Povežite se s nama

U fokusu

I medicinske sestre u Varaždinu “ubijaju” se od posla, ali ne odlaze u inozemstvo

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan sestrinstva, obilježen 12. svibnja, bila je prilika za prosvjed medicinskih sestara središtem Zagreba, kojim su apelirale na gorući problem odlaska toga kadra na rad u inozemstvo.

Također su ukazale na loše uvjete rada, manjak sestara u zdravstvenom sustavu, nepriznavanje njihovih diploma i premale plaće.
Iako medicinske sestre iz Varaždinske i Međimurske županije sa svojim kolegicama širom Hrvatske dijele iste probleme i zahtjeve za poboljšanje uvjeta rada, čini se da na sjeveru Hrvatske sestre ipak ne napuštaju svoja radna mjesta u tolikoj mjeri kao u drugim dijelovima Hrvatske, prvenstveno u Slavoniji.

Zasad nije problem

Na to ukazuju podaci Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), prema kojima je iz Varaždinske županije u posljednje dvije godine svoje članstvo u Komori radi odlaska u inozemstvo u mirovanje stavilo osam medicinskih sestara, u Međimurskoj županiji njih 11, a tijekom ove godine nije bilo novih zahtjeva.

U posljednje dvije godine iz Varaždinske županije otišlo je osam medicinskih sestara, a iz Međimurske županije njih 11

U posljednjih pet godina, tj. od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Varaždinsku županiju napustilo je 1,14 % medicinskih sestara i tehničara, a Međimursku županiju 2,13 %. Prema podacima iz 2016. godine Varaždinska županija ima oko 1660 registriranih sestara, a Međimurska oko 850, tako da odlazak sestara u inozemstvo na sjeveru Hrvatske (zasad) još uvijek nije velik problem.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na burzi je 979 sestara. U Varaždinskoj županiji na burzi je osam medicinskih sestara i sedam viših medicinskih sestara, a u Međimurju deset sestara i devet viših medicinskih sestara

– Odlazak sestara u Međimurju nije toliki problem kao možda odlazak liječnika. U poslu medicinskih sestara najveći je problem manjak sestara na pojedinim odjelima Županijske bolnice zbog zabrane zapošljavanja. Ponekad se dogodi da po dvije sestre moraju na bolovanje i tada se osjeća veliko opterećenje – kaže predsjednica međimurske podružnice Komore Marija Prekupec, dodajući da su bolji uvjeti rada, vrednovanje obrazovanja i pravednije plaće bili osnovni zahtjevi nedavnog prosvjeda medicinskih sestara u Zagrebu. Iako obavljaju iste poslove, plaće sestara znatno se razlikuju od županije do županije, a najveće su u Zagrebu. Prema informacijama koje kolaju među zdravstvenim osobljem, Međimurke koje su potražile svoju sreću izvan Hrvatske uglavnom odlaze raditi u Irsku i Njemačku.

Životni izazov

– Najčešće je riječ o mlađim ljudima, bez obitelji ili djece, i odlazak im je na neki način novi životni izazov, ali ima raznih priča, neki se snađu, a neki se vrate nakon godinu, dvije – komentira naša sugovornica, a slična je situacija i u Varaždinskoj županiji.

– Tradicionalno, medicinske sestre našega kraja relativno rijetko odlaze iz naše županije. Nekoliko je odlazaka vezano uz zaposlenje bračnih partnera u inozemstvu, dok su odlasci radi vlastitog zaposlenja rijetki. S obzirom na to da nemamo puno neplaniranih odlazaka, ipak se uspijeva održati adekvatni broj medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama Varaždinske županije, tako da možemo reći kako postoji veliko opterećenje medicinskih sestara zbog svakodnevnog povećanja priljeva pacijenata, ali nema prekomjernog opterećenja zato što “nema tko raditi”, kao što je to slučaj u nekim drugim sredinama – kaže predsjednica varaždinske podružnice HKMS-a Nevenka Ivek.

Pakiraju kofere

Na razini cijele Hrvatske, od ulaska Hrvatske u EU ukupno je 1829 medicinskih sestara zatražilo od HKMS-a potvrde različitog sadržaja za rad izvan Republike Hrvatske, a od njih je 926 zatražilo status mirovanja zbog odlaska na rad u inozemstvo. Za preostale 903 medicinske sestre zasad, objašnjavaju u Komori, nema podataka o tome planiraju li uskoro otići u inozemstvo ili su zatražile potvrdu i odustale od odlaska.

U Međimurskoj županiji ima ukupno oko 850 medicinskih sestara, a u Varaždinskoj županiji ih je dvostruko više

Pretpostavka je da će dio njih također ubrzo otići raditi van, tako da je realna brojka o egzodusu sestara puno veća od spomenutih 926. U odnosu na ukupan broj sestara u pojedinoj županiji, najviše medicinskih sestara otišlo je iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije (iz svake županije između 3 i 4 %). Najviše medicinskih sestara otišlo je s područja Grada Zagreba, čak njih 244, a u odnosu na ukupan broj to je 2,41 %.

Najviše je medicinskih sestara otišlo iz Grada Zagreba, čak njih 244, a u odnosu na ukupan broj to je 2,41%

Medicinske sestre i medicinski tehničari čine najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, gotovo polovicu od ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika, 44,4 %. Osim prosvjeda, u Zagrebu je povodom Međunarodnog dana sestrinstva održana i konferencija za medije na kojoj su brojne udruge medicinskih sestara i tehničara iznijele probleme koji ih muče. U hrvatskom zdravstvu radi oko 39.000 medicinskih sestara i tehničara, ali ih, prema njihovim procjenama, nedostaje još 10.000.

Od ulaska Hrvatske u EU 926 medicinskih sestara zamrznulo je svoje članstvo u Komori medicinskih sestara i otišlo raditi u inozemstvo

Također je zanimljiv podatak da je na burzi rada u Hrvatskoj 979 medicinskih sestara, gotovo isti broj kao i broj sestara “odbjeglih” u inozemstvo. To znači da sestara ima, ali za njih u Hrvatskoj očigledno nema dovoljno radnih mjesta. I po tom pitanju sjever Hrvatske odudara od ostatka zemlje jer prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Varaždinskoj je županiji na burzi tek osam medicinskih sestara i sedam viših medicinskih sestara. U Međimurskoj je županiji situacija slična jer je tamo na burzi deset sestara i devet viših medicinskih sestara.

S druge strane, medicinske sestre ističu da u Hrvatskoj, s obzirom na broj stanvonika, u zdravstvenome sustavu ima 50 % manje sestara od prosjeka EU jer na 100.000 stanovnika Hrvatska ima 449 sestre.

Zbog toga su zaposlene medicinske sestre preopterećene, a u Hrvatskoj je na snazi zabrana zapošljavanja novih medicinskih sestara, pa ne čudi da ih veliki broj odlazi iz zemlje. Udruge sestara stoga predlažu izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u bolnicama, traže bolje uvjete rada, priznavanje svojih stručnih kvalifikacija i povoljnije stambene kredite kako bi mogle zasnovati obitelj u Hrvatskoj.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje