Povežite se s nama

Međimurje

Održana je završna konferencija projekta Creative Youthwork Network koji je provela REDEA

creative youthwork network

Objavljeno:

- dana

Tko je osoba koja radi s mladima?

Koje vještine i kompetencije mora imati osoba koja radi s mladima? Može li svatko raditi s mladima? Što je to uopće rad s mladima ili youth work? Na ova pitanja pokušali smo odgovoriti tijekom završne konferencije Erasmus+ projekta CREATIVE YOUTHWORK NETWORK kojeg provodi Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o.

Na završnoj konferenciji projekta, ili koristeći Erasmus rječnik, na događanju s multiplicirajućim učinkom, koje se održalo prošlog tjedna u Čakovcu, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, prof. dr. sc. Bojana Ćulum predstavila je program cjeloživotnog obrazovanja „Mladi u suvremenom društvu“ koji se provodi na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dok se formalni studijski programi o mladima provode na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini diljem svijeta, u Hrvatskoj i zemljama naše regije to nije slučaj. Je li nam svejedno tko su stručnjaci koji se bave mladima kao posebnom ranjivom društvenom skupinom?

Niska razina političke pismenosti mladih u Hrvatskoj te problem izgradnje identiteta i stupnja pripremljenosti mladih za integraciju u društvo ukazuje na potrebu za usvajanjem koherentnog pristupa u radu s mladima, a program koji se od veljače provodi u Rijeci za stručnjake u području rada s mladima važan je početni korak profesionalizacije rada s mladima. Da ćemo još neko vrijeme morati čekati da u Hrvatskoj dobijemo formalni studijski program iz ovog područja, objasnio je dr. sc. Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, jer je tek potrebno izraditi standard kvalifikacije i standard zanimanja radnik/-ca s mladima.

Osim ovih govornika, svoja iskustva podijelili su Neven Levačić i Dorian Marciuš iz Međimurja koji su u sklopu projekta CREATIVE YOUTHWORK NETWORK polazili intenzivan trening pod nazivom „Jačanje vještina facilitacije i dizajn kreativnih i umjetničkih radionica za mlade“ koji se održao tijekom lipnja 2017. godine u Engleskoj, u Wolverhamptonu. Nakon prezentacijskog dijela uslijedila je panel rasprava o perspektivi razvoja rada s mladima u Međimurskoj županiji. O konkretnim projektima i programima te iskustvima u direktnom radu s mladima u našoj županiji govorili su predstavnici udruga koje rade s mladima i za mlade: Neven Levačić iz Udruge CeZaM – centar za mlade Čakovec, voditelj programa u klubu „Prostor“, Mateja Gabor, voditeljica projekata u udruzi Association Strive! te Kristina Janković, voditeljica projekata iz udruge Zora.

Dr. sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb iz Međimurske županije govorila je o inicijativama i projektima kojima Međimurska županija podupire mlade i udruge mladih. Jedno od pitanja koje se nametnulo tijekom panela je pitanje (nedovoljne) aktivacije mladih te načina kako to promijeniti. U svakom slučaju potrebno je i na lokalnoj i na državnoj razini osigurati sredstva i poticati osobe koje rade s mladima na stalno usavršavanje različitim neformalnim i informalnim programima.
Projekt CREATIVE YOUTHWORK NETWORK provodi Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. od rujna 2016. do travnja 2018. u partnerstvu s organizacijama GECKO Programmes i Wolverhampton Community Radio Training iz Ujedninjenog Kraljevstva, udrugom EDUCentrum iz Republike Češke i udrugom Open Circle Association iz Mađarske, a financiran je sredstvima programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2 – Strateška partnerstva u području mladih.

Cilj projekta bio je osmisliti trening za jačanje facilitatorskih vještina osoba koje rade s mladima te ih naučiti kako koristiti medije i umjetnost kao alate za poučavanje. Svi materijali za poučavanje i učenje nastali u sklopu projekta slobodni su za daljnje korištenje putem platforme

Više informacija o projektu možete dobiti na: [email protected].

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje