Povežite se s nama

Kultura

Nova sezona HNK-a u Varaždinu: slijedi niz premijera i gostovanja, a slavit će se i 150 godina zgrade HNK-a

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije, održanoj 14. srpnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, intendantica varaždinskog HNK-a Senka Bulić najavila je novu, 2023./2024. sezonu.

Prije same najave onoga što nas očekuje u novoj, Bulić se osvrnula na proteklu sezonu, ocijenivši je vrlo uspješnom.

Naime, varaždinsko kazalište iznjedrilo je brojne nove predstave, među kojima su „Buba u uhu“, „Majka Hrabrost i njezina djeca“, opera „Životi i smrti Isabelle Eberhardt“, zatim dramsko-plesni „Orašar“ koji je izazvao veliki interes, lutkarska predstava za djecu „Krokodil Marko“ i druge. U protekloj je sezoni obnovljena i otvorena Scena Rogoz, kultni prostor građana Varaždina, a na njoj su producirane dvije predstave: „Legenda“ Miroslava Krleže“, i to u godini kada se obilježava 130 godina od rođenja slavnog pisca, te „Art“, nagrađivani tekst Yasmine Reze. Predstave u varaždinskoj produkciji pozivane su na razne festivale, nagrađivane stajaćim ovacijama, a osvajale su i vrijedne nagrade.

U sezoni 2022./2023. HNK je posjetilo oko 60.000 gledatelja, istaknula je intendantica, što je jako veliki broj. Kazalište je od lani i dio mreže K-HNK koja omogućava razmjenu kazališta, a ostvarene su i brojne suradnje.

Velika obljetnica

Što se tiče ove godine i nove sezone, bit će u znaku 150 godina od otvorenja zgrade HNK-a u Varaždinu, a pogotovo će rujan biti pun događanja, kada će se s publikom slaviti ta velika obljetnica, otkrila je intendantica.

– Startamo već 1. rujna koncertom acappella „Muttis Kinder“. Radi se o izvrsnim izvođačima, njemačkim glumcima koji su igrali u nekim od najvećih produkcija, poput Berliner Ensemblea, Burgtheatera i drugih. Svojim glumačkim i pjevačkim talentom, karakterističnim stilom izvođenja, obradama poznatih pop pjesama i izvedbom vlastitih pjesama osvajaju publiku od prve sekunde. Miješaju žanrove, reinterpretiraju poznate pjesme i svaka njihova izvedba tih pjesama je poput mini predstave – najavila je Bulić.

Nakon toga, dodaje, od 3. do 10. rujna na rasporedu su Dani otvorenih vrata HNK-a u Varaždinu, a u tom tjednu igrat će osam domaćih naslova, svaki dan po jedan, i to po popularnoj cijeni od četiri eura za tu prigodu. Na rasporedu su tako „Majka Hrabrost i njezina djeca“, „Enigmatske varijacije“, „Legenda“, „Potpuna pomrčina“, „Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe“, „Art“, „Bogovi“ i „Buba u uhu“, a publika će imati priliku glasovati za najbolja glumačka ostvarenja.

– Dodjela nagrade, koja nosi ime po legendarnom varaždinskom glumcu Tomislavu Lipljinu, bit će 24. rujna, na dan kad je prije 150 godina otvorena ova zgrada. Isti dan na rasporedu je i koncert Varaždinskog komornog orkestra – navela je Bulić i nastavila:

– U koprodukciji s Operom B.B. izvodit ćemo i kultni operetni naslov, „Groficu Maricu“. Pretpremijera će biti 16. rujna, a svečana premijera 23. rujna. Osječki HNK nam gostuje s dva naslova u rujnu, s komedijama „Dva u jedan“ (19. rujna) i „Čaruga“ (21. rujna). Zatim, 25. rujna imamo predstavljanje specijalnog izdanja poštanske marke povodom 150. obljetnice otvorenja zgrade. Imat ćemo i niz koncerata u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin, a bit će i nekih drugih interaktivnih akcija po gradu, pokušat ćemo biti dio grada i da grad bude dio nas – najavila je intendantica Senka Bulić.

Varaždinski HNK sezonu nastavlja premijerama velikih naslova.

– U listopadu će biti praizvedba novog romana Kristijana Novaka „Znaš da nema bliže“ u režiji Ivana Plazibata, no moguće je da će tu doći do nekih izmjena u naslovu. Promocija romana će biti 1. listopada, a naša premijera 15. listopada. Tema novog teksta je neriješeno ubojstvo koje vodi u smjerovima koje nam razotkrivaju društvene, a i intimne traume. „Sad i nikad više“ je također naša nova premijera, u koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca u Rijeci. Varaždinska publika izvrsno je reagirala na baletna gostovanja iz protekle sezone, naročito na riječko kazalište i „Plamteću vodu“. Mislim da Varaždinci vole plesni teatar i nadam se da će i ova premijera biti rasprodana. Nakon toga slijedi „San ivanjske noći“ u režiji Paola Magellija, jednog od najpoznatijih redatelja – istaknula je Bulić.

Najavila je još i neobičnu suradnju Damira Martinovića Mrleta s Varaždinskim folklornim ansamblom, pri čemu se žele ispitati granice izvedbe suvremenog i tradicije, odnosno mogućnosti eksperimenta, i vidjeti na koji način nasljeđe i suvremene glazbene i plesne mogućnosti mogu funkcionirati u današnjem kontekstu.

Također, na Sceni Rogoz do kraja godine igrat će dvije premijere.

– Bojan Đorđev radi „Režim iscjeljenja“, praizvedbu nagrađivanog teksta Tanje Šljivar. Drugi projekt je lutkarsko-dramski autorski projekt Tamare Kučinović „Šapat duše“. Ostatak sezone nastavit ćemo s praizvedbom tekstova u čijem će fokusu biti žrtve, drugačiji i omalovažavani te ženske velike priče od antike do suvremenosti – rekla je intendantica varaždinskog HNK-a.

Kazališni studio mladih

Na konferenciji je također predstavljena nova voditeljica Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu Tanja Novak koja pak je najavila novu sezonu KSM-a.

– U Kazališnom studiju mladih iza nas je jedna uzbudljiva sezona, imali smo 11 finalnih produkcija koje su rezultati rada naše djece i mladih koji su tijekom školske godine uz vodstva naših stručnih voditelja, dramskih pedagoga, osmislili i kreirali predstave koje su im prema dobi i njihovim interesima bile zanimljive. KSM je od prošle jeseni povećao broj djece za skoro 100 posto, trenutno imamo 11 skupina sa 130 djece i mladih i upravo zbog tako velikog interesa smo ovog ljeta odlučili napraviti tri ljetne radionice s vanjskim stručnim suradnicama, akademskim glumicama i lutkaricama Sarom Ipšom i Katarinom Arbanas – rekla je Novak.

„Spoj kultura – Hrvatska i Nepal“

Dodala je da će organizirati i jednu radionicu primijenjenog kazališta pod nazivom „Spoj kultura – Hrvatska i Nepal“.

– Naime, naši novi sugrađani, radnici iz Nepala, spadaju u skupinu takozvanog „nevidljivog kazališta“, tu se ubrajaju svi oni pripadnici koji zbog jezične barijere ne mogu participirati u programu kazališta. No, kako predstavnike „nevidljive publike“ dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike našega grada? Kao odgovor na to pitanje osmislili smo tu radionicu primijenjenog kazališta. Ona će trajati pet dana, namijenjena je stranim radnicima koji žive u Varaždinu i okolici i cilj je da kroz ovo iskustvo stvorimo most između hrvatske i nepalske kulture, također da pružimo prostor za dijeljenje, učenje i slavljenje raznolikosti. Ova radionica koristit će udaraljke i etno glazbu kako bi stvorila kazališna iskustva te ćemo kroz različite scenske tehnike istraživati teme koje su važne za obje kulture, kao što su obitelj, identitet, migracija i međusobno razumijevanje. Rezultat našeg petodnevnog druženja bit će ulični performans na Špancirfestu – zaključila je Tanja Novak.

Dodajmo da će KSM posljednji tjedan u rujnu imati upise u novu sezonu sa sjajnim dramskim voditeljima te pozivaju svu zainteresiranu djecu i mlade da im se pridruže u kreativnosti i osmišljavanju novih projekata i predstava.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje