Povežite se s nama

U fokusu

Mentalnih poremećaja zbog alkohola najviše u Međimurju, Zagorju i Varaždinskom kraju

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tri županije predvode ljestvicu najproblematičnijih sredina u kojima su kod žitelja najizraženiji mentalnim poremećaji uzrokovani pretjeranom konzumacijom alkohola.

Mentalni poremećaji posljednjih godina sudjeluju s oko 6% u ukupnom bolničkom pobolu u Hrvatskoj. Najveći broj hospitalizacija u dobi je 20-59 godina, što ih svrstava među vodeće uzroke bolničkog pobola u radno aktivnoj dobi.

Tako je 2022. godine registrirano ukupno 30.522 hospitalizacije zbog mentalnih poremećaja. Te su godine mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom bili vodeća dijagnostička kategorija prema broju hospitalizacija s udjelom od 18,2%.

Najsjeverniju – Međimursku županiju najviše je pogodio broj hospitalizacija zbog alkoholnih mentalnih poremećaja pa je tamo taj udjel iznosio čak 28 posto. Puno bolje nije ni u Zagorju s 25,5 posto te u Varaždinskoj županiji koja je imala 24,3 posto takvog udjela u ukupnim hospitalizacijama zbog svih mentalnih poremećaja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Zanimljivo je da spomenute tri županije nisu na vrhu zbog problema s mentalnim poremećajima prouzročenim depresijom i shizofrenijom.

U fokusu

Varaždinski bazeni idu u dogradnju, imat će bazen za djecu, jacuzzi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i ravnateljica Gradskih bazena Jelena Pavleković najavili su nove investicije.

Najavljena je tako dogradnja bazena u varaždinskoj Zagrebačkoj ulici sadržajima za građane poput bazena za djecu i bazena za plivanje s masažama i jacuzzijima. Očekuje se i dogradnja Dravskih bazena novim sadržajima u okviru većeg projekta „Živjeti zDravom“ koji se financira iz europskih fondova i čija će realizacija trajati dvije i pol godine.

-Pozivam naše sugrađanke i sugrađane da u ove vruće ljetne dane koriste sve blagodati bazena u Zagrebačkoj ulici, dravskih bazena i kupališta na Aquacityu.– pozvao je gradonačelnik Bosilj. Istaknuo je da će se uskoro na bazenima urediti i dječje igralište.

-Ovdje je sve puno cvijeća, imamo i nove ležaljke, napravljeno je sunčalište na travi, a početkom srpnja dolazi ovdje i novo dječje igralište – rekao je Bosilj. Vezano za kupalište na Dravi, podsjetio je da je prošle godine bila poplava, a sa 20 tisuća eura troškova sve je sanirano, uključivši i hortikulturno uređenje.

Ističe kako se razmatra nekoliko varijanti kako da se dodatno oplemeni kupalište na Dravi, a sve u sklopu projekta kojim je iz Europske unije osigurano pet milijuna eura.

– U ovom trenutku se rade participativne radionice, a prvi radovi će početi u proljeće iduće godine i trajat će dvije godine. U sklopu toga sigurno će se napraviti još nešto na Dravskim bazenima. U ovom trenutku je u našim planovima vidikovac koji bi nadvisivao Dravsku šumu i s kojega bi možda mogao zip line preko kanala, ali gotov projekt ćemo imati tek krajem godine – rekao je Bosilj.

Bazeni na Dravi imaju najjeftinije ulaznice, a to se odnosi i na bazene u Zagrebačkoj gdje je karta za odrasle već od 2,8 eura, napomenuo je Bosilj.

Izvijestio je i o investiciji od 100 tisuća eura na Aquacityu gdje je kompletno uređena plaža, a napravljena je kanalizacija i vodovod za ugostiteljski objekt koji je nakon dužeg vremena stavljen u funkciju.

Na kupalištima se odvijaju raznovrsni programi, najavljuju se techo-partyi i nastupi DJ-eva.

Program na bazenima:

Gradski bazeni Varaždin – Zagrebačka ulica

Za ovu ljetnu sezonu planirana su tri događaja pod nazivom POOL PARTY “Fućkaš more”.

Program Pool party odvijat će se srijedom i to:

03.07.2024.g, (ANTONY KAY) 

10.07.2024.g. (YAPA) i 

17.07.2024.g. (BOSSE)   

Početak programa od 17:00h do redovnog  zatvaranja bazena

Kupalište Drava

Kupalište Drava ove godine slavi 70.godina postojanja kupališta u ovom obliku. Obljetnica će se obiljažiti tako što će se 28.06.2024. održati Dance Pool Factory 2024. u organizaciji JU “Gradski bazeni Varaždin” pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. To će biti varaždinski festival komercijalne elektroničke glazbe.

U petak, 28.06.2024.g., započinje glazbena avantura koja će trajati od 18h pa sve do kasnih noćnih sati! Ulaz je slobodan!

Najavila je i Dee Jay-e koji su pripremili vrhunske DJ setove:

DJ Vedran Car (Otvoreni Radio),

Yapa (Techno Workout, DFC),

Antony Kay (SHELTERFEST)

Voltar (SHELTERFEST)

U subotu 29.06.2024. održava se Dravski kotlić – natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću, na kraju kojeg će najbolje ocjenjeni gulaši ekipama donijeti vrijedne nagrade. Ovo cjelodnevno druženje građana pratit će i tamburaški sastav Sedef.

Nastavite čitati

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje