Povežite se s nama

U fokusu

Palača Patačić predana na korištenje Gradskom muzeju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Ključeve palače Patačić, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj predao je danas, u četvrtak, 26. lipnja 2024. godine ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Miranu Bojaniću Morandiniju. Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina prizemlje i prvi kat uz pripadajuće dvorište palače Patačić dani su na upravljanje i korištenje Gradskom muzeju za potrebe obavljanja osnovne djelatnosti. Drugi kat palače Grad Varaždin i dalje će koristiti za rad upravnih odjela.

Gradonačelnik Grada Varaždin dr. sc. Neven Bosilj djelatnike muzeja proveo kroz prostore palače Patačić koje će iskoristiti za izlaganje vrijedne muzejske građe. Napomenuo je da će u dogledno vrijeme Grad Varaždin pokrenuti  također obnovu drugih muzejskih prostora koji godinama nisu obnavljani.

– Uoči velikog jubileja sljedeće godine, u kojoj Gradski muzej Varaždin obilježava 100. obljetnicu osnutka, zahvaljujem Gradonačelniku na velikom i značajnom poklonu – palači Patačić. Gradski muzej Varaždin, kao jedna od najvećih i najznačajnijih muzejskih institucija u Hrvatskoj, ovom novom akvizicijom otvorit će za javnost jednu od najljepših rokoko palača, ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj. U ovom reprezentativnom prostoru dinamičnim izložbenim sadržajima predstavit će se još jedan dio vrijedne građe iz fundusa GMV-a, zasad uglavnom pohranjene u muzejskim čuvaonicama.  Najsrdačnije zahvaljujem u ime svih zaposlenika Gradskog muzeja Varaždin na ovoj hvalevrijednoj donaciji Grada Varaždina – rekao je ravnatelj.

Grad Varaždin daje navedene prostore muzeju bez naknade, a muzej će snositi troškove održavanja i čišćenja.  Palača Patačić koja je izgrađena tijekom 17. stoljeća i kasnije kroz stoljeća bila nadograđivana i uljepšavana detaljima na fasadi, jedan je od najljepših i najpoznatijih primjera  arhitekture rokokoa i baroka. Najznačajniji je zahvat bila velika obnova 1764. godine, za naručitelje grofa Franju Patačića i suprugu Katarinu, rođ. Keglević, središnje ličnosti plemićkoga društvenog života u Varaždinu toga doba. Bogato je ukrašena štukaturama i zidnim slikarijama. Krajem devedesetih prošlog stoljeća palača je također obnovljena te  se godinama koristila kao poslovni prostor banke. Posljednjih godina u njoj su bili smješteni upravni odjeli Grada Varaždina u vrijeme obnove Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava.

U fokusu

Neki će mladići imati pravo na odgodu obveznog vojnog roka, ali odredit će im se krajnji rok za služenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

S prvim danom iduće godine, prođe li političku proceduru, trebao bi ponovno krenuti obvezni vojni rok u Hrvatskoj, koji je zamrznut 2008. godine i zamijenjen dobrovoljnim služenjem.

Govoreći o motivima za ponovno uvođenje, Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a, jutros je u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” istaknuo kako je u Ustavu RH, u članku 47, upisano da su svi građani RH koji su za to sposobni dužni braniti svoju zemlju, osim što oni koji zbog vjerskih ili moralnih nazora imaju prigovor savjesti ne moraju obnašati vojničke dužnosti, donosi vijesti.hrt.hr.

Jedan od glavnih razloga za uvođenje obveznog vojnog osposobljavanja je da bi se pričuvne postrojbe nesmetano popunjavale, rekao je Jušić.

Naveo je da vojni rok neće biti kraći od dva mjeseca niti duži od tri.

Naveo je i da HV za početak 2025. ima dovoljno časnika i dočasnika koji mogu provesti temeljno vojno osposobljavanje.

Neke kategorije mladića, poput onih koji idu na studij ili se nalaze u inozemstvu, imat će pravo na odgodu, s tim da će se odrediti krajnji rok za služenje, rekao je Jušić.

Mladići, naravno, moraju proći zdravstvene preglede kako bi se utvrdila njihova sposobnost za vojnu službu, a oni koji nisu sposobni neće biti ni pozvani.

– Za njih će biti nešto lakše nego za ulazak u profesionalnu vojsku, neće morati raditi testove tjelesne spremnosti – rekao je Jušić.

Nakon završetka obveznog vojnog roka, oni koji ne izaberu vojni poziv bit će raspoređeni u pričuvne postrojbe u skladu sa svojim prebivalištem.

Nastavite čitati

U fokusu

Gotovo polovica građana bi htjela raditi u javnom sektoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kad bi imali priliku birati, čak 44 % zaposlenika u Hrvatskoj bi radili u javnom sektoru, s tim da je to češći izbor žena nego muškaraca.

U privatnom sektoru bi radilo 29 % ispitanih, dok je za njih 27 % jednako primamljivo raditi u oba sektora.

Osim toga, većina zaposlenih otvorena je prema promjeni posla, ali samo ako im se ukaže prilika, bez proaktivnog traženja.

Dio je to podataka iz istraživanja koje je agencija Ipsos provela u svibnju i lipnju ove godine za Mastercard u povodu lansiranja četvrte sezone projekta Uplift, posvećenog razvoju mikro, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Cilj istraživanja je pružiti uvide u zadovoljstvo i preferencije zaposlenika, pomažući tvrtkama stvoriti bolje radne uvjete te privući i zadržati talente usred značajnih izazova vezanih uz radnu snagu.

Plaće

Najbitniji kriterij zadovoljstva poslom je plaća (97 % ispitanih), dok su na drugom mjestu međuljudski odnosi (96 %), a potom odnos s nadređenim (95 %) te balans između privatnog i poslovnog života (94 %).

Među važne elemente ispitanici su stavili i sigurnost zaposlenja, bonuse, dane godišnjeg odmora, a zanimljivo je da im je najmanje važan faktor mogućnost rada od kuće.

No, koliko god im je on najmanje važan generalno, toliko su zaposlenici na trenutnim radnim mjestima upravo tim segmentom najmanje zadovoljni (33 %). Među segmentima s kojima su ispitanici najmanje zadovoljni na svom trenutnom poslu još su mogućnost napredovanja (39 %), mogućnost dodatne edukacije i usavršavanja (43 %) te zadovoljstvo plaćama (45 %).

Među onima koji rade u javnom sektoru najnezadovoljniji plaćama su u tvrtkama u vlasništvu grada ili županija, dok su najzadovoljniji zaposleni u policiji, vojsci i vatrogastvu.

Što se pak tiče privatnog sektora s plaćama su najzadovoljniji u građevini i ugostiteljstvu, dok su najnezadovoljniji u ostalim uslužnim djelatnostima. Od svega, ispitanici su na svojim poslovima trenutno najviše zadovoljni ugovorom na neodređeno radno vrijeme, slobodnim vikendima te sigurnosti zaposlenja.

Zadovoljstvo

Zanimljivo je i da se po pitanju zadovoljstva prema Ipsosovom istraživanju uočavaju razlike između privatnog i javnog sektora. Usporedbom zaposlenika u javnom i privatnom sektoru vidljivo je da su zaposlenici u javnom sektoru zadovoljniji slobodnim vikendima, sigurnosti zaposlenja, brojem dana godišnjeg odmora dok su zaposlenici u privatnom sektoru zadovoljniji mogućnošću napredovanja, dobrim međuljudskim odnosima, mogućnošću rada od kuće i kliznim radnim vremenom.

Kad pričamo o industrijama, s nagradama i bonusima su najzadovoljniji zaposleni u lokalnoj i gradskoj vlasti, dok su s međuljudskim odnosima najzadovoljniji zaposleni u poljoprivredi i građevini.

Što se tiče balansa između poslovnog i privatnog života, najzadovoljniji su zaposlenici u školstvu, tvrtkama u vlasništvu grada ili županije i građevini, a najnezadovoljniji policajci, vojnici i vatrogasci.

Čak 80 % ispitanih je otvoreno prema opciji da promjene svoj posao u idućih godinu dana iako od ukupno ispitanih samo njih 14 % to želi izrazito jako, 14 % ih to želi, ali im nije važno, dok čak 50 % ispitanih ne bi mijenjali posao, ali bi razmislili ako dobiju ponudu. Promjeni posla su nešto skloniji ispitanici koji rade u privatnom sektoru nego oni u javnom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje