Povežite se s nama

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

  1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
    • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
  2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
    • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
  3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
    • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
  4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
    • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
  5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
    • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
  6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
    • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
  7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
    • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

U fokusu

Hoće li doći do smjene ravnatelja čakovečke bolnice? “To bi bilo iz politički motiviranih razloga”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Država je u siječnju preuzela upravljačka, odnosno osnivačka, prava nad županijskim bolnicama. Stoga se već neko vrijeme nagađa da bi u Županijskoj bolnici Čakovec moglo doći do smjena, odnosno da će uskoro država postaviti i vlastite ljude u Upravno vijeće i Ravnateljstvo.

Tako se nagađa i da će smijenjen biti i ravnatelj Igor Šegović, a o toj mogućnosti raspravljalo se i na prošlotjednoj Županijskoj skupštini Međimurske županije.

Vijećnika Ivicu Požgaja zanimalo je što je s rukovodstvom Županijske bolnice Čakovec, za koje se priča da će ih država smijeniti.

– Za sada se to nije dogodilo, a nadam se da ni neće jer za smjenu nema razloga o čemu svjedoče rezultati i količina odrađenog posla koji premašuje i klinike. Rukovodstvo i Upravno vijeće Bolnice imaju našu podršku, a ako do smjene dođe, bit će to iz politički motiviranih razloga, što je loša poruka javnosti – odgovorio je župan Matija Posavec, podsjetivši da je ostalo mnogo nerazjašnjenih pitanja. Podsjetio je da Županija još čeka suglasnosti za projekte, usprkos tome što su građevinske dozvole spremne i za novu zgradu medicinskih laboratorija, kao i za Centar palijativne skrbi.

– Županijska bolnica Čakovec je jedna od samo nekoliko bolnica u Hrvatskoj koja je odrađivala posao iznad limita, a to govore brojke od 15.566 hospitaliziranih pacijenata s prosjekom ležanja od 5,67 dana, 89.781 bolničko opskrbnih dana, 3.692 operativnih zahvata, 8.919 ambulantnih operativnih zahvata, 3.436 operativna zahvata u jednodnevnoj kirurgiji. Sveukupno je liječeno 596.906 pacijenata kojima je pruženo 1.256.736 liječničkih usluga što je za čak 15% više nego 2022. godine – rekao je župan Posavec.

Vijećnika Gorana Kozjaka zanimalo je hoće li se graditi helidrom na krovu Bolnice ili u neposrednoj blizini, na što je župan Posavec odgovorio da se prijedlogu najboljeg mjesta za slijetanje helikoptera u slučaju hitnih medicinskih letova upravo razmatra u stručnim službama. Vijećnik Kozjak pitao je i hoće li Županija platiti dug Bolnici od 1,2 milijuna eura?

– Mislite li zaista da je Međimurska županija dužna Bolnici? Pogledajte ulaganja Županije samo u zadnjih pet godina u Županijsku bolnicu te ostale zdravstvene ustanove i doći ćete do brojke od najmanje 30 milijun eura. Deset puta je više iz županijskog proračuna usmjereno Bolnici, nego se bilježi duga – odgovorio je župan.

Što ako dođe do smjene?

Nameće se i pitanje hoće li doktor Šegović ostali u bolnici i ukoliko dođe do smjene s mjesta ravnatelja.

Kako doznajemo, Šegović bi se u tom slučaju najvjerojatnije trebao vratiti na Odjel za pedijatriju. Uostalom, kada je i preuzeo funkciju ravnatelja bolnice nije se odrekao posla liječnika, a u javnosti se može čuti da je jedan od omiljenih pedijatara.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždin će biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ugovor o suorganizaciji „Svjetskog prvenstva u rukometu 2025.“ potpisali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza Damir Poljak. Potpisivanju tog važnog dokumenta koji jamči ponovo dobru organizaciju varaždinskog dijela turnira nazočili su i Tomislav Grahovac – predsjednik HRS, Ivica Udovičić – direktor reprezentacije, Miljenko Topličanec – član Natjecateljskog povjerenstva te Ivica Maraš – team manager.

Grad Varaždin će kao suorganizator Svjetskog prvenstva u rukometu koje će se održati od 14. siječnja do 2. veljače slijedeće godine biti domaćin reprezentacijama u grupi D  te grupi u drugom krugu.

– Varaždin je nakon 2009. godine po drugi puta domaćin utakmica Svjetskog prvenstva u rukometu. U siječnju  2025. godine imat ćemo gotovo 2 tjedna vrhunskog rukometa u Varaždinu, a  igra se grupa u kojoj su nam gosti iz Sjeverne  Makedonije,  Mađarske, Nizozemske i iz Gvineje. Kasnije se ta grupa spaja sa grupom u kojoj su Francuzi i to će zaista biti prekrasni doživljaj za naše Varaždince.  U gradu će biti prepuno navijača i biti će to jedna lijepa turistička i sportska promocija Grada Varaždina. Zahvaljujem se Hrvatskom rukometnom savezu na ukazanom povjerenju, a pokazalo se da Varaždin ima uigranu organizacijsku ekipu. Kao što su i predsjednik i tajnik Hrvatskog rukometnog saveza istaknuli u gotovo niti jednom gradu u Hrvatskoj, Hrvatska rukometna reprezentacija nije toliko igrala i nastupala kao u Varaždinu. Uskoro ćemo imati u Areni također jednu prijateljsku utakmicu protiv Egipta, provjeru prije nastupa na Olimpijskim igrama.  Pozivam naše Varaždinke i Varaždince da dođu na utakmicu i podrže naše rukometaše koji će nam se sigurno vratiti s Olimpijade sa medaljom oko vrata – izjavio je gradonačelnik Bosilj najavivši produljeno trajanje programa Adventa upravo zbog brojnih gostiju koji najavljuju dolazak u Varaždin.

Glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza Damir Poljak nije krio zadovoljstvo da je Varaždin ponovo domaćin dijela organizacije Svjetskog prvenstva u rukometu.

-Zahvalio bih se Gradu Varaždinu i svim akterima organizacije ovog prvenstva na dosadašnjoj uspješnoj poslovnoj suradnji, ali i svim ovim zahtjevnim izazovima koji slijede u narednih pola godine. Praktički imamo 202 dana do održavanja Svjetskog prvenstva gdje će se intenzivirati priprema jer je ovo najsloženije Svjetsko prvenstvo koje do sada organizira Hrvatska. Iako organiziramo prvenstvo sa Danskom i Norveškom, 63 posto utakmica će se igrati u Hrvatskoj. U  Varaždinu će se odigrati  velik dio utakmica budući da se u Varaždinu, osim prvog kruga igra i drugi krug.

Ono što treba istaknuti da smo mi kao Hrvatski rukometni savez, igrači i vodstvo saveza, u Varaždinu oduvijek imali pouzdanog i sigurnog poslovnog partnera. Mislim da se svi ovdje doista osjećamo kao kod kuće jer nam je lijepo doći, igrači se osjećaju ugodno i mi ovdje kada dolazimo imamo osjećaj srdačnog gostoprimstva.  Nadam da ćemo našu poslovnu suradnju dugoročno nastaviti na ovako visokoj razini koja je do sada uspostavljena. Svako natjecanje stvara nove i zahtjevnije izazove i podiže na stepenicu više razinu natjecanja. Slažem se s gradonačelnikom da  uz Zagreb, Varaždin je grad u Hrvatskoj u kojem se odigralo najveći broj službenih utakmica hrvatske rukometne reprezentacije na različitim natjecanjima, ženskim i muškim. Zaslužujete svaku pohvalu  vi i vaš tim koji u Gradu Varaždinu sudjeluje u organizaciji jer ovo nije nimalo jednostavno i lako za napraviti – rekao je Poljak.

Ugovor je potpisan na iznos od 250 tisuća eura koje će Grad Varaždin uplatiti Hrvatskom rukometnom savezu za organizaciju prvenstva te dodatnih 37 tisuća koliko je vrijednost korištenja dvorane, Arene Varaždin. Izraženo je uvjerenje da će se Varaždinu taj novac višestruko vratiti. Već je počela i promotivna prodaja ulaznica po povoljnim cijenama koje će vrijediti do 15. srpnja, a za utakmice u Varaždinu u prvom i drugom krugu već vlada veliki interes.

Konferencija je Varaždinu bila je prilika i za najavu pripremne utakmice hrvatske reprezentacije prije odlaska na Olimpijske igre. Najbolji hrvatski rukometaši odmjerit će snage s reprezentacijom Egipta u varaždinskoj Areni 6. srpnja 2024. a utakmica počinje u 16:30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje