Povežite se s nama

U fokusu

Vlada od trgovaca traži vraćanje starih cijena kakve su bile za Božić za čak 1300 namirnica

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo gospodarstva tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 1300 namirnica koje se nalaze u aplikaciji “Kretanje cijena” i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine, doznaje Jutarnji list.

Također, doznaju da su predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Interspara i Tommyja, pozvani na sastanak u Ministarstvo. Sastanak je zakazan u vrijeme kad Vlada donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesnosti hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju.

Sugovornici bliski Vladi ipak ne otkrivaju što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

Prema podacima iz aplikacije “Kretanje cijena”, vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće, piše Jutarnji list.

Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine. Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.

U fokusu

Prije točno četiri godine zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije točno četiri godine objavili su prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Radi se o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu. Ministar zdravstva Vili Beroš proglasio je epidemiju 11. ožujka.

Prve mjere prevencije i zaštite od novog koronavirusa na međunarodnim zračnim i morskim lukama u Hrvatskoj počele su 24. siječnja, a Nacionalni stožer civilne zaštite osnovan je 20. veljače. Dan kasnije, donesena je odluka o osnivanju karantene, a tri dana kasnije, školama se preporučuje da ne odlaze na školske ekskurzije i izlete u Italiju.

Prvu psihološku granicu od 100 zaraženih, Hrvatska je prošla 19. ožujka, a onu od 1000 zaraženih prošla je dva tjedna nakon – 2. travnja. Prva smrt uslijed komplikacija bolesti covida-19 zabilježena je mjesec dana od pojave virusa u Hrvatskoj, 25. ožujka. 

Prve restriktivne mjere Stožer je donio u ožujku. Tako je 16. ožujka započela provedba odluke o obustavi izvođenja nastave u obrazovnim ustanovama i uspostave nastave na daljinu. 

Rad kulturnih djelatnosti je obustavljen, kao i rad svih ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, sportskih natjecanja, treninga, radionica te su obustavljena vjerska okupljanja, dok su poslodavci bili obavezani organizirati rad od kuće. Tada je bio privremeno zabranjen i prelazak preko granica.

Javni prijevoz privremeno je obustavljen 21. ožujka, a tada je i strogo ograničeno zadržavanje na ulicama i javnim mjestima, a trgovine su radile skraćeno. Dva dana kasnije, zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a građani su za opravdana putovanja morali imati propusnicu. 

Izvor: 24 sata

Nastavite čitati

U fokusu

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Gorivo opet poskupljuje od utorka, neslužbeno doznaje Danas.hr

Cijena benzina rast će za četiri centa tako da će nova cijena iznositi – 1 euro i 49 centa. Isto ćemo plaćati i litru dizela, koji poskupljuje za jedan cent.

Poskupljuje i plavi dizel za dva centa. Nove cijene od utorka će vrijediti idućih 14 dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje