Povežite se s nama

Život i društvo

Parkovi najavljuju novu fazu sadnje mladih stabala diljem Varaždina

Objavljeno:

- dana

S krajem godine ponovo su se intenzivirali radovi na održavanju gradskih stabala – od orezivanja, uklanjanja do sadnje. Nakon što su Parkovi uklonili bolesna i nestabilna stabla, ovih ih dana možemo vidjeti u njima puno dražem poslu – sadnji stabala.

Naime, kako ističu u ovoj varaždinskoj gradskoj komunalnoj tvrtki, u ovoj godini bit će zasađeno ukupno 113 mladih stabala.

– Mnogo energije i rada ulažemo u odražavanje ekološke ravnoteže i brigu o stablima. Kada uklanjamo stabala često smo izloženi kritikama. Iako stabla smatramo korisnim i vrlo vrijednim ekološkim kapitalom našega grada, ponekad je ukloniti stablo nužno. Mi to činimo kada takvu procjenu donese naša stručna služba koju predvodi magistrica urbanog šumarstva i zaštite okoliša. Uklonjena stabla uvijek nadomjestimo mladim stablima. Ponekad ne sadimo odmah na istoj lokaciji, jer je tlu potrebno neko vrijeme za oporavak ili nas u tome sprječava infrastruktura, podzemne i nadzemne komunalne instalacije i drugo. Kada nije moguće odmah saditi na istoj lokaciji s koje su stabla uklonjena, sadimo na alternativnoj. Broj posađenih stabala u gradu uvijek je veći od broja uklonjenih – objasnila je Jelena Sekelj, direktorica Parkova.

I dodala:

– Ovih ćete dana na gradskim zelenim površinama sretati naše zaposlenike kako sade mlade sadnice. Sadit će se obični bor, tulipanovac, stupasti grab, lipa, razne vrste hrastova, javora i magnolije, likvidambar, gledičija i još brojne druge vrste koje pridonose očuvanju bioraznolikosti fonda stabala grada Varaždina – napominje Sekelj.

Ekološka ravnoteža

U 2023. godini ukupno je uklonjeno 78 stabala. Stabla se najčešće uklanjaju zbog štetnika i gljiva truležnica koje su uzrokovale bolesti i fiziološki oslabile stabla. Neke su vrste kraćeg životnog vijeka, pogotovo breze i javori, pa ih je potrebno ukloniti zbog starosti i mogućih izvala tijekom nevremena. Vrste koje su se ove godine najviše uklanjale su breze,  javori i smreke.

Nažalost, svjedočimo pojavama bolesti jačeg intenziteta najezdi više štetnika zbog promjene klime. Kako promjena klime utječe na zdravlje stabala pojašnjava Irena Prilika, magistrica urbanog šumarstva i zaštite okoliša zaposlena u Parkovima.

– Promjene klime su rezultirale izostankom hladnih zima, a topli i vlažni uvjeti ljeti pogoduju razmnožavanju bolesti i štetnika. Sušna razdoblja ljeti također pridonose stresu stabala, čime se olakšava prodor štetnika i bolesti. Ove godine u Varaždinu smo primijetili značajno narušen izgled crnih borova (Pinus nigra Arnold) zbog prisutnost patogenih bolesti poput Diplodia pinea (= Sphaeropsis sapinea) i Mycosphaerella pini. Iznenadila nas je i pojava azijske pamučne štitaste uši na likvidambrima i stablima javora negundovac, koja je osim u Varaždinu zabilježena na još samo jednoj lokaciji u Hrvatskoj.  U šumarstvu se do rješenja dolazi strpljivim praćenjem i istraživanjem. Kao i u medicini, za neka stanja ne postoji lijek, ali dobri rezultati postižu se redovitom brigom i održavanjem stabala – ističe Prilika.

Podsjećamo, projektom „Varaždin pod krošnjama“ grad će dobiti više od tisuću novih stabala i grmlja! Prema podacima gradskog Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo, za sadnju u sklopu spomenutog projekta predviđa se preko tisuću komada čak 66 različitih vrsta drvenastog zelenila. Planirana sadnja obuhvaća cijeli prostor grada i neka vangradska naselja (Gojanec, Poljana Biškupečka, Kućan Donji, Jalkovec), kao i sadnje na prostorima gdje su prethodno uklonjena stabla (poput Matoševog trga).

Sadit će se na dječja igrališta, zelene površine uz pješačke i biciklističke staze, u dvorišta dječjih vrtića te na sportsko-rekreacijske zone. Vrste, kultivari i sorte birane su na način da budu otpornije na utjecaje klimatskih promjena te su predložene one koje unapređuju uvjete života i bioraznolikost.


Život i društvo

Gradonačelnica V. Toplica s predstavnicima udruga potpisala ugovore o dodjeli financijskih sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama u ponedjeljak je, 13. svibnja, upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore projektima i programima od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnog društva na području Grada Varaždinskih Toplica u 2024. godini.

Financijsku potporu ostvarile su ukupno 22 udruge za 24 programa, i to: Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske Toplice, Udruga žena „Naši cajti”, Udruga umirovljenika Varaždinske Toplice, Lovačka udruga „Kalnik”, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Varaždinske županije – ogranak Varaždinske Toplice, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Martin”, Vatrogasna zajednica Grada Varaždinske Toplice, Planinarsko društvo „Tonimir”, Udruga žena „Svibovečki zvon” Svibovec, Karate klub „AIK”, Lovačko društvo „Jelen”, Udruga „Biserna dolina” Grešćevina te Moto klub „Aquabikers”, ali i neke udruge koje nisu s područja grada, no svojim projektima i programima djeluju u interesu za opće dobro na području Varaždinskih Toplica.

Ugovore je s predstavnicima udruga potpisala gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je tom prilikom istaknula zadovoljstvo što na području grada postoji mnogo aktivnih udruga.

– Udruge su te koje doprinose društvenom, kulturnom i sportskom životu našega grada. One ujedno čuvaju našu tradiciju, kulturu i baštinu kojom se svi zajedno ponosimo. Stoga mi je drago da imamo priliku nagraditi, odnosno pomoći tolikom broju udruga, vjerujem da ćete i u budućnosti biti isto tako uspješni u provedbi svojih aktivnosti. Hvala vam na svemu što radite za naš grad – rekla je gradonačelnica Ratković, poručivši da će udruge u Gradu uvijek pronalaziti partnera.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nova grupa trnovečkih osnovnoškolaca završila školu plivanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradskim bazenima u Varaždinu ovih su dana ponovo odjekivali dječja vika i smijeh – nova grupa mališana iz općine Trnovec Bartolovečki učila je i naučila plivati.

Riječ je o novoj generaciji učenika 4. razreda Osnovne škole Trnovec, njih 36 te 18 učenika Osnovne škole Šemovec koji su uz vodstvo stručnih trenera uspješno završili petodnevnu školu plivanja. Podršku im je pružila i na uspjehu čestitala načelnica Verica Vitković.

– Jako je važno da djeca pohađaju ovakve aktivnosti, njima je to prije svega zanimljivo i zabavno, ali i iznimno korisno. Raduje me što su svi uspješno savladali ovaj program i neizmjerno smo zbog toga zahvalni svim trenerima. Djeci čestitam što su završila školu plivanja, ali njihov me uspjeh i ne čudi, budući da su svi vrlo marljivi i inače se bave sportom – rekla je načelnica.

Podsjetila je koliko je važno da se djeca druže i da budu što aktivnija u svoje slobodno vrijeme.

– Današnja moderna tehnologija im odvlači pažnju, ali ovo je naš način da ih potičemo da što više borave u prirodi, da se zajedno igraju, da se bave sportom, a ne da samo sjede pred računalima – kazala je načelnica Vitković.

Školu plivanja, kao i prijevoz za osnovnoškolce, iz svog je proračuna financirala Općina Trnovec Bartolovečki i kao i uvijek dosad, za roditelje je bila besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje