Povežite se s nama

U fokusu

Hrvatska nije Amerika: novo GEM istraživanje pokazalo da nismo poduzetnička zemlja, no prosjek popravlja naša regija!

Objavljeno:

- dana

– Hrvatska teško da se može nazvati poduzetničkom zemljom.

Kod nas postoji interes za pokretanje poslovnog poduhvata, po tome smo čak i iznad prosjeka EU, ali naše društvene vrijednosti ne podržavaju poduzetničko ponašanje i tu smo negdje na razini Španjolske, odnosno uvijek smo na dnu – istaknula je prof. dr. Slavica Singer sa Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku,  voditeljica  GEM istraživanja.

Prof. dr. Slavica Singer, voditeljica istraživanja

Novo GEM-ovo istraživanje za 2017. pod nazivom “Što Hrvatsku i dalje čini (ne)poduzetničkom zemljom, popravlja li sjeverna Hrvatska prosjek?” danas je predstavljeno na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.  Riječ je o najvećem svjetskom istraživanju koje je pokrenuto 1999. od strane deset najrazvijenijih zemalja svijeta koje su željele doznati zašto je Amerika poduzetnija od drugih razvijenijih zemalja. Hrvatska se u istraživanje uključila 2002.

– Ovo istraživanje se temelji na ispitivanju mišljenja 2000 odraslih stanovnika, slučajno izabranih u svakoj zemlji te intervjuima najmanje 30 eksperata iz različitih područja. Ovim istraživanjem dobivamo informacije o sklonostima i namjerama ljudi da pokrenu posao, uočavanju poslovnih prilika, strahovima od promašaja, informacije o tome koliko društvene i kulturološke vrijednosti podržavaju poduzetničko ponašanje ili ne i kakva je poduzetnička aktivnost mjerena po broju pokrenutih poslovnih poduhvata i po poslovnih poduhvatima koji rastu s obzirom na svoju inovativnost. Istraživanje je pokazalo da stanovnici Hrvatske u poduzetničku aktivnost ulaze zbog nužde, jer su primjerice ostali bez posla i nemaju drugih opcija za zapošljavanje, a ne zbog uočene prilike, a što se tiče konkurentnosti naših poduzeća, ona je prilično niska što je određeni paradoks. Tehnička opremljenost naših poduzeća je bolja od prosjeka EU, ali po broju novih proizvoda smo daleko iza, a na tržištu se konkurentnost ne postiže sa tehnologijom, nego novim proizvodima – istaknula je prof. dr. Singer.

Ipak, naglasila je da sjever Hrvatske odskače od ostatka zemlje.

– Ovaj dio Hrvatske je puno bolji od ostalih krajeva po učešću “odraslih“ poduzeća, odnosno poduzeća koja su starija od tri i pol godine. To znači da sjever Hrvatske ima dobru poduzetničku bazu, no Vlada i Vladine institucije trebale bi formulirati politike temeljene na činjenicama, a ne na pretpostavkama. Nažalost, kod nas je još uvijek regulatorni okvir toliko kompliciran da čini život poduzetnicima teškim. Primjerice, ako trebate lokacijsku dozvolu, trebate tjedne i mjesece te takve postupke jednostavno treba ubrzati. Trebala bi biti bolja suradnja između akademskog istraživačkog sektora i poduzeća, čime bi se povećala inovativnost proizvoda, i naravno razvijenije financijsko tržište. Na tržištu postoji bankarski krediti, ali za visokorizične faze poput pokretanje poslovnog poduhvata i rast potrebni su poslovni anđeli, odnosno fondovi rizičnog kapitala kojih u Hrvatskoj nema dovoljno – istaknula je voditeljica istraživanja.

Iako kaže da pomaka ima, sve promjene se odvijaju presporo, a i nema sluha od onih koji kreiraju politiku.

– Zna se koji su problemi, prepreke i ograničenja, pa zašto se onda regulatorni okvir ne učini jednostavnijim? To pitanje treba postaviti onima u Ministarstvo gospodarstva ili Ministarstva regionalnog razvoja  – istaknula je prof. dr. Singer.

Na predstavljanju novog israživanja bili su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge poslovaca, poduzetnici Dubravka Lekić, Jarmila Pezo, Kristijan Babić i Tihomir Premužak, a sve je na početku pozdravio dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje