Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski umirovljenici u Poljani Biškupečkoj obilježili Dan sporta i rekreacije

Objavljeno:

- dana

Pod geslom „Sport za sve“ te u čast obilježavanje Svjetskog dana sporta, u petak, 24. svibnja, na sportskim terenima i u domu u Poljani Biškupečkoj održan je Dan sportske rekreacije u organizaciji Udruge umirovljenika grada Varaždina.

Okupljene umirovljenike iz svih varaždinskih podružnica na početku natjecanja pozdravili su Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i Branko Družinić, zamjenik predsjednice Udruge umirovljenika grada Varaždina.

Lovro Lukavečki, pozdravivši nazočne poručio je da Grad Varaždin uvijek podupire rad Udruge umirovljenika pogotovo na ovakvim manifestacijama koje se organiziraju već desetak godina.

– Cijenimo i valoriziramo sve što su umirovljenici pridonijeli svom gradu Varaždinu , u izgradnji Varaždina. To pokazujemo također kroz uskrsnice i božićnice koje smo podizali iznosom i cenzusom te organizacijom jednodnevnih izleta na more. Ove godine ćemo to također ponoviti – rekao je Lukavečki.

I dodao:

– Mi ne gledamo na vas samo da vam treba pomoć. Vas vidimo također kao izvor savjeta i preporuka kako se grad Varaždin može dalje razvijati uz pomoć vašeg znanja i iskustva. Zato imamo i posebno povjerenstvo za umirovljenike kroz kojeg vas uključujemo u rad Grada Varaždina – zaključio je Lukavečki.

Umirovljenici su se natjecali u pikadu, šahu, belotu i visećoj kuglani, a druženje su nastavili uz ručak te muziku i ples. Manifestacija je okupila 125 umirovljenika svrstanih u ekipe iz svih dijelova grada Varaždina.

Život i društvo

Župan Stričak s načelnicima i gradonačelnicima o prijevozu, socijalnim uslugama…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje Prometne studije za uspostavu mreže linija javnog županijskog linijskog prijevoza putnika, projekta „Varaždinska županija – prijatelj zlatne dobi“ kao i pružanje socijalne usluge Pomoći u kući odnosno mogućnost sufinanciranja od strane jedinica lokalne samouprave, rad Zaklade „Vita“ i „Sv. Mihalel“, kao i Zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske županije – bile su među temama radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije.

Radni sastanak ovog puta održan je u Općini Sračinec, a domaćini su bili načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Lukačić.

Župan Stričak naglasio je kako su ovim radnim sastankom nastavili kontinuirani dijalog s čelnicima općina i gradova, a teme koje su bile predložene govore u kojem smjeru ide i želi dalje ići Varaždinska županija, a to je ravnomjerni razvoj županije.

– Varaždinska županija potpisala je krajem prošle godine ugovor sa Sveučilištem Sjever za izradu prometne studije koja za konačni cilj ima ostvarivanje jednakog standarda prijevoza i usluga za sve žitelje u svim dijelovima Varaždinske županije. Do sada je održana jedna radionica na kojoj su pozvani svi načelnici i gradonačelnici, predstavnici poduzeća, autobusni prijevoznici, policija. Sveučilište Sjever napravilo je analizu postojećeg sustava županijskog linijskog prijevoza, izradilo nove mreže linija i dalo prijedlog voznog reda, i upravo je ta studija prvo predstavljena načelnicima i gradonačelnicima, kako bi mogli dati svoje prijedloge. Ujedno, svima je upućen apel da financijski podupru rad Zaklade za pomoć djeci  „VITA“, Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“, te da se uključe u njihove aktivnosti – rekao je župan Stričak te se nadovezao kako su predstavnici HBOR-a prezentirali financijski instrument Urbanog razvojnog fonda.

– Riječ je o financijskom instrumentu koji se sastoji od sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava HBOR-a. Namijenjen je ulaganjima subjekata javnog sektora i njime se prvi put omogućuje financiranje investicija javne infrastrukture. Cilj im je poticanje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, te općenito izgradnju višenamjenske, sportske, turističke, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture. Glavno obilježje financijskog instrumenta je kombiniranje kredita i sredstava EFRR-a (50%-50%), a po završetku projekta moguć je otpis dijela glavnice kredita do 50% koji se odnosi na sredstva EFRR-a. Korisnici instrumenta mogu biti jedinice lokalne samouprave, to jest općine, gradovi i županije, ali i trgovačka društva, agencije ili ustanove u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kao i u vlasništvu države – objasnio je župan Stričak.

Predstavnicima općina i gradova predstavljeno je ovogodišnje treće izdanje međunarodnog folklornog festivala COFA koji će biti održan od 7. do 12. srpnja ove godine, a na kojem će, između ostalih, nastupiti folklorne grupe iz Perua, Indije, Njemačke, Švicarske i Bugarske.

Kolegiju načelnika i gradonačelnika, uz župana Stričaka i domaćine, prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U petak dugo iščekivana „Globina“, predstava o Murskom Središću prije stotinjak godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još prije nekoliko godina Grad Mursko Središće i Centar za kulturu „Rudar“ krenuli su u projekt stvaranja predstave čija će radnja biti smještena u Mursko Središće i koja će biti posvećena najsjevernijem gradu.

Dramski tekst potpisuje nagrađivana autorica Kristina Štebih, a ove je godine redatelj Ivan Goričanec s članovima dramske sekcije KUD-a Mura, Makamusa, Xenixa i Grupe Sarcas krenuo u realizaciju.

Kako je dio radnje smješten u Sokolski dom u tridesetim godinama 20. stoljeća, nema prikladnijeg datuma za premijeru predstave nego dan nakon otvorenja u potpunosti obnovljenog Sokolskog doma. Predstava će se održati u Centru za kulturu „Rudar“ u petak 28. lipnja u 19.00 sati, a ulaz za sve je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje