Povežite se s nama

Kultura

Franjo Sedlar osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera!

Objavljeno:

- dana

Val emocija izazvala je predstava „Za domovinu“ Stjepana Škvorca na ovogodišnjim festivalima kazališnih amatera – KAM-u, odnosno Festivalu kazališnih amatera Međimurja, koji je održan u Prelogu, i 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, koji je održan u Pazinu i Vodicama.

Unutar tog vala, osim autora teksta koji je nagrađen za svoje djelo, Prosudbeno povjerenstvo prepoznalo je i posebno emotivnu, ali odmjerenu ulogu Miške, koju je odigrao član Kulturno-umjetničkog društva „Veseli Međimurci“ iz Čakovca Franjo Sedlar. Sedlar je za izvedbu dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu Festivala. Dugogodišnji je član „Veselih Međimuraca“; naime, u tom društvu je od 1997. godine, a čak je i suprugu Martinu, s kojom će za otprilike tri mjeseca postati otac malene Mirte, upoznao preko folklora.

– Član „Veselih Međimuraca“ sam od petog razreda osnovne škole. Trenutno u tom društvu zbog nedostatka adekvatnog prostora djeluju samo dvije sekcije, dramska i vokalna, no supruga i ja plešemo u Kulturno-umjetničkom društvu „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec, u kojem ona vodi folklornu skupinu. U tom KUD-u plešemo već devet godina – kaže Franjo.

Glumačko iskustvo prikupljao je i kao statist u hrvatskim serijama. Franju tako možete vidjeti u sitnim ulogama u “Ponosu Ratkajevih” i seriji “Zauvijek susjedi”. Uskoro 32-godišnji prodavač glumio je i u jednoj reklami te videospotu grupe E. T. za pjesmu “Varat ću te”.

Glumačko iskustvo prikupljao je i kao statist u hrvatskim serijama. Franju tako možete vidjeti u sitnim ulogama u „Ponosu Ratkajevih“ i seriji „Zauvijek susjedi“. Uskoro 32-godišnji prodavač glumio je i u jednoj reklami te videospotu grupe E. T. za pjesmu „Varat ću te“. Nagradu Festivala kazališnih amatera Međimurja za najbolju mušku ulogu osvojio je još 2007. godine za ulogu Josipa u predstavi „Euri, euri“ Ratka Bjelčića. Otprilike u to vrijeme prvi se put susreo s međunarodnim kazalištem Cornerstone Arts.

Humor i šala

– U prvu predstavu u produkciji Cornerstone Artsa ubacio me Ivan Goričanec, radilo se o predstavi „Božji sud“. Uslijedio je mjuzikl „Josip i kričave boje njegovih snova“. Richard Montez, američki kazališni redatelj, glumac i plesač, umjetnički direktor toga kazališta, odgovoran je i za produkciju „Jadnika“, koji su nedavno opet izvedeni u varaždinskoj Areni. U „Jadnicima“ smo supruga i ja glumili prošle godine. Moram napomenuti da je izvedba predstave „Za domovinu“ u Prelogu bila iznimno emotivna. Dajem sve od sebe kada glumim, maksimalno se unosim u ulogu. Veliku pomoć pri ostvarivanju prekrasnih rezultata pružio nam je redatelj predstave Dejan Buvač. Mi doslovce jesmo „Veseli Međimurci“, volimo humor i šalu, zbog čega mislim da neko vrijeme nećemo igrati tragediju – dodaje Sedlar.

Pomoć i promjene

U slobodno vrijeme, kojeg nema puno, voli igrati badminton. Član je Badmintonskoga kluba Međimurje, koji je nedavno dobio Nagradu Grada Čakovca. Smatra da su on i supruga jedno drugom najveća podrška. Osim nje, pomažu mu roditelji Drago i Irena, osmero braće i sestara, suprugina obitelj, folkloraši KUD-a „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca te, naravno, „Veseli Međimurci“, čiji je član više od 20 godina.

Moram napomenuti da je izvedba predstave “Za domovinu“ u Prelogu bila iznimno emotivna. Dajem sve od sebe kada glumim, maksimalno se unosim u ulogu. Veliku pomoć pri ostvarivanju prekrasnih rezultata pružio nam je redatelj predstave Dejan Buvač.

– Uzbuđen sam jer će u mom životu uslijediti razdoblje promjena. Radujem se kćeri i želim da se u svijetu bude osjećala kao ja među svojim folklorašima, glumcima, prijateljima i voljenima – zaključuje Franjo. Poželimo mu sreću!

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje