Povežite se s nama

U fokusu

Habijan o poskupljenju vrtića: “SDP na nacionalnoj razini gura besplatne vrtiće, a Marković i Bosilj to lokalno sabotiraju“

Objavljeno:

- dana

Najnoviji potez vladajućih u Gradu Varaždinu koji se odnosi na iznenadno povećanje cijene vrtića izazvao je velik broj negativnih reakcija roditelja ali i oporbe. Među onima koji kritiziraju čelne ljude Grada je i Damir Habijan, saborski zastupnik te predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, kojem je neshvatljivo da se SDP na nacionalnoj razini zalaže za besplatne vrtiće, dok na lokalnoj razini varaždinski SDP-ov gradonačelnik i zamjenik cijene dižu „u nebo“.

– Nažalost, SDP- ov gradonačelnik Neven Bosilj koji obnaša vlast u Gradu Varaždinu je 1. rujna najavio povećanje cijene vrtića. U odnosu na ranije cijene, povećanje za jedno dijete je 37% ili 127 eura, za drugo 55% (82 eura) te za treće dijete ili ono s poteškoćama u razvoju povećanje iznosi čak 96% ili 52 eura. Zanimljiva je programska politika SDP-a na nacionalnom nivou jer je njihov predsjednik Peđa Grbin proklamirao smjernice koje bi omogućile svoj djeci korištenje besplatne usluge vrtića. Zanimljivo je i to da su im besplatni vrtići okosnica programa za predstojeće izbore – ukazuje Habijan koji je na konferenciji za medije u ponedjeljak prozvao i Barbaru Antolić Vupora, šeficu županijskog SDP-a.

Za nju je kazao da je na jednoj od konferencija za medije u Varaždinu nedvosmisleno poručila kako država svoj djeci treba omogućiti besplatne vrtiće.

– Ovo što se događa u Gradu Varaždinu, gdje nakon ponovljenih izbora SDP ima apsolutnu vlast s 12 ruku od 21 gradskog vijećnika, je apsolutno dijametralno suprotno onome što proklamiraju na nacionalnom nivou. Naime, jedno govore zbog potreba nacionalne izborne kampanje, a nešto sasvim drugo provode u Gradu Varaždinu. Podsjećam da je u kontinuitetu ove Vlade od 2016. godine na području Varaždinske županije izgrađeno 14 novih vrtića, a nakon 40 godina otvoren je i novi vrtić na gradskom području u Donjem Kućanu. Uz to je u tijeku još toliko projekata izgradnje i dogradnje vrtića –ističe Habijan.

Dodao je da će za spomenutu izgradnju i dogradnju vrtića Vlada između ostalog izdvojiti više od tri milijarde kuna, a poteze SDP-a okarakterizirao je politikom dvostrukih mjerila i licemjerjem!

– Prije mjesec dana imali ste situaciju da je Grad Varaždin pokrenuto javno savjetovanje oko poskupljenja cijena pružanja komunalne usluge odvoza otpada. A baš taj SDP je 2018. i 2019. godine sudjelovao i pozivao građane na prosvjede protiv povećanja cijena odvoza smeća. Najbolje od svega je da je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u veljači ove godine uvjeravao javnost da nikakvih poskupljenja neće biti, a to je u ožujku ponovio i gradonačelnik Bosilj… No, sada vidimo da će poskupljenja za neke kategorije građana rasti čak 127%. To su ti dvostruki kriteriji i licemjerje SDP-a, a s obzirom na konfuziju koju izazivaju, bilo bi najbolje da se gospodin Marković i Bosilj dogovore, te usklade svoje izjave i politiku jer očito je da je došlo do razmimoilaženja u odnosu na politiku koju su zagovarali 2018. i 2019. godine i ovog što imamo sada – smatra čelnik gradskog HDZ-a.

Potom je preporučio Barbari Antolić Vupora i Peđi Grbinu da pozovu na razgovor Markovića i Bosilja, te da im objasne da vode dijametralno suprotnu politiku SDP-u.

– To im je prilika da sve riješe na dobrobit građana, te da pokažu da ono što govore na nacionalnoj razini i donedavno na lokalnoj razini provode i u praksi – zaključio je Damir Habijan.

U fokusu

Iz Vlade poručili: Otvorit ćemo 125 tisuća radnih mjesta, povećati mirovine, a imamo i dobre vijesti za vozače…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana prva sjednica nove Vlade, a premijer Plenković pobrojao je ambiciozne planove.

-Želimo vitalnu, uspješnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Želimo nastavak stabilnog rasta BDP-a. Želimo kroz četiri godine dosegnuti prosječnu razvijenost Hrvatske na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Želimo nastaviti smanjivanje stope inflacije. Želimo dinamiziranje tržišta rada – pobrojao je Plenković.

Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125 tisuća radnih mjesta, dodao je premijer, a prenosi Tportal.

-Vitalna Hrvatska je ona koja zaustavlja negativne demografske trendove. Zato smo među prvim članicama EU-a koje su osnovale novo Ministarstvo demografije. Udvostručit ćemo jednokratne rodiljne potpore, majka će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Do kraja mandata mirovine će se povećati za 30 posto – nastavio je Plenković

Vlada je utvrdila nove cijene goriva.

Vlada s prve sjednice ima sjajne vijesti za naše vozače za narednih 14 dana pa će cijene naftnih derivata biti niže. Bit će niže za benzinska goriva za 0,05 eura po litri, za dizelska goriva 0,03 eura po litri, za plavi dizel 0,03 eura po litri, a za cijenu ukapljenog naftnog plina smanjenje je 0,10 eura po kilogramu. Također, smanjuju se cijene ukapljenog plina za boce i to 0,09 eura po kilogramu. Predlažem Vladi donošenje predmetne uredbe – rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u svojem prvom nastupu na sjednici Vlade.

Nastavite čitati

U fokusu

Predrag Štromar nastavlja zastupati građansku, civiliziranu i umjerenu politiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituiranjem 11. saziva Hrvatskog sabora i polaganjem prisege, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika zajedno sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama prije svega našeg Sjevera, kako bi i u narednom periodu ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – poručio je Predrag Štromar.

Posebnu pažnju, naglasio je Štromar, posvetit će zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti,  kako bi se  očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava i dodatno ih ojačali.

Zastupajući politike HNS-a, Predrag Štromar i dalje će u Hrvatskom saboru biti glas građanske, civilizirane i umjerene politike kako bi očuvali političku stabilnost i kontinuitet razvojnih programa i reformi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje