Povežite se s nama

Međimurje

Projekt Dynamic Light: u središtu Čakovca do kraja svibnja zasjat će LED rasvjeta

Objavljeno:

- dana

Prošlog četvrtka u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održan je radni sastanak koordinacije vezane uz radove na modernizaciji dijela javne rasvjete u Čakovcu u sklopu projekta Dynamic Light.

Pored Slobodana Veinovića i Dražena Barića kao predstavnika Grada Čakovca, na sastanku su bili Alen Višnjić i Dejan Kovačić iz Međimurske energetske agencije d.o.o. Čakovec koja je partner na projektu, Stanislav Petrac koji obavlja stručni nadzor radova, te Zoran Samardžić i Zoran Čovran iz tvrtke Elos d.o.o. iz Solina, odabrane putem javnog natječaja za izvođača radova.

Tvrtka Elos d.o.o. modernizaciju javne rasvjete obavit će po principu „Ključ u ruke“ što podrazumijeva dostavu novih svjetiljaka, demontažu postojećih te montažu i podešavanje novih svjetiljaka na bazi LED tehnologije. Svjetiljke su projektirane na 90% nazivne snage, a osim dva senzora za detekciju vremenskih uvjeta, bit će povezane i wireless tehnologijom.

U slučaju pojave magle ili kiše koje će detektirati senzori vremenskih uvjeta, razina osvjetljenja će se promijeniti, a sve s ciljem postizanja optimalne vidljivosti koja će doprinijeti osjećaju sigurnosti vozača, pješaka i ostalih građana. Kružni tokovi i pješački prijelazi, a posebno s naglaskom na područje u blizini srednjih i osnovnih škola te vrtića, će sukladno zahtjevima struke i zbog sigurnosti djece i građana biti konstantno osvijetljeni. Na njima se neće mijenjati razina osvjetljenja. Nove svjetiljke će kroz noć, kada je smanjena migracija stanovništva i prometa, raditi u štednom režimu rada, što će doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije.

Dodatna prednost ovog projekta je što će se jednostavnim nadzorom i kontrolom novih LED svjetiljaka moći voditi evidencija rada svake svjetiljke zasebno te će se moći kvalitetno pratiti i analizirati funkcioniranje cijelog sustava. Važno je istaknuti da će se, osim klasične zamjene dotrajalih svjetiljaka novima na bazi LED tehnologije, uvesti i jednostavno nadziranje i upravljanje javnom rasvjetom na gradskom području. Modernizacija dijela javne rasvjete obavit će u Vukovarskoj ulici, dijelu Zrinsko-frankopanske ulice, Ulici Tome Masaryka, Ulici Ivana Mažuranića, Ulici Vladimira Nazora i na Trgu Eugena Kvaternika.

Sami radovi započinju 14. svibnja i bit će gotovi za dva tjedna.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje