Povežite se s nama

Život i društvo

Kada će biti uređena igrališta u Općini Trnovec Bartolovečki? Roditelji pisali i peticiju

Objavljeno:

- dana

Roditelji djece koja koriste  dječja igrališta u naseljima Bartolovec i Žabnik dana 06. lipnja 2024. godine dobili su od općinske načelnice Verice Vitković pismeni odgovor na peticiju koju su potpisali s ciljem da se urede dječja igrališta na području tih naselja, stoji u priopćenju Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a Općine Trnovec Bartolovečki.

-Ali roditelji nisu dobili odgovor da će dječja igrališta biti uređena sukladno standardima i kada će biti uređena i da novčana sredstva za  Kapitalni projekt K101401 Dječja igrališta po naseljima u Proračunu za 2024. godinu iznose 0,00 eura, dakle nisu niti planirana, a niti pa I. Izmjenama i dopunama Proračuna za 2024. godinu iako je to predlagalo Vijeće mjesnog odbora Žabnik, stoga ne mogu biti niti u Planu nabave za 2024. godinu – ističe se u priopćenju.

-Općinska načelnica ima izvršnu funkciju i Zakonom o proračunu ovlaštena je predlagati proračun i njegove izmjene i dopune, međutim ona nije niti predložila da se osiguraju novčana sredstva za uređenje dječjih igrališta. Iz II.izmjena i dopuna Proračuna za 2023. godinu vidljivo je da su na toj stavci bila planirana sredstva u iznosu od 238.901,00 eura, a potrošeno je 145.000,00 eura što je usklađeno s izvršenjem, tako da je bilo financijskog prostora za uređenje  dječjih igrališta u iznosu od 93.901,00 eura u 2023. godini, a s obzirom da proračunskim dokumentima nije definirano koliko i gdje će biti uređena dječja igrališta općinska načelnica mogla je realizirati taj projekt u 2023. godini – navode u SDP-u i HSS-u.

Proračun i njegove izmjene i dopune su javni financijski dokumenti koji su dostupni i  vidljivi na internetskim stranicama Općine kao i Programi građenja komunalne infrastrukture tako da te činjenice može  provjeriti svaki građanin Općine, napominju.

-U odgovoru načelnice točan je jedino navod da je funkcija načelnika izvršna, pa je dužna i realizirati projekte koji su planirani, a ona se opravdava Općinskim vijećem, s time da krivnju prebacuje na Klub vijećnika SDP-a i HSS-a i time prikriva svoju nesposobnost u obnašanju izvršne funkcije – navodi se u priopćenju.

Klub vijećnika SDP-a i HSS-a predložio je:

-amandmane na konačni prijedlog Proračuna za 2022. godinu:Izgradnju Mažuranićeve ulice u Trnovcu, sufinanciranje javnog prijevoza srednješkolaca, dodatna ulaganja u društvenim objektima (Društveni dom Štefanec i Žabnik,  Poljanke Bartolovec, obilježavanje dana mjesnih odbora), a smanjenje iznosa za uređenje dječjih igrališta predloženo je od strane Kluba HDZ-a te

-za Proračun za 2023. godinu: šljunčanje i strojno planiranje Nove ulice u Žabniku, uređenje parkirališta kod Društvenog doma u Bartolovcu, uređenje ulica Štefanec  Marof u Štefancu, Braće Radić u Šemovcu, društveni dom Štefanec – izrada nadstrešnice,  društveni dom Žabnik – izvođenje ličilačkih radova, društveni dom Štefanec – unutarnje uređenje prostorije i opločivanje prostora oko društvenog doma, uređenje kućice Poljanjke Bartolovec, zamjena stolarije na kućici iza Vatrogasnog doma u Bartolovcu (3 prozora i vrata), izrada nadstrešnice –  grobna kuća  Bartolovec, uređenje zgrade kupljene od Poljoprivredne zadruge Levak, izgradnju nove rasvjete u Zbelskoj ulici u Trnovcu, nabavu betonskih stupova za Zamlaku – 18 komada, adaptaciju grobne kuće u Šemovcu,  građenje objekata i uređaja za odvodnju otpadnih voda Aglomeracija Štefanec, Šemovec Zamlaka te Širokopojasni Internet.

Roditelji koji su potpisnici peticije dobiti će na uvid pismene dokumente radi objektivnog informiranja o izvršavanju izvršne funkcije načelnice.

-Iako načelnica informira građane iznošenjem neistinitih činjenica putem službenih pismena Općine ili istupom u medijima  ili pa ih uopće ne informira o financijsko preuzetim obvezama mada se radi o milijunima eura ili da  Općina je jedna od malog broja jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja ima najveće stope poreza na dohodak pa niti vijećnike koji glasaju  i bavi se isključivo izradom projektne dokumentacije pa čak i za skladišne prostore, a  ovih dana  prezentirana je u medijima od strane HDZ-a kao moralna vertikala pitamo se da li današnje djelovanje za opće dobro i u korist vlastite štete s zakonskim obilježjima kaznenog djela predstavlja moralnu veličinu? – stoji u priopćenju.

Život i društvo

Metorolozi: Aktualni toplinski val nije uzrokovan toplinskom kupolom, a probleme će praviti veća količina saharskog pijeska

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fenomen popularno nazvan toplinska kupola ovih dana nije obilježje vremenske situacije nad Hrvatskom, ali je na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje i važno je pridržavati se preporuka kako bi se izbjegle negativne posljedice, objavio je DHMZ.

– Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona, unutar koje se prizemno nalazi vruć zrak, dugotrajno zadržava nad određenim područjem. Istovremeno je u visini prisutan tzv. Omega blocking odnosno termobarički greben (greben u polju geopotencijalne visine i u polju temperature) koji oblikuje u grčko slovo Ω (omega) i karakterizira ga dugotrajnost. Unutar toplinske kupole visoki tlak pritišće (spušta) topli zrak prema tlu, pritom se on još dodatno zagrijava što onemogućava nastajanje oblaka te posljedično i oborine. Glavno obilježje vremena u toplinskoj kupoli je vedrina te mnogo sunčanih sati što rezultira daljnjim zagrijavanjem te iznad određenog područja temperatura raste. Pojam toplinske kupole posljednjih godina postao je popularniji, osobito u američkim medijima, kako bi se objasnio mehanizam nastajanja i intenzitet toplinskog vala koji je nastao na ovaj način. Važno je naglasiti da nije svaki toplisnki val uzrokovan toplisnkom kupolom. Toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom obično traje tjednima, izraženiji je i za njega su karakteristične vrlo visoke, često i ektremne vrijednosti temperature – objavili su danas stručnjaci na internetskoj stranici DHMZ-a.

Aktualni toplinski val nad Hrvatskom nije uzrokovan toplinskom kupolom, dodaju, i potrajat će nekoliko dana.

Uzrok ovog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala nad Hrvatskom je termobarički greben s jugozapada s kojim nad naše krajeve stiže vrlo topao zrak. Također, pristiže i značajna količina saharskog pijeska, čija će najveća koncetracija biti u petak, 21. lipnja, kada će i vrućina biti najizraženija.

Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak, istaknuli su hrvatski meteorolozi.

I slovenska agencija ARSO upozorava na veliku količinu saharskoga pijeska, a na sjeverozapadu Hrvatske najviše ga se očekuje u petak, do ranih popodnevnih sati. Slovenci također naglašavaju da će zbog pijeska u zraku biti povećana koncentracija čestica PM10 što može biti loše za zdravlje nekih skupina građana. Veća koncentracija ovih čestica može loše utjecati na malu djecu, starije ljude, oboljele koji imaju problema sa srcem i tlakom, dijabetičare i ljude s respiratornim problemima.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevci treći u programiranju na najvećem STEM natjecanju u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa je zajedno s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Martinom Tomičić Furjan i prodekanom izv. prof. dr. sc. Ivanom Malbašićem primila studente FOI-ja, koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja.

Radi se o jednom najznačajnijih međunarodnih natjecanja za studente STEM Games, koje svake godine okuplja gotovo dvije tisuće studenata u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ove je godine održano sredinom svibnja u Umagu. Studenti FOI-ja osvojili su ukupno 10 medalja, a brončanu su u Tech Areni znanja donijeli Tomislav Hlevnjak, Petar Matišić, Stanko Smrček i Filip Šoštarić, dok su u drugoj momčadi bili i Sebastian Arbutina, Elena Pizek, Marko Stipić i Adrian Stojić.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove je stavljeno više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je bio riješiti ih na što efikasniji način što više zadataka. Zadaci nose bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim rješavanjem testnih primjera zadataka, timovi su mogli otključavati nove zadatke. Na posljetku otključao se i glavni zadatak, koji je bilo potrebno vizualizirati te osmisliti kreativno i najoptimalnije rješenje te ga predstaviti žiriju – pojašnjava njihov mentor, viši asistent FOI-ja dr. sc. Luka Milić s Katedre za informatičke tehnologije i računarstvo. Studenti FOI-ja su nagrađeni za razvoj aplikacije za unos/pregled/mijenjanje događaja, a važno je istaknuti da je po prvi put u timu bila i studentica.

U drugim studentskim natjecanjima koja se fokusiraju na teorijsko znanje i rješavanje ispita, ovdje se osim poznavanja određenih programskih jezika tražilo od nas da znamo i logički te kritički razmišljati te povezivati znanje i teoriju s praksom – pojasnili su studenti koji su se natjecali. Naglasili su da bi se voljeli i iduće godine natjecati u čemu će im Uprava FOI-ja pružiti svu pomoć u vidu omogućavanja uvjeta za adekvatnu pripremu, što je u ovakvim natjecanjima ključno.

-Ponosni smo na naše studente koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja. Ovo je jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja i činjenica da su naši studenti postigli ovakav uspjeh među gotovo dvije tisuće sudionika iznimno je priznanje za naš Fakultet. Naši studenti pokazali su ne samo izvrsno poznavanje programskih jezika, već i sposobnost logičkog i kritičkog razmišljanja. Uprava FOI-ja nastavit će pružati svu potrebnu podršku kako bi se studenti mogli dobro pripremiti za ovakva natjecanja i ubuduće. Hvala mentoru, dr. sc. Luki Miliću, i svima koji su podržali naše studente na ovom putu. Njihov uspjeh inspiracija je za sve nas i potvrda da se trud i predanost uvijek isplate – istaknula je dekanica Marina Klačmer Čalopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje