Povežite se s nama

Život i društvo

Biciklijada Općine Maruševec iz godine u godinu okuplja sve više biciklista

Objavljeno:

- dana

Igralište Gmajna u Čalincu je točno u podne protekle subote, 15. lipnja, postalo središte okupljanja zaljubljenika u biciklizam i pobornika zdravog načina života.

Tada je naime počelo okupljanje rekreativaca za ovogodišnju biciklijadu Općine Maruševec, koji su pritom mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

Prostor igrališta Gmajna bio je ispunjen biciklistima svih generacija iz Varaždinske i susjednih županija koji su uz pucnjeve kubure članova Kuburaške udruge Maruševec jedva dočekali početak još jedne biciklističke avanture kojoj su i povoljni vremenski uvjeti išli na ruku.

Pod organizacijskom palicom Udruge za sport i rekreaciju Gmajna i Općine Maruševec, ova biciklijada iz godine u godinu privlači sve veći broj zaljubljenika u pedaliranje pa brojka od oko 300 sudionika biciklijade nije iznenadila organizatore, među kojima je bio i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je bila pokrovitelj ove sportske manifestacije huminatarnog karaktera, budući da će se prihod od prikupljenih kotizacija darovati u iste svrhe.

Ove su godine biciklisti pedalirali na ruti u dužini 32 kilometara kroz općine Maruševec, Vinica, Cestica i Petrijanec, pružajući im priliku da istraže navedene krajeve na dva kotača. Biciklisti su se okrijepili na dva odmorišta; u Caffe baru Castle Vinica i kod DVD-a Strmec Podravski.

Kotizacija za sudjelovanje je iznosila 5 eura, a svaki sudionik biciklijade dobio je majicu te osvježenje na početku i ručak na kraju biciklijade. Udruga Gmajna je nakon 7. biciklijade Općine Maruševec organizirala i zajedničko praćenje utakmice Hrvatska – Španjolska.

Život i društvo

Kneginečki vatrogasci sudjelovali na natjecanju “Firefighters Rope Rescue”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Kutini je, uz obilježavanje 60 godina rada i djelovanja Vatrogasne postrojbe Kutina, održano Natjecanje vatrogasaca u spašavanju iz dubina i s visina ‘Firefighters Rope Rescue Competition Kutina 2024’.

Natjecanje je održano na lokaciji u centru grada Kutine, na prostoru oko glavnog gradskog trga postavljeno je pet zadataka za vatrogasne timove od po pet članova koji su morali pokazati znanje prilikom spašavanja iz zatvorenog prostora, spašavanja na kosini, spašavanja sa zgrade kosom prečnicom, spašavanja po fasadi i horizontalnog transporta tereta preko vodotoka.

Javne vatrogasne postrojbe iz Zagreba, Splita i Požege, postrojba INA Vatrogasnih servisa iz Siska, ekipa Vatrogasne zajednice grada Zagreba i dobrovoljno vatrogasno društvo Kneginec Gornji, bili su sudionici natjecanja.

Suci na radnim točkama bili su vatrogasci s dugogodišnjim iskustvom u spašavanju užetom iz raznih dijelova Republike Hrvatske, a jedan je bio iz susjedne Bosne i Hercegovine.

U kreiranju radnih zadataka i postavljanju pravila ocjenjivanja velik je doprinos dao bivši zapovjednik Vatrogasne postrojbe Kutina a sada Pomoćnik Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za kontinent Marijo Paluh.

Natjecanje su pozdravili i otvorili dužnosnici grada Kutine i Sisačko moslavačke županije, a tijekom dana timove i organizatore posjetio je i Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice i Grada Kutine, u suorganizaciji tvrtke BIM sport, a uz potporu brojnih sponzora.

Na kraju, uz zaključak svih sudionika da je ova vrsta natjecanja potrebna i dobrodošla, kao način razmjene iskustava i unaprjeđenja znanja i vještina vatrogasaca, uz poneki prijedlog i sugestiju za sljedeća ovakva natjecanja, podijeljene su nagrade sudionicima koje su pripremili Vatrogasna postrojba Kutina, tvrtke BIM sport i Ergotehnika. Ove godine, titulu najboljeg tima u spašavanju užetom iz dubina i s visina, ponijeli su članovi Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Andro Gotal iz Ivanca za iznimne uspjehe nagrađen Oskarom znanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Andro Gotal, učenik OŠ Ivanec i učenik 4. razreda Glazbene škole Varaždin (smjer: udaraljke) ovogodišnji je dobitnik Oskara znanja, nagrade koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim učenicima za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Svečana dodjela održana je 26. lipnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Podsjećamo, Andro je ovogodišnji državni prvak u disciplini udaraljke (2. kategorija). Čestitke njemu i njegovu profesoru Igoru Magdaleniću!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje