Povežite se s nama

U fokusu

Valerija Paljak: Rekli smo da nećemo biti šutljiva oporba, a načelniku Novoselcu to sad smeta

Objavljeno:

- dana

– Ulazeći u koaliciju s HNS-om, HDZ je sam sebe diskreditirao, prevario birače i zapečatio si svaku političku budućnost u Sračincu, zajedno s HNS-om, koji je na izdisaju – tvrdi Valerija Paljak, općinska vijećnica i potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti u Sračincu osvrćući se na aktualna politička događanja.

Nakon što je početkom veljače ove godine HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, u političkom životu Sračinca vrlo je burno. Tvrdnje aktualnog načelnika Sračinca Božidara Novoselca (HNS) da je glavni razlog koalicije s HDZ-om opstrukcija razvojnih projekata od strane vijećnika iz redova Reformista i pritisak da se smijeni sad već bivša predsjednica Općinskog vijeća Stanka Miko, Županijska organizacija Narodne stranke – Reformisti je odlučno odbacila. No, odnosi su i dalje zaoštreni, što je bila i tema razgovora s Valerijom Paljak.

Politička trgovina

Kako je uopće došlo do koalicije HNS-a i HDZ-a u Općini Sračinec?
Nervoza je započela u trenutku kad je HSU napustio vladajuću koaliciju i njihovom patološkom bojazni da će oporba dobiti većinu u Općinskom vijeću i predsjednika Općinskog vijeća iz redova Reformista. Tada zapravo počinje hajka na nas u već prepoznatljivom stilu HNS-ovog načelnika, odnosno započinju prijetnje, laži, napadanja na osobnoj i obiteljskoj razini te čitav splet radnji kojima bi se čak moglo pozabaviti i pravosuđe.

– Načelnik je opstao samo zahvaljujući koaliciji s HDZ-om – tvrdi općinska vijećnica i potpredsjednica Reformista Sračinec

Na kraju je sve završilo kupovinom HDZ-ovog vijećnika koji je postao novi predsjednik Općinskog vijeća Sračinca. Posebno je zanimljivo što je nama aktualna općinska vlast spočitavala da smo željeli smijeniti predsjednicu Općinskog vijeća, koja je, tvrdili su, svojim silnim trudom i zalaganjem zaslužila tu funkciju, a onda su je, bez pardona, smijenili i na njezinu funkciju postavili člana HDZ-a. Samo da si osiguraju većinu. To nije ništa drugo nego klasični primjer političke trgovine nazvan koalicijom HNS – HDZ.

Nije li tako HNS izigrao povjerenje svojih birača koje je dobio na lokalnim izborima?
Iako se sada sve pokušava prikazati kao sukob Reformista i HNS-a u Sračincu, upravo na primjeru ove koalicije najeklatantnije je uprizorena sva besmislenost HNS-a kao stranke općenito, a koja uvjerljivo svoju najgoru formu ima u liku i djelu Božidara Novoselca i njegove politike u Sračincu. Nažalost, vladajuća garnitura u Općini Sračinec naviknuta je na jednoumlje, floskule i demagogije, a sada su suočeni s činjenicom da netko stalno reagira. No, mi smo odmah na početku jasno rekli da nećemo biti šutljiva oporba.

Na što konkretno mislite?
Dovoljno je napraviti presjek zadnjeg medijskog istupa načelnika Novoselca. Što se tiče nacionalne politike, to nije ni potrebno komentirati, a što se tiče njihove vladavine u Varaždinskoj županiji, činjenica je da u osam godina nisu pokrenuli nijedan projekt. Kad bih se izrazila nogometnim rječnikom, što će vjerojatno razumjeti načelnik Novoselec s obzirom na to da je bio profesionalni nogometaš, na njihovih osam godina i naših osam mjeseci rezultat je 0:400.000.000!

Hajka na nas počela je u trenutku kad je HSU napustio vladajuću koaliciju

Naša županija, sada pod Čačićevim vodstvom, povukla je više europskog novca od svih ostalih hrvatskih županija zajedno. Tamo gdje smo prije godinu dana bili uvjerljivo zadnji, sad smo uvjerljivo prvi. Svaka usporedba između ondašnje Štromarove politike i one koju danas provodi župan Čačić nama Reformistima je uvredljiva. Tamo gdje Štromar nije bio sposoban ni provesti, a kamoli proći na bilo kojemu natječaju, Čačić je u ovom kratkom vremenu prošao na ama baš svim EU natječajima i donio županiji stotine milijuna investicija. I na tome se ne staje, naravno.

U Općinskom vijeću Sračinca imate četvero vijećnika, a nakon što je konstituirana općinska vlast, prošle godine dobili ste i potpredsjednika Općinskog vijeća. I sami ste spomenuli da nećete biti šutljiva oporba. No, opstruirate li doista legalno izabranu vlast i zaustavljate li projekte u želji za vlašću, kao što to tvrde vladajući?
Načelniku je opstrukcija predlaganje amandmana kojima bi udruge dobile više novaca, kojima bi se smanjile cijene vrtića i povećale stipendije, uvele subvencije obrtnicima i poljoprivrednicima, povećala sigurnost prometnice i rasvjete na relaciji od Sračinca do Svibovca i inzistiranje da se svi oni projekti o kojima govori konačno financiraju iz EU fondova. Tijekom predizborne kampanje mi smo inzistirali da se novi vrtić izgradi EU novcem, a ne kreditom, odnosno nepotrebnim zaduživanjem mještana Sračinca.

– Za vrtić se nije imalo vremena čekati EU novce, a sada se isto radi s projektom Velika graba – upozorava Valerija Paljak

Sada kada gradovi i općine dobivaju EU novce za izgradnju i dogradnju svojih vrtića, jasno je da je u Sračincu bila žurba za dizanjem kredita isključivo u cilju predizborne kampanje Božidara Novoselca i HNS-a te njegova ostanka na vlasti. Nešto slično sada pokušava napraviti s projektom Velika graba, za koji se također nema vremena čekati EU novac. Naravno, to je tako jer kod EU projekata ne postoje individualni dogovori, raznorazni aneksi ugovora, što načelniku i onima koji ga podržavaju ne odgovara.

Mi imamo posao, a vi?

Spočitava vam osobne interese?
Svi vijećnici Reformista su ljudi koji imaju svoju struku i radna mjesta i nisu se bavili politikom, nego žive od svojih plaća na mjestima za koja su se školovali. Dakle, tim ljudima osobne interese spočitava osoba koja se izvan politike ni u čemu drugome nije dokazala, koja se nema kamo vratiti i koja je potpuno svjesna da će bez politike biti javnosti potpuno nepoznata, kakva je bila i prije, kao, uostalom, i mnogi HNS-ovci.

Uskoro ćemo javnosti predočiti dokument koji će pokazati koliko HNS ima čiste ruke i obraz

O interesima ostalih članova Općinskog vijeća koji nastavljaju slijediti osobu kojoj je nekoliko puta dokazan sukob interesa i koja zbog toga plaća kaznu, koja godinama koristi općinski prostor za svoj ugostiteljski i frizerski biznis te koja je dogurala do statusa jednog od najbogatijih načelnika u državi, možemo samo nagađati. Čime je njih zadužio za vjernost sebi, ne znamo, ali zbog svega ovoga i zbog dokumenata koje ćemo uskoro izložiti javnosti, u tezu o čistim rukama i obrazu imamo pravo sumnjati.

Što ćete dalje?
Unatoč sustavnim napadima i optužbama trenutne općinske vlasti da opstruiramo razvojne projekte u Sračincu, moram jasno poručiti da će Reformisti i dalje nastaviti upozoravati na sve nedostatke u vođenju Općine Sračinec.

“Načelniče, sramite se!”

Prijetnje, verbalnu agresiju i osvetoljubivost na svojoj je koži najviše osjetila predsjednica sračinečkih umirovljenika Snežana Liber koja je napisala otvoreno pismo načelniku. Objavljujemo ga u cijelosti: „Poštovani gospodine načelniče, nakon ove vaše javno izgovorene prijetnje, osjećam se, kao predsjednica Udruge umirovljenika Sračinec, obveznom odgovoriti vam otvorenim pismom. Čini se kako je još prije nekoliko mjeseci u Općini Sračinec sve bilo sjajno i svijetlo, pa čak i u oblačnim i tmurnim danima, sve dok nije došlo do nesuglasica („kuršlusa“) oko amandmana i proračuna između HNS-a i jedinog koalicijskog partnera, HSU-a, kojem se namjerno htjela nanijeti šteta. Tako ste se vi odlučili osvetiti umirovljenicima, točnije meni, predsjednici Udruge umirovljenika, prijetnjom svekolikog „rentanja“ našeg Doma. Pokušali ste u svom osvetničkom pohodu povući i druge udruge, koje, naravno i na sreću, nisu htjele prihvatiti tu podlost, pa ste pribjegli najdrastičnijoj opciji.

Prigrlivši vijećnika iz HDZ-a s kojim ste se donedavno isključivo samo svađali, potpuno ste se razotkrili. Naravno, Udruga umirovljenika od samog osnivanja odlično surađuje sa svim ostalim udrugama s područja Općine Sračinec, a i naši članovi su prisutni gotovo u svima. Nemojte misliti da ćemo dobre odnose ugroziti zbog vas, koji radite samo za svoje interese ili, kako kažete, „iz osvete“, a oni koji su nakon ove novonastale situacije u Općini Sračinec ipak odlučili „plesati s vama u kolu i na vašu muziku“ okaljali su obraz. Gospodine načelniče, pitam vas: zašto vrijeđate i ponižavate svoje roditelje, svoje djedove i bake, zašto im remetite mir i oduzimate zadovoljstvo koje su našli u svom novom domu, u svojoj trećoj dobi? Domu do kojega su došli trnovitim putem, stvarajući ga mukotrpnim radom. Zato što vi to danas ne znate cijeniti?“

Na mene nije bilo pritiska

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje