Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju obilježen Dan antifašističke borbe, spomen-dan jednog od temelja današnje države

Objavljeno:

- dana

Međimurje je županija koja je po svojoj uređenosti, vrijednosti svojih ljudi, brizi o drugima, kulturi, solidarnosti, ulaganjima u kvalitetniji život, jedna od predvodnica u Hrvatskoj.

Bez antifašističke borbe ne bi bilo ni hrvatskog Međimurja, jer nakon napada Njemačke na ondašnju Kraljevinu Jugoslaviju, već drugog dana napada Nijemci su okupirali Međimurje, predali ga Mađarima i do završetka rata Međimurje je bilo pod mađarskom okupacijom. Zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi, i građanima Međimurja koji su u njoj sudjelovali, taj je kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. Sudjelovalo je u tome oko 2000 Međimuraca, a njih oko 1800 zatočeno u logorima i zatvorima, dok ih je 329 poginulo.

Prošlo je punih 77 godina kada su se 22. lipnja, skupili hrabri ljudi, odlučni da pruže otpor neprijateljskoj okupaciji i režimu koju su zajedničkim snagama cijepali Hrvatsku, i dijelove teritorija prodali tuđinskoj vlasti. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica, u Hrvatskoj je započela organizirana borba za slobodu i mir, a protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva.

Tom prigodom, Dan antifašističke borbe u Međimurju je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, podno Spomenika žrtvama Drugoga svjetskog rata na čakovečkom groblju, te kod Spomen-obilježja svim poginulima u Drugome svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju. U ime Međimurske županije to su učinili župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, u ime Skupštine MŽ predsjednik Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, u ime grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, u ime Udruge antifašističkih boraca i Antifašista, predsjednik Zvonimir Golub sa suradnicima, a u ime Policijske uprave međimurske i Ureda za obranu, Vladimir Faber, Kristijan Srpak i Vlado Hranjec.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub prilikom svog obraćanja, rekao je:

– Antifašistički borci Međimurja, zajedno s ostalim borcima ostvarili su pobjedu nad nacifašističkim okupatorima i domaćim izdajnicima te su stvorili uvjete da Hrvatska postane slobodna i neovisna država svih svojih građana!

Ujedno je istaknuo da je Dan antifašističke borbe prigoda kada treba poručiti da je antifašizam visokovrijedna baština i dio hrvatskog nacionalnog identiteta.

Polaganje vijenaca

Prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Međimurju, župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je:

– Čvrsta vjera, jasni ciljevi i pozitivni ideali mnogo su jači u odnosu na svu snagu oružja, vojne tehnologije, a u što smo se uvjerili upravo prilikom stvaranja hrvatske države, u nametnutom ratu, čiji su doprinos dali brojni sudionici narodno oslobodilačke borbe. Ovo je prilika da se prisjetimo da kada se spoje hrabrost i odlučnost u borbi za pravednost i slobodu, pobjeđuje zajedništvo u obrani pravednih ciljeva. Antifašističke vrijednosti u temeljima su današnjeg modernog svijeta.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač na čakovečkom groblju rekao je:

– Civiliziranost neke sredine mjeri se i po tome koliko drži do svoje povijesti. Na ovom dijelu čakovečkog groblja leže i posmrtni ostavi onih koji su se iz borbe vratili, ali i onih koji su se zbog otpora fašističkom mađarskom okupatoru priključili partizanima. Ovaj dio groblja uređen je i kao mjesto prisjećanja na ljude koji su zadužili sve nas te prijelomne događaje iz povijesti.

Pri polaganju vijenaca kod Spomen-obilježja poginulima u Drugome svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, zamjenik načelnika Općine Donji Kraljevec Mladen Čavlek napomenuo je:

– Antifašizam je nasljeđe kojom se moramo ponositi, a koje je utkano u samu hrvatsku državu. Na nama je da prenesemo znanje o antifašizmu na mlade i na buduće generacije. Čestitam Vam svima Dan antifašističke borbe!

Po završetku svečanosti u Svetom Jurju u Trnju, izaslanstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Udruge „Josip Broz Tito“, prigodno obilježavanje održala su i kod spomen- obilježja u šumi Škarije kod Turčišća.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje