Povežite se s nama

Crna kronika

U Nedelišću iz otključane kuće ukraden novčanik, policija poručuje: “Zaključavajte vrata!”

Objavljeno:

- dana

Tijekom noći s 9. na 10. travnja (s ponedjeljka na utorak), u Nedelišću, u Ulici Žarkovice, nepoznati počinitelj je kroz otključana vrata ušao u obiteljsku kuću odakle je ukrao novčanik s novcem, osobnim dokumentima i bankovnom karticom.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Na temelju dosadašnjih iskustava, u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela, Policijska uprava savjetuje građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite:

Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tijekom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti.

Nemojte razglasiti “na sva zvona” da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu. Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama, budite sumnjičavi, jer provalnici u većini slučajeva krađa prethodno provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.

Ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (električari, serviseri, instalateri internetskih usluga i slično). Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici, zato zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila. Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite, ODMAH prijavite policiji na broj 192.

Provedena akcija “Moj prijatelj policajac i ja u prometu“

Tijekom ožujka i travnja ove godine policijski službenici Policijske uprave međimurske u 53 dječja vrtića diljem Međimurske županije proveli su aktivnosti iz tradicionalne preventivne akcije „Moj prijatelj policajac i ja u prometu“

Privremene regulacije prometa

U Pribislavcu i Čakovcu promet će se odvijati obilaznim pravcima, odnosno sa smanjenom protočnošću.

Crna kronika

Kod Turčina teretno vozilo ozlijedilo 18-godišnju pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak, 29. travnja, oko 6.10 sati na lokalnoj cesti kod Turčina, ozlijeđena je jedna osoba.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je teretnim vozilom lokalnom cestom iz smjera Tomaševca Biškupečkog. Dolaskom do ulaska u Turčin, započeo je radnju obilaženja 18-godišnje pješakinje, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti na siguran način. Zbog toga je desnim bočnim dijelom vozila udario u lijevu ruku pješakinje, koja se cesti izvan naselja nepropisno kretala desnom stranom ceste, javila je varaždinska policija.

Ona je pritom ozlijeđena te joj je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: vozač (84) išao autom u rikverc pa udario 17-godišnjaka na biciklu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 29. travnja, oko 14.20 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Muškarac starosti 84 godine upravljao je osobnim vozilom uključujući se vožnjom unatrag s obilježenog parkirališta u promet Zagrebačke ulice, a da prethodno nije propustio sva vozila koja su se kretala istom.

Zbog toga je stražnjim desnim dijelom vozila udario u stražnji kotač bicikla kojim je biciklističkom trakom u smjeru ulice Franca Prešerna, upravljao 17-godišnji maloljetnik, javila je PU varaždinska. On je pritom ozlijeđen te je naknadno zatražio liječničku pomoć u Općoj bolnici Varaždin.

Vozač osobnog vozila napustio je mjesto događaja, a da s vozačem bicikla nije razmijenio osobne podatke i podatke o vozilima. Isti je naknadno pronađen na adresi stanovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje