Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-u pobjeda na EU izborima, a evo kako se glasovalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Iza nas su još jedni izbori, ove nedjelje birali smo zastupnike u Europskom parlamentu. HDZ je tako osvojio šest, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima, objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na razini cijele Hrvatske HDZ je dobio gotovo 256.000 glasova, SDP 192.000 glasova, DP-u je pripalo 65.000 glasova, a stranci Možemo gotovo 44.000 glasova. Kad gledamo po županijama, HDZ je osvojio najviše glasova u njih 15, SDP sa partnerima dobio je najviše glasova u 3 županije i Gradu Zagrebu dok je IDS osvojio najviše glasova u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U Varaždinskoj županiji pobjedu je odnio je SDP, a osvojili su 32,53 posto glasova, dok je HDZ-u pripalo  31,33. U Gradu Varaždinu SDP i partneri osvojili su 42,52 posto, a HDZ 20,61.

Kad se gledaju rezultati po gradovima, HDZ je dobio najviše glasova u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je SDP osvojio najviše glasova u Varaždinu, Ludbregu i Ivancu.

Kada se analiziraju rezultati po općinama HDZ je u tom segmentu odnio uvjerljivu pobjedu. Lista te stranke dobila je najviše glasova u čak 17 općina. Posebna je izražena pobjeda bila u Ljubešćici 73,78 posto. Zatim Općini Visoko 63,66, te Bednji 60,05 posto.

SDP je osvojio većinu u četiri općine. U Brezničkom Humu gdje je ta lista osvojila jedan glas više od liste HDZ-a. Zatim u Cestici, Svetom Đurđu i Trnovcu Bartolovečkom. Lista Fair play pobjednik je izbora u Općini Sračinec budući je Kruno Lukačić bio jedan od kandidata na toj listi.

U Međimurskoj županiji glasovalo je 17,62% ili 16 193 birača, od čega je važećih listića bilo 15 940, a nevažećih 253.

Najviše glasova u Međimurju dobila je lista SDP, ‘DO i SIP’, CENTAR, HSS I GLAS i to 35.20% ili 5 611, a slijedi je HDZ s 24,36% ili 3 884 dok je na trećem mjestu FAIR PLAY KOALICIJA sa 14,18% ili 2 261 glasova, na četvrtom Nina Skočak s 5,38% ili 859 glasova, a na petom Možemo! s 4,30% ili 686 glasova.

Veliki gubitnici su oni koji su izgubili mjesto u Europskom parlamentu. To su Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić, Ladislav Ilčić te Valter Flego.

Što se tiče prava, odnosno privilegija zastupnika u Europskom parlamentu, spomenimo da je primjerice bruto plaća 10.075 eura mjesečno, odnosno oko 7850 eura neto. To se financira iz proračuna Parlamenta. Uz samu plaću, svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

Osim toga, zastupnici imaju i druge plaćene privilegije. Tako se za svaki dan koji provede u Europskom parlamentu zastupniku isplaćuje 350 eura dnevnice za troškove smještaja, prehrane i druge troškove. Također, osigurano je i besplatno korištenje službenog automobila. Uz sve to, zastupnici imaju pravo i na putne troškove. Tako se pokrivaju troškovi službenih putovanja do određene razine prema prijeđenim kilometrima.

Ovo su ljudi koji ulaze u Europski parlament

HDZ: Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak

SDP: Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić, Tonino Picula

Domovinski pokret: Bartulica

Možemo: Gordan Bosanac

U HDZ-u je Plenković dobio najviše glasova, no on ne ide u EP, već će umjesto njega ići sedmi na listi. Odnosno sedma, Sunčana Glavak.

Iz Možemo je najviše preferencijalnih glasova dobila Ivana Kekin, no u EP će ići Gordan Bosanac.

U fokusu

Podravka u Tvornici voća i povrća u Varaždinu ugostila stotinjak svojih kooperanata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podravka je i ove godine organizirala susret sa svojim poljoprivrednim kooperantima, točnije, proizvođačima voća i povrća. Događaj koji je inicijalno predstavljen prošle godine, ovog je puta održan u Tvornici voća i povrća u Varaždinu, gdje i odlaze sve proizvedene voćne i povrtne kulture te postaju prepoznatljivi Podravkini proizvodi.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, u pozdravnom je govoru istaknula stratešku važnost poljoprivrede, kako za Podravku, tako i za širu zajednicu. Najavila je i dodatno unapređenje suradnje s poljoprivrednim proizvođačima i rekla kako će Podravka i u sljedećim godinama svima njima uvijek biti snažan oslonac.

– Ove se godine za Podravkine potrebe, samo što se povrća tiče, diljem Hrvatske obrađivalo više od sedamsto hektara poljoprivredne površine. Pritom je bilo angažirano oko 250 proizvođača i udruga i željela bih izraziti zadovoljstvo jer mislim da smo ove godine napravili značajan iskorak, posebice u podizanju kvalitete suradnje s kooperantima. Prošle smo godine još stjecali iskustvo koje smo sada pretočili u odlične rezultate. U godinama koje dolaze najveći će izazov biti vremenske prilike, no odlučni smo da u svladavanju tih izazova radimo zajedno i nastavimo, kao i do sada, dijeliti stručno znanje i svo stečeno iskustvo – rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Ivan Ostojić, član Uprave zadužen za poljoprivredu, osvrnuo se na ovogodišnju sezonu. Govorio je o Podravkinim planovima i ostvarenjima, koja uključuju i novi pogon za preradu rajčice, otvoren prije nešto više od dva mjeseca upravo u sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu. U svom izlaganju prikazao je ostvarene rezultate u ovogodišnjoj proizvodnji rajčice i svim kooperantima zahvalio na sjajnoj suradnji.

– Ključni cilj zbog kojeg smo se odlučili na gradnju novog pogona u Varaždinu bio je imati sve ključne Podravkine proizvode na bazi rajčice isključivo iz domaće proizvodnje. Sva rajčica koja dolazi u naš novi pogon proizvedena je u Hrvatskoj. Proizvodnju smo organizirali na području cijele Hrvatske i tako napravili diverzifikaciju koja će nam u budućnosti proizvodnju još i dodatno stabilizirati. U tom procesu bili smo fokusirani na snažnu podršku našim kooperantima jer mnogima je ovo bila prva sezona proizvodnje rajčice. Sljedeće sezone planiramo biti još bolji i potpuno popuniti kapacitete našeg novog pogona – rekao je Ostojić.

Naglasak je tijekom cijelog susreta bio na proizvodnji rajčice. Podravka je izgradnjom novog pogona kapacitet proizvodnje podigla na ukupno četrdeset tisuća tona u sezoni. Znatno je povećan i broj kooperanata, a mnogi od njih rajčicu su krenuli proizvoditi ove godine. Podravka je tako postala samodostatna u proizvodnji ove povrtne kulture, što znači da sva rajčica koja se koristi u proizvodnji Podravkinih proizvoda poput pasate dolazi isključivo iz hrvatskih polja. Također, Podravkini kooperanti od ove se godine nalaze po cijeloj Hrvatskoj. Nastavljena je dobro uhodana suradnja s istarskim poljoprivrednicima, pokrenuta je suradnja s proizvođačima u Slavoniji, a dodatno je osnažena i s onima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

U sklopu programa, prisutni su mogli čuti i prigodnu panel raspravu četvero poljoprivrednih proizvođača – Doroteje Santo iz Đurđevca, Perice Oroza iz Požege, Pere Pusića iz Preloga i Mirka Boškovića iz Cerne kod Vinkovaca. Pričali su o vlastitim ovosezonskim iskustvima u proizvodnji rajčice, suradnji s Podravkom, ali i izazovima s kojima se suočavaju.

Podravka je na kraju i nagradila svoje najuspješnije proizvođače rajčice. Za ostvarene najviše prinose nagrade su primili proizvođači Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca i udruga Ambasador iz Đelekovca. Također, prigodnu nagradu primio je i Podravkin najdugovječniji kooperant, Stjepan Majkovica iz Umaga.

Nastavite čitati

U fokusu

Palijativna skrb u Međimurskoj županiji? Posavec: Situacija je žalosna i pokazuje svu nebrigu države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 19. sjednici Skupštine Međimurske županije vijećnicama i vijećnicima predstavljen je izvještaj o izvršenju proračuna u prvoj polovici godine, kao i o korištenju sredstava proračunske zalihe, te iscrpno izvješće o radu i aktivnostima župana do 30. lipnja.

Župan Matija Posavec, u kratkom komentaru svoga izvješća, brojkama je ilustrirao efikasnost županijskih stručnih službi, te je primjerice napomenuo da je Međimurska županija u poslovima vezanima uz upravljanje državnim nekretninama najefikasnija u državi. Riješeno je 50 posto predmeta, dok neke županije imaju riješeno tek pet posto predmeta.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović iznio podatke o gospodarskim kretanjima u  2023. godini.

– U Međimurju su lani poslovala 3792 poduzetnika te 1674 obrtnika, s daljnjom tendencijom rasta broja obrta. Broj zaposlenih kretao se oko 43.480 osoba, a nezaposlenost je bila na 4,7 posto. Čak 78 poduzetnika ostvarilo je dobit te je izvoz daleko veći od uvoza. Ovi podaci dokaz su prilagodljivosti i stabilnosti gospodarstva Međimurske županije – istaknuo je pročelnik Radanović.

Redovnim studentima je pak s ove sjednice stigla dobra vijest jer se nastavlja program isplata jednokratnih pomoći i u aktualnoj akademskoj godini.

Na aktualnom je satu bilo dinamično. Tako je vijećnik Igor Ivković zatražio pisane odgovore o nepravilnostima u javnoj nabavi te podatke o ponuditeljima i poslovima. Župan je apelirao da se na nalazu državne revizije ne gradi fama o lošem i nezakonitom poslovanju, jer to, kako je ustvrdio, naprosto nije istina.

– Revizija je našla mnogo nepravilnosti te dala više preporuka državi na njezino poslovanje, nego Međimurskoj županiji. U javnoj nabavi moramo se prilagođavati otežanim uvjetima tržišta ili odustati od projekta – rekao je župan. Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i proračun Anita Strniščak je naglasila da niti u jednom postupku javne nabave Međimurske županije državna revizija nije našla nepravilnosti, već je izrekla preporuke, koje su se najvećim dijelom odnosile na sporadično prihvaćanje viših ponuda od procijenjenih.

– To nije protuzakonito, i na to su prisiljeni svi u Hrvatskoj, zbog situacije na tržištu rada i usluga, te realnih cijena. Primjer je i izbor prijevoznika za učenike osnovnih škola: javio nam se samo jedan ponuditelj, a nas zakon obvezuje da moramo organizirati tu vrstu prijevoza – pojasnila je pročelnica.

Vijećnica Andreja Marić pitala je kada će se u osnovne škole Međimurja uvesti zdravstveni odgoj? Pročelnica Nives Kolarić Strah odgovorila je da se će model realizirati u suradnji s Gradom Rijekom i uvesti od iduće školske godine. Vijećnicu Marić potom je zanimala strategija Međimurske županije vezana uz organizaciju palijativne skrbi.

Župan Posavec u svom je odgovoru istaknuo nebrigu države.

-Situacija je žalosna. Nakon što je Međimurska županija sa Županijskom bolnicom Čakovec osigurala prostor u kojem će djelovati palijativni centar, obavila radove u tom prostoru, izradila projektnu dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu – država je preuzela Bolnicu i poručila Međimurcima – ˝ništa od vašega projekta“. Dosad su bili uzaludni svi naši apeli da nam se omogući formiranje palijativnog centra, pa makar ga – nepravednim modelom – uređivali vlastitim sredstvima – rekao je župan Posavec.

-Kvalitetu tog našeg projekta, prepoznao je i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom koji nam se obratio, upitavši dokle smo stigli s realizacijom. Objasnili smo situaciju, a on nam je proslijedio pismo koje je poslao ministru zdravstva, zauzevši se za nas, te upozorivši ministra da mu je to zakonska obveza – iznio je župan Posavec vijećnicama i vijećnicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje