Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečanom akademijom Općinskog vijeća uz Dan općine obilježena i 815. godišnjica prvoga spomena Vidovca

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Svečanom akademijom Općinskog vijeća u sportskoj dvorani OŠ Vidovec u petak, 14. lipnja, obilježen je Dan općine Vidovec te 815. godišnjica prvoga spomena Vidovca.

Svečanosti su prisustvali brojni gosti, a među njima i saborski zastupnik Goran Kaniški ujedno i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, izaslanica predsjednika Vlade RH, izabrani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier i Sunčana Glavak, gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina s područja Varaždinske županije, ali i prijateljskih gradova i općina iz Slavonije i Srijema te iz Slovenije i BiH, te drugi uzvanici.

Nakon pozdravnih riječi  predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća Krunoslava Bistrovića, načelnik Općine Bruno Hranić osvrnuo se na brojne projekte provedene u proteklih godinu dana.

– Unatrag godinu dana imamo nekoliko velikih projekata i gradilišta, ali istaknuo bih završetak Aglomeracije, dogradnju dječjeg vrtića te rekonstrukciju i dogradnju sportsko-društvenog centra u Nedeljancu vrijedan više od milijun eura, koji će ujediniti niz sadržaja koji će biti na raspolaganju svim mještanima. Čekamo i raspisivanje natječaja kako bismo prijavili vatrogasni dom u Nedeljancu, a tu je i vinogradarska kuća u Tužnom, prekrasan objekt koji će služiti za promociju ruralnog turizma u našoj općini – naglasio je Hranić.

Niz projekata

Napomenuo je i da imaju čitav niz drugih projekata, od komunalne infrastrukture, rekonstrukcije i izgradnje nogostupa, do otvaranja novih ulica, a budući da s ovom dogradnjom dječjeg vrtića nećemo postići cilj da sva djeca iz općine idu ovdje u vrtić, već imamo u planu i izgradnju nove zgrade – naglasio je načelnik.

U Općini se iznimna pozornost posvećuje energetskim uštedama.

– Mi smo prije 10-ak godina krenuli sa zamjenom rasvjetnih tijela javne rasvjete s LED rasvjetom. Dosad smo energetski učinkovitom javnom rasvjetom zamijenili oko 70 posto javne rasvjete. Usto, ove godine smo u suradnji s nekoliko europskih zemalja osigurali i sredstva za postavljanje solarne elektrane na dječji vrtić, postavili smo i solarne klupe te solarne autobusne nadstrešnice. Razmišljamo u tom smjeru i trudimo se pratiti europske trendove – objasnio je Hranić.

Dodao je da na području općine djeluje više od 20 udruga.

– Svi su vrlo aktivni te im zahvaljujem na tome, ali i na promociji naše općine, od vatrogasaca, sportskih klubova, udruge žena, KUD-a Vidovec i drugih. Imamo odličnu suradnju s njima i financijski im pomažemo ne samo kroz njihove programe nego i kroz održavanje objekata. Imamo i nekoliko objekata koje smo izgradili i dali im na upravljanje, a među tim objektima koji će sad biti stavljeni u funkciju je i vinogradarska kuća i vinski podrum u Tužnom, našem vinorodnom kraju. To će biti izvrsna turistička atrakcija, čije će upravljanje preuzeti Udruga vinogradara i usmjeriti u kulturno-turističku ponudu Varaždinske županije – uvjeren je Hranić.

Pohvalio je i odličnu suradnju s ministarstvima i Vladom RH.

– Pripremamo kvalitetne projekte, a Vlada nam puno pomaže svojim sredstvima i kod sufinanciranja europskih projekata. Fiskalna decentralizacija je bila najbitnija, tu nam se proračun gotovo dvostruko povećao i dao nam zamah za sve ove investicije – kazao je načelnik Hranić.

Na njega se nadovezala zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je prvo čestitala svim mještanima Dan općine i blagdane svetog Vida i svetog Antuna.

– Istaknula bih iznimnu suradnju Općine sa Županijom, a tome u prilog govori i niz investicija koje se provode na području općine Vidovec. Varaždinska županija je u fokus stavila obrazovanje pa smo tako nedavno u OŠ Tužno otvorili i prvu Google učionicu u Hrvatskoj. Opremili smo i novu informatičku učionicu u OŠ Vidovec, a značajni radovi izvedeni su i u PŠ Nedeljanec – poručila je Zagorec.

Brojne potpore

Štoviše, Općina Vidovec je nadaleko poznata po svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, a vrijedni poljoprivrednici ovog kraja koriste i županijske potpore.

– Prošle je godine tako s područja općine Vidovec bilo više od 100 korisnika potpora koji su koristili 100.000 eura. I ove godine smo raspisali javni poziv pa pozivam poljoprivrednike da se prijave na naše mjere. Rad poljoprivrednika treba cijeniti, jer oni ulažu puno vremena i truda, a ove potpore su minimum kojim im možemo izaći ususret. Kao izaslanica predsjednika Vlade RH, pohvalila bih odličnu suradnju Općine i Vlade. Možda najznačajniji projekt istaknula bih izgradnju brze ceste te uskoro očekujemo početak radova. Ona će uvelike rasteretiti promet kroz srce Vidovca – istaknula je zamjenica župana.

Svečana akademija ujedno je bila i prigoda da za dodjelu općinskih nagrada, priznanja i zahvalnica.

Nagrade za izvrsnost dodijeljene su Greti Lukaček, najboljoj učenici OŠ Tužno te Emi Štrlek, najboljoj učenici OŠ Vidovec. Nagrađeni su i Matej Kovačević, Ida Kovačić, Lorena Tkalčec, Ivančica Košić Čačić, Sebastijan Geček, Vita Breški i Ivanka Kunić. Za sportske uspjehe nagrađeni su Janja Čanjevec, Valentino Presečki, Dejan Flajšman te Ivan Benček, Stanislav Zavrtnik, Andrija Uranić i Dragutin Črnila.

Potom su zahvalnice uručene Maji Herceg i Zoranu Košiću Čačiću, za izvanredan angažman i predanost u vođenju mladih planinara OŠ Vidovec, ali i pozitivan utjecaj na osobni razvoj učenika kroz planinarenje te druge edukativne aktivnosti.

– Raduje me da smo dobili nagradu. Ove godine navršava se pet godina aktivnog sudjelovanja djece u planinarstvu i osvajanju vrhova Hrvatske, a to smo pokrenuli u suradnji s Planinarskim društvom MIV Varaždin – rekao je Zoran Košić Čačić, inače vjeroučitelj u OŠ Vidovec.

Spomenimo i to da su zahvalnice dodijeljene i općinskim udrugama povodom njihovih obljetnica. Riječ je o NK Budućnost Vidovec koji obilježava 85. obljetnicu osnutka, DVD-u Tužno dodijeljena je  uz 90. obljetnicu, Udruzi žena Vidovec povodom 15. obljetnice djelovanja te ŠRD-u Vidovec uz 30. obljetnicu osnutka.

Život i društvo

Varaždinska dizajnerica Melita Kukec: Važno je očuvati domaću modnu scenu, a ključna je suradnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Suradnja svih nas u lokalnoj zajednici ključna je za uspjeh svakog pojedinca. Ideja organizacije ovakvog velikog eventa je upravo to – stvoriti platformu za sve sudionike i goste da se povežu, da stvore nove kontakte i nove potencijalne suradnje za budućnost, govori nam varaždinska modna dizajnerica Melita Kukec još pod dojmom modne revije pod nazivom Kookabee X.

Uz bogati glazbeno-scenski program i gastro ponudu, predstavljeno je prvih 10 godina rada varaždinskog branda Kookabee Melite Kukec, koja kroz godine okuplja i surađuje s raznim institucijama, poduzetnicima i pojedincima iz javnog i kulturnog života grada Varaždina, kao i ostalih dijelova Hrvatske, a pojedine suradnje ostvarene su i na internacionalnom nivou.

Melita je od malena obožavala crtanje, 8 godina išla je i na Vanimu i crtala animirane filmove. U srednjoj je počela šivati sebi i prijateljicama na maminoj staroj Bagatici na nožni pogon.

Kaže da je od studija imala ideju za vlastiti biznis, a prvu vjenčanicu po narudžbi izrađivala je 160 sati.

– Od studija sam imala ideju da želim vlastiti biznis, ali ne i jasnu sliku te ideje. Imala sam sreće da sam se odmah nakon studija zaposlila kao dizajner u industriji za međimursku modnu marku Angel. koja nažalost više ne postoji. Tamo sam provela 7 godina, učila od iskusnijih i stekla dragocjeno iskustvo. Dizajnirala sam mušku, žensku i kolekciju za trudnice, od traperica do kaputa, bluza i viskoznih majica. Tamo sam bila ‘pravi’ dizajner, birala tkanine, crtala tehničke skice, odlazila na modne sajmove. Ali paralelno s tim već sam imala svoj mali atelje u Varaždinu, gdje sam uglavnom radila kostimografiju za razne, najčešće dječje predstave, plesne nastupe i slično. A negdje u to vrijeme izradila sam i prvu vjenčanicu po narudžbi, za koju mi je, sjećam se trebalo 160 sati! – prisjeća se Melita.

I dan danas najviše se, kaže, posveti vjenčanicama.

– Vjenčanica je ženi najvažnija haljina i svakoj je mladenki iznimno bitno da se na svoj veliki dan osjeća posebno i predivno u svojoj haljini snova. Zato se svakoj svojoj mladenki maksimalno posvetim, slušam sve njene želje, crtam skice, tražim prikladne tkanine, ali i dajem neke svoje sugestije. Potrudim se svakoj ispuniti želju i najsretnija sam kad na kraju procesa mladenka dođe po svoju haljinu, kad vidim osmjeh sreće i zadovoljstva, ponekad i koju suzu radosnicu, kad se na kraju zagrlimo i kad mi nakon slavlja pošalju svoje slike i opišu emocije zadovoljstva. To me usrećuje i čini da sav moj trud ima smisla – kaže Melita.

Ističe i kako je bitna održivost mode.

– Tekstilna industrija je drugi po redu najveći svjetski zagađivač i nekad me jako mučilo to što je moja profesija dio te prljave industrije. No danas shvaćam da je upravo Slow fashion, proizvoditi manje, pametnije, prema potrebi, kvalitetno i trajno, ono što je u toj priči bitno. I vidim da ima sve više ljudi koji tako razmišljaju i koji će radije kupiti jedan kvalitetan komad, nego impulzivno kupiti 5 jeftinih krpica, zato jer su jeftine, a koje će možda jednom obući. Zato je tu i naša Bug kolekcija, u kojoj koristim samo prirodne tkanine, organski pamuk, bambus i sl. i kroz koju naglašavamo važnost očuvanja ravnoteže ekosistema kroz očuvanje njihovih najsitnijih organizama – kukaca. I da, povezano je s mojim imenom i nazivom brenda, Kooka je očito od mog prezimena Kukec, a Melita je pčela na grčkom – bee.

Nastavite čitati

Život i društvo

Cestica bogatija za 13 novorođenih, načelnik Mirko Korotaj održao prijem za bebe i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U općini Cestica je od siječnja ove godine novorođeno 13-ero djece, šest djevojčica i sedam dječaka. Za njih i njihove roditelje načelnik Mirko Korotaj pripremio je u srijedu, 19. lipnja 2024. godine prijem i darivanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od 270,00 eura po novorođenom djetetu.

Jednokratna novčana potpora za novorođenče predstavlja značajnu financijsku pomoć koja se isplaćuje roditeljima kako bi podržala troškove djeteta.

Načelnik je ovim putem upoznao nazočne s aktivnostima koje Općina Cestica provodi na području brige o djeci i mladima. 

Kroz ulaganja u novu stambenu zgradu u Cestici, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, dok  je nadogradnja dječjeg vrtića u završnoj fazi.

Posebno  je napomenuo  da se aktivno uređuju  dječja igrališta u  naseljima kako  bi djeca imala prostor za igru i druženje u svojem mjestu.

Cestica je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Iz Općinskog proračuna sufinancira se smještaj djece u dječjem vrtiću, a roditeljima se pomaže i kroz osnovno obrazovanje te dodjelom studentskih stipendija tijekom studija. Načelnik je najmlađim stanovnicima na putu odrastanja poželio puno zdravlja i veselja i zahvalio roditeljima što su se odazvali svečanom prijmu u nadi da se na ovaj način susretnu i dogodine

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje