Povežite se s nama

Međimurje

Svjetski dan poezije u Graditeljskoj školi u Čakovcu: “Poezija je stvarnije i korisnije ime života!”

poezija

Objavljeno:

- dana

Od 1999. godine prvog dana proljeća, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan poezije. Ustanovio ga je UNESCO, a ove je godine prvi put održan i u Graditeljskoj školi u Čakovcu, gdje je poprimio oblik medijskog projekta s brojnim sastavnicama.

Organizatori projekta čiji je puni naziv „Svjetski dan poezije: Pjesma kao dom i potomstvo“ bili su medijski tehničari iz 3. d razreda te škole, a inicijatorice profesorice Emilija Kovač i Ljiljana Ille. U Hrvatskoj taj dan nosi posebnu konotaciju – to je datum rođenja velikoga hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Već više od 50 godina njemu u čast održava se manifestacija „Goranovo proljeće“. Ona simbolizira novi početak, buđenje i život u obliku poetskog izraza.

Slasni stihovi

U završnom programu su sudjelovali učenici i nastavnici Graditeljske škole i Učeničkog doma, učenici III. osnovne škole Čakovec, starija skupina Dječjeg vrtića „Žibeki“ i nekoliko međimurskih pjesnika. Održano je šest radionica: „Čitajmo svi, veliki i mali“, „Ilustrirana poezija“, „Video poezija“, „Uglazbimo poeziju“, „Poezija kao strip“ i „Rađanje pjesme“. Potom je u prigodno uređenom predvorju škole uslijedio poetski recital.

Aktivnosti su započele rano ujutro akcijom „Slasni stihovi“. Učenici su recitirali stihove i za nagradu dobili kolač i kavu ili čaj. Djeca iz Dječjeg vrtića „Žibeki“ sudjelovala su u radionici „Ilustrirana poezija“, čiji su voditelji bili profesori Lucija Berdin i Andrija Večenaj. Zadatak im je bio oslikati pjesmu Grigora Viteza „Kako živi Antuntun“.

Pjesme i zagonetke

Učenici Graditeljske škole Rea Preksavec, Stella Rojko, Paulina Topolko, Ema Šiptar, Luka Škvorc, Petra Keljar i Veronika Zrna mališanima su pročitali nekoliko pjesama i postavljali zagonetke. Time je ostvaren i projekt Društva „Naša djeca“ „Čitajmo svi, veliki i mali“, koji u Graditeljskoj školi vode profesorice Romina Fic i Darja Šupljika. Radionicu „Rađanje pjesme“, unutar koje su nastali zanimljivi literarni radovi, vodili su književnik Ivan Kutnjak i profesorica Emilija Kovač, a radionicu „Video poezija“ Ivan Čondor i Ljiljana Ille. Njihova je zadaća bila izrada videospota za odabranu pjesmu.

„Uglazbimo poeziju“ naziv je radionice koju su vodili profesorica Martina Pongrac i bivši profesor škole domaćina, pjesnik Vladimir Mihaljević. Zajedničkim trudom voditelja i učenika nastala je pjesma koju su predstavili na završnom programu. Profesor i akademski slikar Krešimir Hlebec vodio je radionicu „Poezija kao strip“. Njihov zadatak uključivao je oslikavanje učeničkih pjesama koje su pristigle na interni literarni natječaj škole.

Ti su radovi kasnije izloženi u predvorju škole. Najzanimljivijom pjesmom s natječaja jednoglasno je proglašen rad Marije Dombaj iz 3. c razreda „Budi moj vjetar“.

poezija

U popodnevnim satima upriličen je recital u kojem su sudjelovale nastavnice hrvatskog jezika Emilija Kovač, koja je pročitala svoju autorsku pjesmu, Mirela Polgar-Kunčić, Darja Šupljika, Tatjana Novak i Tamara Oletić, knjižničarka Romina Fic, učenice Marija Dombaj i Ivana Radiković, kao i profesor Aleksandar Roža te pisac Božidar Glavina, koji su također pročitali po pjesmu iz svog opusa. Program je i u jutarnjoj i u popodnevnoj smjeni vodila učenica Zita Treščec, učenica 2. d razreda.

Međimurje

Pridružite se 5. svibnja popularnoj biciklijadi „Stazama Općine Nedelišće“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Općine Nedelišće poziva na još jedno izdanje biciklijade „Stazama Općine Nedelišće“.

Svi željni druženja u prirodi i rekreacije doći će na svoje u nedjelju, 5. svibnja.

Početak biciklijade je u 10 sati kod Lovačkog doma u Nedelišću, a okupljanje i preuzimanje bonova za jelo i piće uz kotizaciju od 5 eura već od 9 sati. Za sve sudionike osigurana je okrjepa na punktovima u Slakovcu (kod Čige) i Gornjem Hrašćanu (Stara kovačnica) te tradicionalni ručak na završetku rute kod Lovačkog doma u Nedelišću.

Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, a ovisno o vlastitim afinitetima opredijeliti se možete za kraću ili dužu dionicu u duljini od 22 odnosno 33 kilometara. Dijelom asfaltirane, dijelom makadamske, staze su većinom ravničarske i primjerene zahtjevnosti, dok je za djecu do 16 godina obavezno nošenje kacige.

Kako bi olakšali i ubrzali prijavu svih biciklista od ove godine Turistička zajednica Općine Nedelišće uvela je e-prijavnice za sve sudionike. E-prijavnicu popunite na stranici sbajkomilinanoge.hr –

https://sbajkomilinanoge.hr/page/novost/blog/otvorene-prijave-za-proljetnu-biciklijadu-30

Nastavite čitati

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje