Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji ovisnici o opijatima i to najviše heroinski ovisnici stariji su od 30 godina

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Varaždinskoj županiji u novom sazivu je zamjenik župana Tomislav Paljak, dok je za zamjenika predsjednika imenovan Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Potvrđeno je to danas, 24. travnja, na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije.

– Primarna zadaća Povjerenstva je koordinacija, planiranje i praćenje provedbe programa na području prevencije, liječenja i suzbijanja opojnih droga u našoj zajednici i upravo zbog važnosti teme ovo Povjerenstvo u novom sazivu sastajati će se redovito i vjerujem u naš konstruktivan rad. Zajedno ćemo raspraviti o problemima, kao i o mogućnostima za rješavanje i prevenciju zlouporabe droga ali i ostalih ovisnosti na području naše Županije – naglasio je Paljak.

Povjerenstvo je zaduženo i za izradu akcijskog plana na razini Županije kao i za koordinaciju između institucija, ustanova, nevladinih organizacija koje se na lokalnoj razini bave ovom izuzetno važnom problematikom.

Prema informacijama koje su iznijete danas na sjednici Povjerenstva, u 2017. godini u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždin liječile su se 234 osobe, od čega je 28 novih pacijenata. Zbog konzumacije droga neopijatnog tipa (kanabinoidi, amfetamini i dr.) liječeno je 48 osoba, a 186 osoba je bilo ovisnika o opijatima i to većinom heroinski ovisnici.

Od novih pacijenata Odjela 28 osoba je neopijatnog tipa, dok su samo tri osobe liječene radi ovisnosti o opijatima . Također, kroz odjel zbrinuta su i 53 člana obitelji kojima je pružena psihološka i liječnička pomoć u okviru Savjetovališta.

U 2017. godini nije bila liječena ni jedna maloljetna osoba zbog ovisnosti o opijatima što je pokazatelj redukcije prema mlađoj dobnoj skupini. Ovisnici o opijatima i to najviše heroinski ovisnici, pripadaju dobnoj skupini iznad 30 godina. Nažalost, sukladno činjenici da se kanabinoidima počinje eksperimentirati na prijelazu iz osnovne u srednju školu, gotovo polovina liječenih osoba zbog neopijata su mlađe osobe i to u dobi od 15-19 godina.

Na današnjoj sjednici predsjednik Povjerenstva Paljak izvijestio je da je 14. prosinca 2017. godine u Zagrebu potpisan Protokol o suradnji između županijskih povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Hrvatskoj. Svrha potpisanog Protokola je osnaživanje zajedničke suradnje na području provedbe svih aktivnosti i mjera vezanih za suzbijanje zlouporabe droga ali i drugih ovisnosti.

Uz predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Varaždinskoj županiji Tomislava Paljaka i njegovog zamjenika Marina Bosilja kao članovi Povjerenstva imenovani su: Irena Stipešević – Rakamarić, zamjenica ravnatelja u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave Varaždin, Irma Bagarić, Županijsko državno odvjetništvo Varaždinske županije, Vanja Bojanić, županijski koordinator školskih preventivnih programa za Varaždinsku županiju, Marija Milković, psiholog, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Branko Pagadur, voditelj Bračnog savjetovališta Varaždinske biskupije, Andreja Loparić, novinarka Varaždinske televizije Varaždin, Karmen Bogdanović, županijska koordinatorica za djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije, Zvjezdana Fulir, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije, Mira Letić, Varaždin i Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje