Povežite se s nama

Život i društvo

Poplave će uništavati imanje obitelji iz Bedenca sve dok se ne dogovore Grad Ivanec, Hrvatske vode i ŽUC!

Objavljeno:

- dana

Nakon što su obitelji Ivana Vreska iz Bedenca krajem srpnja ove godine po tko zna koji put poplavljene gospodarske zgrade na imanju i obiteljska kuća, o svojem komunalnom problemu obavijestili su redakciju Regionalnog tjednika.

Naime, spomenuta obitelj stanuje u ivanečkom naselju Bedenec na kbr. 153, i kažu kako više ne mogu čekati da im se “smiluju” nadležni u Gradu Ivancu ili Županijskoj upravi za ceste…

”Nitko ne reagira”

– Uz moju obiteljsku kuću prolazi županijska cesta uz koju se protežu dva cestovna kanala, koji se potom spajaju u jedan koji je u nadležnosti Hrvatskih voda. Tijekom obilnih kiša u te kanale slijeva se velika količina vode. Zbog ne održavanja istih i premalog promjera cijevi provučenih kroz županijsku cestu, vode se izlijevaju iz korita i poplavljuju moje dvorište, obiteljsku kuću i gospodarske zgrade. U više navrata putem telefona i dopisa obraćao sam se nadležnim službama u gradu Ivancu, Županijskoj upravi za ceste i varaždinskoj ispostavi Hrvatskih voda. Dosad su izveli manje zahvate u vidu čišćenja kanala i rasterećivanja dijela voda. Nažalost, oni nisu riješili moj problem, koji se dodatno povećao nakon zacjevljenja dijela odvodnog kanala uz županijsku cestu. Prema mojim saznanjima, zacjevljenje na dionici od vatrogasnog doma do moje obiteljske kuće napravljeno je bez projektne dokumentacije, tako što su ugrađene cijevi neodgovarajućeg promjera bez izgrađenog rubnika, rezola i nedovoljnog otvora za ulazak voda u cijevi koje su za vrijeme kiša poluprazne. Stoga voda teče po županijskoj cesti, prelijeva se i poplavljuje moje dvorište i obiteljsku kuću – ukazuje Ivan Vresk.

I dodaje da je 23. svibnja ove godine poslao dopise s fotografijama o problemima koji se javljaju nakon zacjevljenja prema Gradu Ivancu i ŽUC-u.

– Nitko mi nije odgovorio ni izašao na teren da vidi kako riješiti problem. Potom mi je 22. srpnja 2023. ponovno poplavljena obiteljska kuća i gospodarske zgrade. Također, ponovo sam obavijestio sve navedene institucije, međutim kao i svaki put do sada, nitko ne reagira. Žalosno je da kao višestruko odlikovan hrvatski branitelj moram na Dan hrvatskih branitelja štiti svoju obiteljsku kuću od poplave vrećama pijeska – ističe Vresk.

Hrpa problema

Na naš upit jesu li točne informacije o situaciji u navedenom ivanečkom naselju, stigao je odgovor ŽUC-a iz kojeg se može iščitati da su s problemom odvodnje na lokaciji Bedenec 153 upoznati već više godina.

– U osnovi je riječ o problemu slivnih voda dijela naselja Bedenec koje kod većih oborina prelijevaju cestu. Problem je bio djelomično riješen ugradnjom kišne rešetke na prilazu objekta na adresi Bedenec 153 i izgradnjom dodatnog propusta ispod ceste stotinjak metara prije predmetne lokacije. Nažalost, zbog nenormalnog intenziteta oborina problem se i dalje javlja jer postojeći sustav odvodnje, koji za vrijeme “normalnih” oborina funkcionira, jednostavno ne može prihvatiti tu količinu vode. Ovakvi problemi postoje na mnogim mjestima na županijskim i lokalnim cestama i intenzivirali su se posljednjih godina. Rješenje problema, koji je samo jedan od mnogih takvih, treba se naći u dogovoru između Grada Ivanca (slivne vode naselja), Hrvatskih voda (odvodnja i održavanje potoka, prihvat slivnih voda) i ŽUC-a (cestovna odvodnja i propuštanje slivnih voda ispod kolnika županijske ceste). Županijska uprava za ceste će sa spomenutim institucijama u skladu s financijskim mogućnostima ići u rješavanje predmetne lokacije. Napominjemo da takve i slične stvari rješavamo svakodnevno na skoro 1000 kilometara naših cesta – ističu u Županijskoj upravi za ceste.

Ne slušaju ni Grad!

Iz Grada Ivanca pak doznajemo da već nekoliko godina učestalo apeliraju, inzistiraju i pismeno zahtijevaju od ŽUC-a i Hrvatskih voda (u čijoj su nadležnosti prometnica, odnosno vodotoci) da ozbiljno priđu trajnom rješavanju ovoga problema, koji proizlazi isključivo iz nedovoljne propusnosti mosta na županijskoj cesti!

– Primjerice, reagirali smo dopisom od 20. listopada 2021. upućenim Hrvatskim vodama – VGO Ispostava za mali sliv Plitvica-Bednja Varaždin. Njime Grad Ivanec zahtijeva da se u plan radova za 2022. godinu prioritetno uvrsti uređenje korita i oblaganje kamenom oblogom vodotoka u Bedencu. Dopisom od 28. rujna 2022. Grad ponovo Hrvatskim vodama Varaždin postavlja isti zahtjev. Također, dopisom od 28. rujna 2022. Grad od ŽUC-a Varaždin zahtijeva rekonstrukciju mosta na županijskoj cesti… Do danas ništa od traženog nije izvedeno. Grad Ivanec smatra da je jedino trajno rješenje ovoga problema rekonstrukcija mosta na županijskoj cesti, točnije, gradnja pločastog mosta i ugradnja povećanih profila cijevi, za što financijska sredstva moraju osigurati i radove izvesti ŽUC i Hrvatske vode – ističu u Gradu.

Kako bi se u međuvremenu smanjio pritisak na spomenuti kanal, u suradnji ŽUC-a i Grada Ivanca izvedeni su radovi na izvedbi alternativnog kanala (postavljanjem cijevi za odvodnju nekih 150 metara prije problematične lokacije), čime je ovaj kanal djelomično rasterećen.
– No, pokazalo se da prilikom ekstremnih oborina ni to nije dovoljno. Službama Grada Ivanca je, u vezi s time, od strane rukovodstva VGO Ispostave Varaždin još proljetos najavljeno da će se rješavanju ovoga problema prići ove godine. Gradska uprava Ivanec smatra da su pločasti most i veći profili cijevi jedino trajno rješenje za sprečavanje poplavljivanja, a što je u više navrata jasno artikulirao i gradonačelnik Ivanca M. Batinić odgovarajući na upite gradskih vijećnika, koji su također na Gradskom vijeću istaknuli urgentnu potrebu rješavanja navedene problematike – zaključuju u Gradu Ivancu koji je spreman sufinancirati radove ŽUC-a iako infrastruktura nije u njegovoj nadležnosti.

Život i društvo

Prijavite se za sudjelovanje na 9. Festivalu varaždinskih dvorišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred nama je deveto izdanje Festivala varaždinskih dvorišta koji oživljava staru gradsku jezgru otvarajući vrata atraktivnih prostora koji su kroz godinu većinom nedostupni za javnost i nudeći u njima autentičan i originalan varaždinski sadržaj.

Vikend 15. i 16. lipnja ponovno će skrivena varaždinska dvorišta pretvoriti u pravu riznicu umjetnosti, glazbe, kulture, stvaralaštva i gastro doživljaja.

Turistička zajednica grada Varaždina poziva sve zainteresirane vlasnike dvorišta u povijesnoj jezgri, koji bi željeli biti dio festivala, da se prijave za sudjelovanje putem obrasca objavljenog na službenoj internetskoj stranici Turističke zajednice grada Varaždina www.visitvarazdin.hr.

Vlasnici dvorišta mogu samostalno osmisliti i predložiti program ili samo iskazati interes za sudjelovanjem svog dvorišta, a program utvrditi s organizatorom festivala.

Poziv je otvoren do ponedjeljka, 20. svibnja, a prijave je moguće dostaviti osobno u Turističku zajednicu grada Varaždina, Ivana Padovca 3, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati i subotom od 10 do 13 sati ili mailom na [email protected].

Lani je u program festivala uključeno 16 dvorišta u povijesnoj jezgri, a zanimljiv sadržaj od glazbe, mode, umjetnosti, tradicijske kulture, gastronomije, hortikulture do edukativnih radionica privukao je brojne posjetitelje. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Stručnjaci poručili: Djeca odrastaju u okruženju koje potiče nezdrave prehrambene navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu suradnje na području promicanja pravilne prehrane i prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku su 13. svibnja predstavili ključne uvide Analize stanja uhranjenosti i prehrane djece 0 do 9 godina u Republici Hrvatskoj na skupu koji je okupio brojne stručnjake iz područja zdravstva, odgoja i obrazovanja te predstavnike ministarstava, akademske zajednice i medija.

Analiza stanja donosi pregled podataka i trendova iz istraživanja o uhranjenosti i prehrani djece od 0 do 9 godina u Hrvatskoj te čimbenika, praksi i politika koji utječu na uhranjenost i prehrambene navike djece. Za pripremu Analize provedeno je i istraživanje među zdravstvenim djelatnicima koji rade neposredno s djecom.

Prema izdvojenim uvidima iz Analize stanja:
› Svako treće dijete osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.
› Hrvatska bilježi konstantan blagi porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece.
› Uočena je povezanost razvoja nepravilnih prehrambenih navika kod djece s njihovom dobi – djeca školske dobi imaju lošije prehrambene navike od djece predškolske dobi.
› Postoje značajne socioekonomske razlike u uhranjenosti djece – veća je učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima.
› Percepcija roditelja nije u skladu sa statusom uhranjenosti djece – prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ispravno percipira tek manji broj roditelja. Roditelji nisu dovoljno osviješteni o mogućim posljedicama nepravilne prehrane, a većina djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece kao jednu od najčešćih prepreka u dijagnosticiranju i liječenju debljine navodi nesuradljivost roditelja u prihvaćanju i pridržavanju savjeta.

Analiza također ukazuje na potrebe:
› za jedinstvenim sustavom praćenja uhranjenosti djece različite životne dobi, uključujući praćenje podataka o dojenju
› za jačanjem kompetencija zdravstvenih djelatnika za rad s roditeljima na prevenciji prekomjerne tjelesne mase
› za dodatnim razvojem mreže Savjetovališta za prehranu za djecu i roditelje
› za podizanjem kvalitete i izjednačavanjem mogućnosti prehrane u odgojno-obrazovnim ustanovama te edukacijom djelatnika uključenih u organizaciju i provođenje prehrane.

– Prema zadnjim podacima CroCOSI istraživanja 2021./2022. u Hrvatskoj nešto više od jedne trećine djece, odnosno njih 36,1 posto, u dobi od osam godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, što predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Debljina u dječjoj dobi predstavlja značajno veći rizik za debljinu u odrasloj životnoj dobi, kao i za druge zdravstvene rizike, odnosno vodeće kronične nezarazne bolesti od kojih u Hrvatskoj danas obolijeva i umire preko 90 % ljudi. Uz to, debljina predstavlja i značajan ekonomski teret. U ovom trenutku oko 6,6 % zdravstvenih troškova odlazi na liječenje posljedica ovog preventabilnog rizika – debljine i njezinih posljedica. Ovi zdravstveni i ekonomski tereti jasno ukazuju na potrebu ulaganja u multisektorski pristup prevencije debljine od najranije životne dobi. Samo predana, dugoročna i multisektorska suradnja može učiniti značajne iskorake u rješavanju ovog problema – naglasila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja.

Prema Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo uživati najvišu moguću razinu zdravlja, što uključuje i pravo na odgovarajuću hranu visoke hranjive vrijednosti. Međutim, 35 godina od donošenja Konvencije podaci nam pokazuju da i u razvijenim zemljama djeca od najranije dobio odrastaju u okruženju koje potiče nezdravu prehranu.

– Udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, po čemu je Hrvatska na 5. mjestu u Europi, uistinu zabrinjava, jer znamo kakve to negativne i dugoročne posljedice ima za zdravlje i razvoj djece. Potreba za promicanjem zdrave prehrane nikada nije bila veća, a izazovi su složeni jer uključuju utjecaj marketinga, sjedilački način života te osviještenost, navike i mogućnosti samih obitelji. UNICEF će s Vladom RH, HZJZ-om i drugim partnerima nastaviti ulagati u promicanje pravilne prehrane i prevencije prekomjerne tjelesne mase djece u Hrvatskoj”, izjavila je Ana Dautović, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Jedan od ključnih izazova predstavlja i marketing hrane i pića usmjeren prema djeci, kojim se utječe na prehrambene navike djece od najranije dobi te na sklonost djece prema hrani s visokim udjelom zasićenih masti, transmasnih kiselina, šećera ili soli. U Hrvatskoj ne postoji sustav regulacije oglašavanja takve hrane usmjerenog prema djeci, stoga su na skupu predstavljene i dvije publikacije – vodiči za kreiranje politika vezanih za reguliranje marketinga hrane i pića usmjerenog prema djeci: Poduzimanje mjera zaštite djece od štetnog utjecaja marketinga hrane – pristup temeljen na pravima djeteta (UNICEF i SZO) i Marketing nezdrave hrane i bezalkoholnih pića usmjeren prema djeci (UNICEF).

– Korijeni debljine duboki su i kompleksni, te je za zaustavljanje trenda rasta prekomjerne tjelesne mase i debljine ključno poznavati situaciju vezano uz stanje uhranjenosti, ali i životne navike, specifičnosti različitih životnih okruženja, javne politike, postojeće intervencije te stavove i potrebe stručne zajednice. Poznavanje navedenih čimbenika, uz dobru multisektorsku suradnju, preduvjet je i početna točka za preventivno djelovanje od najranije dobi – istaknula je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović.

Analiza stanja uhranjenosti i prehrane djece 0 – 9 godina u Republici Hrvatskoj uključuje i preporuke za daljnje unaprjeđenje politika i praksi za razvoj poticajnog prehrambenog okruženja i poticanje pravilne prehrane djece kroz suradnju relevantnih sektora i dionika u Hrvatskoj.

Zaključci rasprave sudionika ovog skupa također će biti uključeni u Analizu, koja će biti objavljena kao internetsko ili tiskano izdanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje