Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu međunarodni aeromiting CIAV 2024 uz Rafale, Krila Oluje i perjanice Red Bull flote iz Salzburga

Objavljeno:

- dana

Aeroklub Varaždin će 13. i 14. srpnja na varaždinskom aerodromu, nakon nekoliko godina stanke, ponovo organizirati veliki međunarodni aeromiting – CIAV 2024., na kojem će poklonici zrakoplovstva moći uživati u atraktivnom letačkom i pratećem izložbenom programu, te u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi na aerodromu u Varaždinu.

– Ovogodišnji dvodnevni međunarodni aeromiting (Croatian International Air Show Varaždin) ponudit će atraktivan letački program i obilje popratnih događanja na varaždinskom aerodromu. Naime, u letačkom programu sudjelovat će i VBA Rafale,  višenamjenski borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čiji prelet željno očekujemo. Na ovogodišnjem CIAV-u nastupit će i akrobatska grupa Krila Oluje, koja će letačkim programom nad Varaždinom sigurno ponovo oduševiti posjetitelje varaždinskog aeromitinga. Na mitingu će i ove godine nastupiti Zoltan Veres, akrobatski prvak iz Mađarske, koji već više od trideset godina svojim spektakularnim letačkim programom fascinira gledatelje širom svijeta – ističe Robert Mišak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Nema čega nema

U letačkom programu publika će imati priliku na varaždinskom nebu vidjeti i školsko – borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG – 15, popularni „Fagot“ koji će doletjeti iz Poljske, a u letačkom programu će ove godine sudjelovati i Slovensko ratno zrakoplovstvo sa zrakoplovima PC- 6 Porter i PC -9 M.

– Ove godine, po prvi puta, u Varaždin stiže dio Red Bull flote iz Salzburga, u kojoj će biti dva školsko-borbena aviona Alpha Jet ali i legendarni dvomotorni bombarder iz Drugog svjetskog rata – B-25 Mitchell. Posjetitelji ove međunarodne priredbe moći će vidjeti „u akciji“ i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Black Hawk te Kiowa Warrior. Uz njih, nastupit će helikopteri Bell 206 i 2012 Ministarstva unutarnjih poslova. Od dvokrilaca, angažiran je transportni Antonov AN-2, iz kojeg će iskočiti padobranci, koji će na svečanom otvorenju donijeti zastave zemalja sudionica ovogodišnjeg mitinga. Uvjereni smo da će se CIAV 2024 još jednom potvrditi da je jedna od najatraktivnijih zrakoplovnih priredbi u ovom dijelu Europe – poručuje Mišak.

Podrška Vlade i brojnih ministarstava                         

Suorganizatori i pokrovitelji ovogodišnjeg CIAV-a bit će Grad Varaždin i Varaždinska županija, a ova atraktivna zrakoplovna priredba bit će organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

Štoviše, po prvi put organizatori imaju podršku grada partnera. Riječ je o Novom Marofu koji projekt podržava financijski te osigurava sponzore, a prema najavi gradonačelnika Siniše Jenkača, podržat će i predstojeće obilježavanje 95. obljetnice Aerokluba Varaždin koji je, podsjećamo, osnovan daleke 1930. godine.

– Zahvaljujući dugogodišnjoj odličnoj suradnji Aerokluba Varaždin i Minstarstva obrane te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ove je godine uz atrakcije na nebu iznimno osiguran dodatni sadržaj na operativnim površinama aerodroma i prostoru za publiku. Naime, pripadnici Kopnene vojske na aeromitingu će organizirati veliku izložbu s prezentacijom tehničko – taktičkog zbora, na kojoj će, primjerice, biti izloženo višenamjensko borbeno vozilo Patria, a posjetitelji će moći vidjeti i PZO sustav Mistrale, s infracrvenim navođenim projektilima zemlja – zrak. I ove će godine pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvesti atraktivni desant. Program ovogodišnjeg aeromitinga najavit će već u petak akrogrupa Krila Oluje, koje će nadletjeti Varaždin uoči generalne probe. Program u subotu i nedjelju počet će već u 9 sati jer posjetiteljima će prije i nakon letačkog programa biti omogućen razgled statičkog displeja s parkiranim zrakoplovima na platformi i spojnici – rekao je predsjednik Aerokluba Varaždin.

Ulaznice u predprodaji

Ulaznice za ovu atraktivnu priredbu već su dostupne u predprodaji putem aplikacije CoreEvent. Cijena dnevne ulaznice za odrasle je 14 eura, VIP ulaznica, u koju je uključen i toplo – hladni buffet i piće dobrodošlice, dostupna je po cijeni od 80 eura.

Djeca do 12 godina neće plaćati ulaznicu za ovu atraktivnu zrakoplovnu priredbu, a spoterske ulaznice stoje 45 eura.

Dodajmo da su organizatori posjetiteljima osigurali dovoljno besplatnih parkirnih mjesta, neposredno uz varaždinski aerodrom. Više detalja o CIAV-u 2024 te eventualnim nastupima VBA aviona iz zrakoplovne baze USAF-a u Avianu, preletima poslovnih mlažnjaka…, znatiželjnici mogu potražiti na internetskoj stranici – airshowcroatia.net. 

U fokusu

Ministar pravosuđa Damir Habijan odabrao Lepoglavu za svoj prvi posjet zatvorima i kaznionama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za svoj prvi radni posjet kaznionicama i zatvorima, Damir Habijhan odabrao je kaznionicu u Lepoglavi, najstariju zatvorsku ustanovu u Hrvata.

Ove godine obilježava se 170 godinama od njenog osnivanja 1854. godine. Od 1908. do 1914. izgrađena je tzv. zvijezda, dok su 1945. godine izgrađena postrojenja, drvoprerađivačka i metalska radionica.

– U kaznionici se obrađuje 35 hektara zemljišta, a u vlasništvu ima 425 hektara šume koju eksploatira za građu i ogrjev. Lani je proizvedeno ukupno 70 tona svinjetine, te imaju stado od 250 ovaca i janjadi, stotinjak košnica, a proizvodnja povrća se kreće oko 50 tona i sve ide za potrebe prehrane zatvorenika. Ravnatelj Posavec upoznao me s planovima u svezi daljnjih kapitalnih ulaganja u drvoprerađivačku te metalsku radionicu – napisao je Habijan na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Srpanj počeo novim poskupljenjima, inflacija službeno pala, ali je i dalje među najvećima u eurozoni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na samom početku srpnja na snagu su stupila poskupljenja za većinu kućnih budžeta. Poskupjele su cestarine, gorivo, ali i usluge telekoma.

Što se pak inflacije tiče, prema podacima Zavoda za statistiku, ona je u lipnju iznosila 2,4 posto. To je najniža godišnja stopa inflacije od lipnja 2021. godine. No, i dalje je među najvećima u eurozoni.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023. u prosjeku su više za 2,4 posto, dok su u odnosu na svibanj, prema prvoj procjeni ostale na istoj razini, govore službeni podaci DZS-a.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge iznosi 5,5 posto, hranu, piće i duhan 2,1 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1,5 posto i za energiju minus 0,5 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini procijenjen je za usluge, za 0,6 posto te hranu, piće i duhan 0,3 posto.

Pad stope inflacije procijenjen je pak za energija, za 1,2 posto te industrijske neprehrambene proizvodi bez energije, za 0,2 posto.

Eurostatovi podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za lipanj, pokazuju da je prema tom pokazatelju godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u lipnju iznosila 3,4 posto, isto kao u Nizozemskoj. Višu stopu od Hrvatske imaju Belgija (5,5) i Španjolska (3,5 posto).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje