Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Varaždincima se pokvario autobus kod Sukošana: Već sat i pol bespomoćni čekamo na suncu!

Objavljeno:

- dana

Čitatelj Regionalnog tjednika požalio se redakciji da već sat i pol vremena s ostalim putnicima čeka organizirani prijevoz.

Naime, autobus AP Varaždina putovao je iz Vodica u Varaždin, no zbog kvara stao je kod Sukošana. – Autobus je u kvaru, a bus je pun putnika koji na suncu sat i pol čekaju bez organiziranog prijevoza. Vozači su bez pomoći uprave – ogorčen je čitatelj, putnik u autobusu. Rečeno im je da će ih pokupiti autobus koji je krenuo za Zagreb, no, kaže, obaviješteni su da nije sigurno hoće li svi putnici stati u autobus.

U fokusu

Sezona je gotova, ali HAC neće smanjiti cijene cestarina. Evo kako su to objasnili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatske autoceste (HAC) izvijestile su u ponedjeljak da za osobna vozila cestarina ostaje ista kao u ljetnoj sezoni, te se neće kao prošlih godina vraćati na izvansezonske cijene.

Sezonske cestarine HAC primjenjuje od 1. srpnja  do 30. rujna i one su deset posto veće od onih izvan sezone. Sada te cijene za osobne vozila ostaju i nakon 30. rujna. Cestarina za teška vozila ostaje ista.

U HAC-u to pravdaju velikim povećanjem troškova i izgradnje.

– U vremenu velikog povećanja troškova održavanja i izgradnje, Hrvatske autoceste moraju korigirati cijene cestarine kako bi se osigurala financijska stabilnost – ističu iz HAC-a, a prenosi Poslovni.hr.

Navode kako se izuzev sezonskih cijena cestarine kroz tri ljetna mjeseca, koje su uvedene 2017. godine kao jedna od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali koje se četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, cijena cestarine nije mijenjala od 2012. godine.

– S ovom promjenom jedinična cijena cestarine za osobna vozila ostaje na razini sezonskih cijena cestarine – naglašavaju iz HAC-a.

Podsjećaju i kako je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijene cestarine zaokruživao iznose na niže cijene cestarine, te da je  smanjena i cijena ENC uređaja na 15 eura.

Korisnicima tih skupina uz plaćanje cestarine ENC-om i dalje je na raspolaganju stoje stimulativni modeli s popustom do 33,48 posto.

Nastavite čitati

U fokusu

Uvjerljivo smo najgori: muškarci u Hrvatskoj roditeljski dom napuštaju tek s 33,3 godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska je i u 2023. bila na vrhu ljestvice država Europske unije kad je riječ o prosječnoj dobi napuštanja roditeljskog doma: muškarci u Hrvatskoj od roditelja odlaze tek s 33,3 godine, a žene s 30,2 godine. Za oba spola Hrvatska je na vrhu, na kojem se nalazi posljednjih desetak godina, s iznimkom 2021., kad je za dva mjeseca kaskala za Portugalom.

Riječ je o podacima koji se pribavljaju tijekom istraživanja radne snage EU (EU-LFS), a prosječna dob odlaska iz roditeljskog doma predstavlja onu dob u kojoj 50 posto populacije više ne živi u kućanstvu s roditeljima.

Na vrhu ljestvice u pravilu su južnoeuropske i postkomunističke države: iza Hrvatske slijede Slovačka, Grčka, Španjolska, Bugarska, Italija, Portugal, Slovenija i Malta, u kojima mladi roditeljski dom napuštaju tek oko 30. godine. Na dnu su pak sjevernoeuropske države – Finska, Švedska i Danska – u kojima mladići od roditelja odlaze s 22 godine, a djevojke s 21 godinom. Prosječna dob napuštanja roditeljskog kućanstva za oba spola na razini Europske unije iznosi 26 godina.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje