Povežite se s nama

Međimurje

Statistika je otkrila: u Čakovcu i Prelogu stopa nezaposlenosti tek 3,6 posto

Objavljeno:

- dana

Čakovec i Prelog nalaze se među deset gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Dva međimurska grada sa stopom nezaposlenosti od 3,6 posto dijele četvrto mjesto, a ispred njih smjestili su se tek Buzet (2,6 posto), Varaždin (2,9) i Pazin (3,5).
Ovakve podatke otkrila je analiza temeljena na podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a koji potvrđuju pozitivne trendove smanjivanja nezaposlenosti u cijeloj Međimurskoj županiji posljednjih godina. Među deset gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti još su Zabok (3,8), Krk (3,9), Poreč (3,9), Križevci (4,1) i Novigrad (4,6).

Statistički pokazatelji

Iako se podaci o stopama, odnosno padu nezaposlenosti, u javnosti gledaju s priličnom dozom skepticizma, posebno otkako je krenuo val iseljavanja iz Hrvatske i nakon što je Zavod za zapošljavanje postrožio pravila pa je iz evidencije izbrisano oko 60 tisuća prijavljenih, podaci koji se odnose na gradove u Međimurskoj županiji sigurno ne iskrivljuju pravu sliku s terena.

Ispred Čakovca i Preloga smjestili su se tek Buzet (2,6 posto), Varaždin (2,9) i Pazin (3,5)

Višegodišnje kontinuirano ulaganje u otvaranje i opremanje gospodarskih zona, povoljni geografski položaj i blizina slovenskoga, mađarskoga i austrijskog tržišta, kao i moderna cestovna infrastruktura i odlična prometna povezanost s najvećim gradskim središtima u regiji, pretvorili su Međimurje u idealnoga investicijskog partnera.

Iako će točan podatak o stopi nezaposlenosti otkriti tek podaci o zaposlenosti koje objavljuje Državni zavod za statistiku, objavljeni trendovi, barem kada je o spomenutim gradovima riječ, odaju pravo stanje na terenu. Naime, gradovi s najmanjim stopama nezaposlenosti redovito se nalaze visoko i na listama uspješnih i za život poželjnih gradova te onih koji ulažu velik novac u poticanje poduzetništva i gospodarstva.

Čakovec se tako može pohvaliti i da je među samo 15 od 128 hrvatskih gradova koji na svojem području imaju registrirano više od tisuću poduzetnika. Prema podacima FINA-e za 2016. godinu, u Čakovcu je bilo registrirano 1227 poduzetnika, što ga stavlja na visoko 11. mjesto. Čakovec je na tom popisu ujedno i drugi najmanji grad prema broju stanovnika, što uvrštavanje na tablicu čini dodatno vrednijim.

Da su i u Prelogu uistinu pozitivni trendovi smanjivanja nezaposlenosti, potvrđuje podatak otprije mjesec dana, kada su iz Grada odbili dva investitora koja su bila zainteresirana za kupnju zemljišta u Gospodarskoj zoni i pokretanje proizvodnje. Razlog odbijanja bile su premale plaće. Naime, pregovori su prekinuti u trenutku kada tvrtke nisu bile spremne obećati da će plaće zaposlenika biti barem 5000 kuna. Prelog inače nudi parcele u dvjema gospodarskim zonama koje su u potpunosti komunalno opremljene. U tvrtkama u zonama zaposleno je više od 3000 ljudi.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje