešto što ih jako usrećuje što ih je posebno razveselilo. Za kraj radionice su sudjelovali u kratkoj vježbi „Crtanje zatvorenih očiju“ gdje su djeca crtala flomasterom zatvorenih očiju. Budući da je ta vježba djeci bila izuzetno zanimljiva, sljedeći dan, na drugoj likovnoj radionici započeli smo upravo sa crtanjem zatvorenih očiju, ali ovaj put na velikom formatu stvarajući zajednički rad. Svako dijete je crtalo zatvorenih očiju do minutu. Nakon toga su krenuli na novi rad pod nazivom „Zamjena osjećaja“ gdje su djeca ponovno odabrala jedan osjećaj i počeli ga slikati na papiru. Nakon nekog vremena su zamijenili radove s prijateljem do sebe i na tom “tuđem“ radu nastavili slikati svoj odabrani osjećaj. Zatim su ponovno zamijenili radove i dovršili svoj rad. Pred kraj radionice su dovršili zajednički rad s akrilom gdje su djeca istovremeno slikala na velikom formatu kombinirajući različite tehnike (flomaster, akril, kolaž) – objasnila je voditeljica likovnih radionica akademska umjetnica Jasmina Jakopanec te se pritom svima zahvalila na dolasku i podršci.

Udruga mladih UMAMI Vinica se zahvaljuje na podršci Varaždinske županije, županu Anđelku Stričaku, Osnovnoj školi Vinica, ravnateljici Mirjani Jambriško i Općini Vinica, načelniku Branimiru Štimcu. Svi prisutni su bili zadovoljni radovima i izrazili su želju za više ovakvih projekata i likovnih radionica.

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje