Povežite se s nama

Život i društvo

Jedinstveno i inovativno: izložba u proširenoj stvarnosti, prošećite do Prve gimnazije Varaždin

Objavljeno:

- dana

U dvorištu Prve gimnazije Varaždin, kod dvorišnog ulaza u Regionalni obrazovni centar škole, postavljena je prva izložba u proširenoj stvarnosti ikad u našoj županiji, pa i šire.

Za temu prve takve izložbe Prva gimnazija Varaždin odabrala je sedam nagrađenih radova učenika. Naime, prošle godine prvogimnazijalci su nagrađeni za radove kreirane pomoću alata umjetne inteligencije. Ovaj inovativni pothvat u školi su odlučili iskoristiti i javnosti pokazati te radove. Nemojte propustiti razgledati izložbu kad šećete gradom. Ovo je i doista jedinstven primjer kako se u prostoru našeg grada, županije mogu postavljati izložbe dostupne svima, 24/7. Evo i jednostavnih uputa:

1. na pametne telefone instalirajte aplikaciju Equinox XR (iz Trgovina Play) – lokacija Vašeg telefona pri upotrebi aplikacije treba biti uključena

2. odaberite opciju “nastavak bez prijave”, u dnu ekrana

Pokrenut će se kamera, kad usmjerite telefon prema prostoru dvorišta vidjet ćete svoju lokaciju na ekranu s nizom točaka oko nje. Te točke predstavljaju izložene radove oko Vas, pa kretanjem / šetnjom po dijelu školskog dvorišta možete “uhvatiti” i pogledati svih sedam radova. Omogućeno je zumiranje, čitanje opisa: naziv rada i inicijali autora, ali i fotografiranje. Iako radovi nisu vidljivi u prostoru golim okom, kroz aplikaciju ih možete pogledati i slikati, bit će vidljivi na slikama zajedno sa svim osobama koje slikate. Svakako probajte!

Sigurni smo da će ovakav, inovativan, način razgleda izložbe biti zanimljiv, a u školi najavljuju daljnje izložbe jer nisu samo AI generirani radovi prikladni za takav način izlaganja! Vidimo se u dvorištu PGV, a do tada svakako pogledajte i viralan, poseban promo video škole na YouTube poveznici. Iz Prve gimnazije poručuju: Prva je prva, ne bez razloga, a ove inovacije to dokazuju!

Život i društvo

Sv. Ilija: u srijedu spomen obilježavanje 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom  35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje bit će održan spomen na ovog preminulog svećenika i dobrotvora u srijedu 3. srpnja u Svetom Iliji.

Najprije će na groblju u Svetom Iliji biti polaganje vijenaca i molitva na grobu vlč. Cecelje u 18.30, a potom sveta misa zadušnica u 19 sati u župnoj crkvi sv. Ilije.

Vlč. Cecelja svećenik je koji se do svoje smrti zalagao da se sačuva istina na poratna stradanja Drugog svjetskog rata, a koja su započela izručenjem u partizanske ruke na Bleiburško polje pristigle hrvatske vojske i civila.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ovako izgleda dijelom zatvoreno križanje na ulazu u Varaždin gdje će ubrzo niknuti turbo rotor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ulaz u Varaždin uskoro dobiva turbo rotor.

Naime, već oko dva mjeseca traju radovi u Gojancu, na gradnji turbo rotora na raskrižju državnih cesta DC2 i DC35 s Ulicom Braće Radića u Varaždinu vrijedni 1,2 milijuna eura bez PDV-a.

Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač Colas Hrvatska.

Očekuje se završetak radova do kraja kolovoza ove godine.

Vozači su se već neko vrijeme na ovoj lokaciji vozili po raskopanim cestama te uz privremene regulacije prometa, a policija je javila da se od ponedjeljka, 1. srpnja, cesta zatvara za promet svih vozila kroz Ulicu Braće Radić u Varaždinu. Ovo znači da ako dođete iz smjera Vidovca ne možete ravno nego morate obilaznicom kroz Hrašćicu ili Poljanu Biškupečku.

Evo kako radilište turbo rotora izgleda u utorak, 2. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje