Povežite se s nama

Život i društvo

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom autu jer ako je vani 28 °C u vozilu može biti čak 54 °C

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu, upozorenje je koje svakog ljeta izdaju stručnjaci HZJZ-a, ali i policija.

Mediji danas izvještavaju o slučaju gdje su djeca turista ostavljena u autu u Zadru. Srećom, djeca su prošla bez posljedica.

Neke od savjeta i upozorenja službi prenosimo u nastavku.

Dijete ne bi trebalo ostavljati u automobilu nikada, a dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od stradavanja djece ostavljenih u vozilima. Ostavljanje djeteta na kraće vrijeme, parkiranje u hladu i ostavljanje otvorenog prozora nisu garancija izbjegavanja tragičnih posljedica.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kao i svake godine, upozorava:

  • radi slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe.
  • visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara i ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega.
  • ako je temperatura okoline oko 28 °C, temperatura u autu vrlo brzo može dosegnuti i do 54 °C!
  • simptomi koji se javljaju radi toplotnog udara su: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, pojava vrtoglavice, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce, te je potrebno voditi računa i o njima jer o odgovornom ponašanju ovisi i njihov život.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

  • uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.
  • preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i sl.)
  • preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Nastavite čitati

Život i društvo

Pomolimo se: u subotu u Klenovniku hodočasnici polaze na tradicionalni svibanjski Marijin put

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u subotu, 18. svibnja, s početkom u 14 sati.

Hodočasnici će se okupiti u župnoj crkvi Presvetog  Trojstva, te započeti pobožnost molitve krunice i hoda Marijinim putem prema kapeli sv. Wolfganga u Vukovoju. Po završetku pobožnosti bit će euharistijsko slavlje u kapeli sv. Wolfganaga.
 
Podsjećamo, grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti 1672. godine, prije više od 3 i pol stoljeća, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice. Tijekom stoljeća pilovi su više puta obnavljani, a zadnja je obnova načinjena od 2008. do 2015. godine, kada su 4 pila rekonstruirana na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.
 
Od 2008. godine se redovito održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima – svibnju i listopadu zahvaljujući domaćem sinu mons. Nedjeljku Pintariću i tadašnjem župniku vlč. Josipu Jagarčecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje