Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof. predavač na 32. Međunarodnoj ljetnoj školi kineziologa

Objavljeno:

- dana

Trenutno, tj. u razdoblju od 26. do 29. lipnjam u Zadru se odvija Međunarodna ljetna škola kineziologa.

Načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof. jedan je od predavača te škole.

Načelnik Općine Vinica za ljetnu školu pripremio je znanstveno – stručni rad na temu Osnovna škola Vinica – Aktualno stanje učenika šestih, sedmih i osmih razreda u usporedbi s normama OŠ Vinica 2020. godine. U radu ističe da je primijetio tendenciju pada u antropometrijskim karakteristikama te motoričkim i funkcionalnim sposobnostima kod djece i to nakon koronavirusa.

U znanstveno – stručnom radu prikazao je trenutno aktualno stanje učenika Osnovne škole Vinica odnosno fizičku kondiciju učenika. Iz rada se vidi da je “fizička sprema” učenika ispod prosjeka u usporedbi s učenicima prije korona virusa.

– Rezultati potvrđuju činjenicu da su se trendovi učenika uvelike promijenili. Koronavirus ima značajnu ulogu u tome jer je zaustavio spontano igranje djece, odnosno učenika, te ih uglavnom vezao za ekran. Povećanjem standarda građana Republike Hrvatske značajno se smanjila tjelesna aktivnost. Učenici se autobusom dovoze do škole, a one učenike koji su bliže škole u velikoj mjeri dovoze u školu roditelji. Time se spontana i svakodnevna tjelesna aktivnost učenika značajno smanjila. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture često predstavlja jedini oblik tjelesnog vježbanja kod velike većine učenika, što svakako nije dovoljno. Učenici koji se bave organiziranim tjelesnim vježbanjem u nekom sportskom klubu veliki dio vremena provode u automobilu vozeći se do mjesta treninga i nazad – ističe načelnik Općine Vinica.

Zaključak znanstveno stručnog rada je da aktualno stanje učenika Osnovne škole Vinica u 2023. godini prikazuje pad sposobnosti učenika u motoričkim i funkcionalnim sposobnostima u odnosu na njihove vršnjake unazad tri godine te načelnik dr.sc. Branimir Štimec, prof. zaključuje da je potrebno bez odgode povećati broj sata tjelesne i zdravstvene kulture.

Život i društvo

Suradnja s američkim sveučilištima u području razvoja videoigara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom lipnja 2024. izv. prof. dr. sc. Mario Konecki, voditelj Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre na Fakultetu organizacije i informatike, posjetio je više sveučilišta u SAD-u. Tema posjete bila je suradnja u području razvoja videoigara i novih tehnologija, kroz aktivnosti obrazovanja, znanstvenog rada i praktične poslovne primjene.

U razdoblju od 9. do 23. lipnja 2024. izv. prof. dr. sc. Mario Konecki boravio je u SAD-u te je posjetio nekoliko sveučilišta u 3 savezne države: Sveučilište DePaul u Chicagu, Sveučilište Penn State u Pennsylvaniji i Sveučilište New York. Dio posjete održao se u okviru programa mobilnosti Erasmus+. 

Tijekom posjete Sveučilištu DePaul sastao se s rektorom Robertom L. Manuelom, prorektorom za globalni angažman i online učenje GianMariom Besanom, potpredsjednikom za strateške inicijative Arbinom Smithom, dekanicom Fakulteta znanosti i zdravstva Stephanie T. Dance-Barnes, dekanicom Učiteljskog fakulteta Jennifer Mueller i prodekanicom za znanost Susan Dvorak McMahon. Razgovaralo se o suradnji u području obrazovnih programa, inovativnih rješenja i proizvoda u području razvoja videoigara, virtualne i proširene stvarnosti i umjetne inteligencije, kao i o suradnji u području znanstvenog rada.

Rektor Sveučilišta DePaul Robert L. Manuel, izv. prof. dr. sc. Mario Konecki i potpredsjednik za strateške inicijative Arbin Smith
S dekanicom Fakulteta znanosti i zdravstva Stephanie T. Dance-Barnes
S dekanicom Učiteljskog fakulteta Jennifer Mueller

Za vrijeme posjete Sveučilištu Penn State izv. prof. dr. sc. Mario Konecki održao je predavanje za tridesetak nastavnika i predstavnika administracije i upravljačkih struktura Sveučilišta na temu utjecaja virtualne i proširene stvarnosti i umjetne inteligencije na obrazovanje, poslovanje i poduzetničke pothvate. Na temu suradnje u području novih tehnologija održani su sastanci s pomoćnikom direktora za ugovore o partnerstvu Vladom Likholetovom, direktorom inženjerskih programa Raghuom Sangwanom, pomoćnicom direktora Farrell Centra za korporativne inovacije i poduzetništvo Jeanette K. Miller, koordinatoricom poslovnih programa Sherry Robinson i dekanicom kampusa Penn State Hazleton, Penn State Scranton i Penn State Wilkes-Barre Elizabethom J. Wright. Poseban naglasak prilikom održanih razgovora bio je usmjeren na suradnju u području razvoja inovativnih obrazovnih programa i poticanje studentskih poduzetničkih pothvata. Tijekom posjete dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o suradnji između Sveučilišta Penn State i Sveučilišta u Zagrebu.

Pomoćnik direktora za ugovore o partnerstvu Vlad Likholetov, Mario Konecki, direktor inženjerskih programa Raghu Sangwan i pomoćnica direktora Farrell Centra za korporativne inovacije i poduzetništvo Jeanette K. Miller
Dogovor o projektnim aktivnostima i potpisivanju sporazuma o suradnji
S dekanicom kampusa Penn State Hazleton, Penn State Scranton i Penn State Wilkes-Barre Elizabeth J. Wright

Tijekom posjete Sveučilištu Penn State izv. prof. dr. sc. Mario Konecki dobio je nagradu Sveučilišta za postignuća ostvarena tijekom dosadašnje suradnje u području poduzetničkog, projektnog, nastavnog i znanstvenog rada.

Dodjela nagrade Sveučilišta Penn State

Za vrijeme posjete Sveučilištu New York,profesor Mario Konecki održao je razgovore s pročelnicom Centra za videoigre Sveučilišta New York Naomi Clark. Razgovaralo se o suradnji na obrazovanju u području razvoja videoigara i projektnoj suradnji. Također se raspravljalo o mogućnostima partnerske suradnje u okviru Centra gaming industrije u Novskoj. Navedena suradnja predstavlja značajan doprinos razvoju obrazovanja i industrije videoigara u Hrvatskoj s obzirom na to da je Centar za razvoj videoigara jedna od najboljih obrazovnih ustanova u području razvoja videoigara na svijetu. O trendovima u industriji videoigararazgovarao je i s Ramirom Corbettom, nastavnikom Centra za videoigre s višegodišnjim iskustvom u praksi.

Izv. prof. dr. sc. Mario Konecki i pročelnica Centra za videoigre Sveučilišta New York Naomi Clark
Sastanak na temu suradnje u području obrazovanja i projektnih aktivnosti u području razvoja videoigara

Tijekom posjete Pennsylvaniji,profesor Mario Konecki posjetio je i više lokalnih poduzeća te razgovarao s vlasnicima o prilikama i izazovima poslovanja u SAD-u.

Mario Konecki i vlasnica lokalnog obiteljskog restorana na području Pennsylvanije










Nastavite čitati

Život i društvo

Mala Subotica slavi svoje dane uz sportska događanja, koncerte, natjecanje u kuhanju gulaša…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz bogat i raznolik program Općina Mala Subotica slavi svoje dane. Manifestacije se održavaju u razdoblju od 28. lipnja do 13. srpnja. Dani općine započeli su 28.0 lipnja svečanom sjednicom nogometnog kluba Spartak, a završavaju 7. utrkom Općine Mala Subotica i danima Palovca u subotu 13. srpnja.

Bit će tu ponešto za svakoga, od kulturnih i sportskih događanja, pa do onih zabavnih. Tako će se u četvrtak 4. srpnja održati svečana sjednica, dok su petak i subota rezervirani za zabavni program.

U petak će u šatoru ispred Osnovne škole Mala Subotica nastupiti Tamburaški sastav “Frikovi” i klapa Kampanel, a u subotu na istom mjestu nastupit će Grupa Vulkan.

U nedjelju će se održati raznovrstan program. Nakon svete mise na rasporedu je sajam obrtnika, poljoprivrednika i udruga na trgu ispred Doma kulture u Maloj Subotici.

U večernjim satima očekuje se predstava, a potom i nastup Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica i Murskog Središća, te koncert Etno dua Goga & Željko.

Program proslave Dana općine nastavlja se i narednog tjedna. Tako će se u subotu 13. srpnja održati natjecanje u kuhanju gulaša i nogometni turnir, a navečer i utrka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje