Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Varaždinska sortirnica na probnom radu i to prva u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Varaždinska sortirnica ovaj tjedan temeljem svih potrebnih dokumenata,  odobrenja i dozvole Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske provodi probni rad kako bi se vidjela funkcionalnost i specifičnosti rada postrojenja koje je instalirala tvrtka Tehnix u novim halama.

Postrojenje je obišao gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

– Probni rad sortirnice obavit će se do kraja ovog tjedna pri čemu će se sortirati odvojeno prikupljena plastika i odvojeno prikupljen papir od korisnika usluge Grada Varaždina i okolnih općina. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je do sada izgrađeno devet sortirnica, a ni jedna od njih još nije u radu. Iako je Grad Varaždin zadnji od svih krenuo u izgradnju sortirnice praktički prvi krećemo u fazu probnog rada. Vjerujem da ćemo već u listopadu raspisati natječaj za upravitelja sortirnice te da ćemo već od studenoga, najkasnije prosinca imati upravitelja sortirnice kojem ćemo isporučivati sve reciklabilne komponente koje naši sugrađani odvoje: papir, plastiku, tekstil i metal – rekao je Bosilj.

Tijekom probnog rada prikupljaju se vrijedni podaci o količinama otpada te funkcionalnosti samog postrojenja te njegovim kapacitetima s različitim vrstama otpada.

U fokusu

Nestašica poznatog antibiotika, neće ga biti čak godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Farmaceutska tvrtka Pliva prijavila je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nestašicu antibiotika Klavocin. Riječ je o seriji lijeka Klavocin DT 875mg/125mg tablete za oralnu suspenziju / raspadljive tablete za usta.

Iz Plive navode kako lijeka neće biti sve do početka srpnja 2025. godine, iz razloga povezanih s proizvodnjom, prenosi Dnevnik.hr.

Klavocin sadrži dvije djelatne tvari amoksicilin i klavulansku kiselinu, a najčešće se koristi u odraslih i djece za liječenje infekcija: infekcije srednjeg uha i sinusa, infekcije dišnih putova, infekcije mokraćnih putova, infekcije kože i mekih tkiva uključujući infekcije zuba i desni, infekcije kostiju i zglobova.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: porasla nezaposlenost, a najtraženiji bili pomoćnici u nastavi i vozači autobusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem kolovoza ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano su 2604 nezaposlene osobe.

Na području Ispostave Ivanec zabilježeno je njih 598, Ludbreg 325, Novi Marof 325, Cestica 135 i Varaždin 1222 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 15,7 % ili za 354 osobe, a u usporedbi s istim mjesecom (kolovoz) 2023. godine broj nezaposlenih veći je za 153 osobe odnosno 6,2 %.

Tijekom kolovoza evidentirane su 684 nove nezaposlene osobe. Direktno iz radnog odnosa prijavilo se 580 osoba, iz redovnog obrazovanja 51, a iz neaktivnosti 53 osoba.

Iako HZZ to ne navodi povećanje nezaposlenosti dobrim se dijelom odnosi na priljev radnika Varteksa nakon stečaja ove tvrtke.

Tijekom kolovoza 2024. godine prijavljeno je 817 slobodnih radnih mjesta, što je za 2,5 % manje nego u proteklom mjesecu, te 11,3 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom ovogodišnjeg kolovoza bila su pomoćnik u nastavi (tražil se 56 radnika), vozač autobusa (46), radnik na proizvodnoj liniji (44), odgojitelj predškolske djece (40) i skladištar (30).

Tijekom kolovoza 2024. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposlene su ukupno 223 osobe na temelju radnog odnosa. To je 4,3 % manje nego u prethodnom mjesecu i 5,7 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

U odnosu na kolovoz prošle godine broj korisnika novčane naknade veći je za 62,5 %, a u odnosu na prethodni mjesec broj korisnika novčane naknade veći je za 40,2 %. Prosječna novčana naknada za ovogodišnji kolovoz iznosila je 492,48 eura, a ukupno je isplaćeno 631.700,50 eura.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za kolovoz je za Varaždinsku županiju iznosila 3,6 te je manja nego za razinu države gdje je ista 4,8.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje