Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u četvrtak je svečano otvorio Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

U objektu, opremljenom najsuvremenijim uređajima za robotsku rehabilitaciju, bit će osigurana sva potrebna skrb za pacijente iz cijele Hrvatske s teškim ozljedama ili bolestima kralježnice. Ulaganje je vrijedno 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, 6,5 milijuna eura osiguralo je Ministarstvo zdravstva, a Specijalna bolnica osigurala je 770 tisuća eura. Centar se prostire na 6.700 četvornih metara, a kapaciteta je 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici.

 – Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge, a učinili smo sve da se financijska konstrukcija ovoga projekta zaokruži. Čestitam svima i zahvaljujem. Nadam se da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno ovdje, dobiti najbolju uslugu i skrb. Riječ je o pacijentima s vrlo teškim situacijama te je stoga posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija. Dosad smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kad se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, ulaganja će prijeći dvije milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno – istaknuo je premijer Plenković.

 Ovaj Nacionalni rehabilitacijski centar ima izniman značaj, napomenuo je ministar zdravstva Vili Beroš. – Godišnje u Hrvatskoj oko 500 osoba obolijeva od takozvane parapareze, paraplegije i tetrapareze. U ovom trenutku imamo više od 8.000 osoba koje su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, a godišnje imamo više od 14.000 hospitalizacija. Sada imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika – naveo je ministar Beroš.

 Ostvario se san svih nas koji se godinama bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić. 

– U našoj Specijalnoj bolnici jedini se u Hrvatskoj već desetljećima bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, koji zahtijevaju specifičan pristup i tretman. Ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti. Ovaj Nacionalni centar, koji je opremljen najsuvremenijim uređajima, sada će još jače raditi upravo na tom cilju – istaknuo je ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić.

U tome će pomoći najsuvremenija oprema. – Pojedinačnih robotiziranih uređaja za rehabilitaciju ima i u drugim ustanovama, ali koncentracije svih vrsta takvih uređaja na jednom mjestu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj dosada nije bilo. Posebno bih izdvojio uređaj za robotski potpomognuti hod vrijedan 400.000 eura i antigravitacijsku platformu vrijednu 80.000 eura. Robot sam po sebi znači puno, ali bit dobre rehabilitacije je spoj educiranog fizioterapeuta i ostalih stručnjaka koji sudjeluju u rehabilitaciji, timskog rada i najmodernijih medicinskih uređaja – pojasnio je i zahvalio Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Varaždinskoj županiji.

 S ponosom mogu reći da je napokon, nakon više desetljeća čekanja, izgrađen, opremljen i sada svečano otvoren Nacionalni centar, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

 – Iza uspješne realizacije ovog projekta stoji niz ljudi, a svima od srca zahvaljujem i čestitam. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je već godinama prepoznata kao vrhunska ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Otvorenjem ovog Centra postaju javna zdravstvena ustanova u kojoj će iskusni liječnici, fizioterapeuti i drugi medicinski djelatnici s pacijentima raditi i uz pomoć najmodernije robotske opreme. Nije bilo lako realizirati ovaj projekt jer je tijekom njegove realizacije počela ruska agresija na Ukrajinu, porasle su cijene energenata i građevinskih radova i cijeli je projekt došao pod upitnik. No, uspjeli smo riješiti sve, a Specijalnu bolnicu razvijamo dalje kroz sedam niša. Zahvaljujem Vladi RH, premijeru Plenkoviću i ministru Berošu na podršci – istaknuo je župan Stričak.

 – Ovo je poseban dan za naš grad i županiju, za sve građane Lijepe naše kojima će ovaj Rehabilitacijski centar pružiti priliku za bolji život unatoč preprekama u iznimno teškim trenucima. Ovaj centar nije samo zgrada, već mjesto nade, podrške i nesebične brige. Ova investicija nije samo ugrađivanje betona i čelika, već je investicija u ljude, investicija u našu zajednicu i u bolju budućnost – navela je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

 Prisutnima se obratio i Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik. – Drago mi je da danas svjedočimo ovome događaju na koji se čekalo gotovo 50 godina. Čestitam ravnatelju Kovačiću, djelatnicima Specijalne bolnice te zahvaljujem resornom ministarstvu i Vladi RH – rekao je Habijan.

 Uz predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića i zamjenicu župana Silviju Zagorec, svečanom otvorenju prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima saborski zastupnici Maja Grba-Bujević, ujedno ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Ljubica Lukačić, Krunoslav Katičić, Predrag Štromar i Barbara Antolić Vupora, gradonačelnici i načelnici s područja Varaždinske županije, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, ravnatelji državnih, županijskih i specijalnih bolnica te zdravstvenih ustanova, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije, vijećnici Gradskog vijeća Varaždinske Toplice i brojni drugi uzvanici.

 Objekt je blagoslovio preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler, delegat varaždinskog biskupa Bože Radoša.

U fokusu

Ne držite razmak s vozilom ispred sebe na cesti? Donosimo koliku bi kaznu mogli platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga, piše HAK Revija.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. U članku 109. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno se definiraju obveze vozača. Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Već sljedeći članak ide dalje. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m, piše HAK Revija.

Ova odredba ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno. Također, ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara. Kazna za nepridržavanje ovih odredbi je također 60 eura.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci Plenkoviću: Osam godina ste na vlasti, a sad pričate o većim mirovinama i stanovima za mlade…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako pomoći mladim i osigurati im krov nad glavom? Varaždinska gradska vlast predvođena Nevenom Bosiljem i Miroslavom Markovićem od početka mandata brine o rješavanju upravo tog pitanja.

Tako su nastavili s poticanom stanogradnjom, odnosno POS stanovima, ali i pokrenuli projekt jeftinijeg najma stanova, kao i projekt jeftinijeg građevinskog zemljišta za mlade obitelji.

Isto tako, u SDP-u se zalažu i za dostojan život umirovljenika s naglaskom na veće mirovine.

Veće mirovine, dostojan život za umirovljenike i priuštivo stanovanje za mlade obitelji su teme koje moraju biti među prioritetima i ove nove Vlade, istaknuli su danas u Saboru SDP-ovi saborski zastupnici Miroslav Marković i Barbara Antolić Vupora.

– Danas ste u najavi programa govorili da će vam prioritet biti priuštivo stanovanje. Znamo da mladi odlaze zbog korupcije, ali i zbog nedostupnosti priuštivog stanovanja za mlade obitelji. Ovo je vaš treći mandat i mislim da bi sad trebalo požuriti s tim planom. S obzirom na eksploziju cijena najma i znamo da sad cijene najma više nisu 50 posto prosječne plaće, nego 70 posto i više. Također, cijene novogradnje su eksplodirale. Sada u Varaždinu više ne možete dobiti novogradnju ispod 2300 ili 2500 eura po kvadratu. Za POS stanove u Varaždinu dobili smo 800 molbi… Stoga apeliramo da krenete u akciju za priuštivo stanovanje što prije – poručio je Marković premijeru Plankoviću danas u Saboru.

Barbara Antolić Vupora je pak istaknula kako Plenkovićeva Vlada u osam godina nije uspjela umirovljenicima osigurati dostojan život.

– U proteklih osam godina vaša Vlada nije uspjela osigurati primjerene mirovine, jer da je, danas ne bi 35 posto umirovljenika bilo u riziku od siromaštva – rekla je Barbara Antolić Vupora i pritom spomenula da je dobro da je u programu Vlade predviđeno usklađenje mirovina i trajni dodaci na mirovine, što je uostalom predlagao i SDP. 

Međutim, što je sa sustavnom zaštitom potrošača?

– Zaštita potrošača nije u ovom programu Vlade, a znamo da su umirovljenici najosjetljivija skupina potrošača. Dakle, što je sa zaštitom potrošača – upitala je Barbara Antolić Vupora.

U varaždinskom SDP-u ističu da neće odustati od svojih programa, posebice onih koji su namijenjeni mladima, kao i onima koji imaju za cilj zaštititi najranjiviju skupinu, a to su umirovljenici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje