Povežite se s nama

Život i društvo

Karla Čović ovog ljeta organizira biciklističke i planinarske ture, evo kako možete sudjelovati

Objavljeno:

- dana

Nakon završene utrke Europskog prvenstva proteklog vikenda u Oriovcu Cro Ultra 24 sata i odvoženih 483km i dalje se nastavlja u pozitivnoj sportskoj atmosferi.

Od šest prijavljenih žena na utrci 24 sata startalo je četiri pri čemu je jedina Hrvatica bila Varaždinka Karla Čović koja je osvojila 3. mjesto za odvoženih 483 km.

Karla Čović, osnivačica i predsjednica Triatlon klub Ultra, ovoga ljeta organizira besplatan program sportskih aktivnosti “Bike & Hike”.

-Ove godine nastavljamo sa cestovnim biciklističkim vožnjama treninzima Varaždinskom županijom i planinarskim izletom u Julijske Alpe – kaža organizatorica.

Biciklistički dio 12. 14. 19. i 21. lipnja sa startom u 16 sati ispred Studentskog doma u Varaždinu. Rute su brdovite, oko 60 kilometara u trajanju oko tri sata.  Namijenjene su svim punoljetnim cestovnim biciklistima, uz korištenje ispravnog bicikla, reflektirajućih oznaka i zaštitne kacige. Uz napomenu da su se svi sudionici dužni pridržavati prometnih pravila.

Prolaziti će pored izvora vode kao i pored raznih povijesno kulturnih znamenitosti. Za to nije potrebna prethodna najava, dovoljno je samo se pojaviti na vrijeme.

Planinarski izlet u Julijske Alpe na Viševnik m/n planiran je 22. lipnja. Lagana ruta sa pauzama oko pet sat hoda uz veličanstven pogled na Triglav. Staza pogodna i za pse. Tu se podrazumijeva osobni prijevoz, adekvatna planinarska obuća i odjeća, voda i hrana iz ruksaka. Radi organizacije potrebna je prethodna prijava.

Uz besplatni sportski dio sve sudionike očekuju ugodna iznenađenja i popusti dugogodišnjih sponzora kluba butik Design Ana Kraš i Vivarium studio za masažu.

Program provodi trenerica i ultra triatlonka Karla Čović,prof. uz pratnju psa Fume, uz napomenu da su psi dobrodošli na Alpe.

Za sva dodatna pitanja, informacije i prijave možete je kontaktirati na 0995183521.

Život i društvo

FOI-jevci treći u programiranju na najvećem STEM natjecanju u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa je zajedno s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Martinom Tomičić Furjan i prodekanom izv. prof. dr. sc. Ivanom Malbašićem primila studente FOI-ja, koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja.

Radi se o jednom najznačajnijih međunarodnih natjecanja za studente STEM Games, koje svake godine okuplja gotovo dvije tisuće studenata u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ove je godine održano sredinom svibnja u Umagu. Studenti FOI-ja osvojili su ukupno 10 medalja, a brončanu su u Tech Areni znanja donijeli Tomislav Hlevnjak, Petar Matišić, Stanko Smrček i Filip Šoštarić, dok su u drugoj momčadi bili i Sebastian Arbutina, Elena Pizek, Marko Stipić i Adrian Stojić.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove je stavljeno više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je bio riješiti ih na što efikasniji način što više zadataka. Zadaci nose bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim rješavanjem testnih primjera zadataka, timovi su mogli otključavati nove zadatke. Na posljetku otključao se i glavni zadatak, koji je bilo potrebno vizualizirati te osmisliti kreativno i najoptimalnije rješenje te ga predstaviti žiriju – pojašnjava njihov mentor, viši asistent FOI-ja dr. sc. Luka Milić s Katedre za informatičke tehnologije i računarstvo. Studenti FOI-ja su nagrađeni za razvoj aplikacije za unos/pregled/mijenjanje događaja, a važno je istaknuti da je po prvi put u timu bila i studentica.

U drugim studentskim natjecanjima koja se fokusiraju na teorijsko znanje i rješavanje ispita, ovdje se osim poznavanja određenih programskih jezika tražilo od nas da znamo i logički te kritički razmišljati te povezivati znanje i teoriju s praksom – pojasnili su studenti koji su se natjecali. Naglasili su da bi se voljeli i iduće godine natjecati u čemu će im Uprava FOI-ja pružiti svu pomoć u vidu omogućavanja uvjeta za adekvatnu pripremu, što je u ovakvim natjecanjima ključno.

-Ponosni smo na naše studente koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja. Ovo je jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja i činjenica da su naši studenti postigli ovakav uspjeh među gotovo dvije tisuće sudionika iznimno je priznanje za naš Fakultet. Naši studenti pokazali su ne samo izvrsno poznavanje programskih jezika, već i sposobnost logičkog i kritičkog razmišljanja. Uprava FOI-ja nastavit će pružati svu potrebnu podršku kako bi se studenti mogli dobro pripremiti za ovakva natjecanja i ubuduće. Hvala mentoru, dr. sc. Luki Miliću, i svima koji su podržali naše studente na ovom putu. Njihov uspjeh inspiracija je za sve nas i potvrda da se trud i predanost uvijek isplate – istaknula je dekanica Marina Klačmer Čalopa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društveni dom izgradile su pred 40 godina ruke mještana Novog Sela Podravskog, a sad će dobiti i novu vizuru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgrađen je na snažnoj želji i volji, energiji, ali i novcu mještana Novog Sela Podravskog. Sada njihov društveni dom slavi svoj četrdeseti rođendan, ali i svoj novi početak. Upravo uređenje objekta, koji nije samo građevina već i simbol zajedništva mještana ovog malog podravskog mjesta u Općini Mali Bukovec, najavio je načelnik Darko Marković.

Na nedavnoj proslavi 40. obljetnice izgradnje društvenog doma Marković je prenio i pozdrave župana Anđelka Stričaka, koji je, prema njegovim riječima, izrazio podršku da ovaj objekt dobije novu vizuru i postane još funkcionalniji.

– Izgradnja ovakvih objekata u prošlom stoljeću nije bila jednostavna. Stariji ljudi pamte da se tada na nivou mjesne zajednice donijela odluka o samodoprinosu i svaka obitelj morala je izdvajati godišnje određeni iznos koji se uplaćivao Općini Ludbreg. Zatim je Izvršni odbor Općine Ludbreg donio odluku o izgradnji doma. Odluka je, kako su istražili mještani, donesena 1981. godine, a 1984. godine dom je otvoren i ovo je prilika da obljetnicu proslavimo. Osnivanjem Udruge Slobodnjaki i njihovom predsjedniku, entuzijastu Daliboru Horvatu, zatvorena je jedna starija era i započela je jadna nova, koja predstavlja i rekonstrukciju ovog objekta – rekao je načelnik Marković.

Dodaje da se već krenulo s projektiranjem za ovaj objekt, dosta toga već je odrađeno, te da će se zahvaljujući Udruzi Slobodnjaki projekt još brže realizirati.

U društvenim domovima sad se samo rijetko još odvijaju svadbe, ali takvi objekti opet postaju mjesto okupljanja, upravo tamo se rađaju nove ideje, ali se organiziraju i najbolja druženja i zabave. Ova zadnja proslava u povodu 40. obljetnice organizirana je na inicijativu Udruge Slobodnjaki.

Predsjednik Udruge Dalibor Horvat zahvalio je svima te podsjetio na dosadašnje aktivnosti. Primjerice, nedavno su organizirali 1. “Rikićevo proljeće”, manifestaciju posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz Novog Sela Podravskog, koji je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te legendarnog Žnidaršića u filmu Tko pjeva zlo ne misli. U zadnjih nekoliko mjeseci vrijedni članovi i članice Udruge bavili su se uređenjem naselja, ali i brojnim planovima, među kojima svakako treba spomenuti i inicijativu da se Novo Selo Podravsko brendira kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

Okupljene je na proslavi pozdravila i Marija Balija, predsjednica Udruge umirovljenika Mali Bukovec, koja se prisjetila kako je to bilo nekad kad se gradio ovaj dom.

– Svaka familija dala je novca koliko je mogla, ali je svaka kuća dala i težake koji su svojim rukama ovaj dom izgradili – rekla je Marija.

Proslavi obljetnice pridružili su se i predsjednik Vijeća Zlatko Golec, načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić, kao i članice i članovi prijateljskih udruga, a za dobru zabavu pobrinuo se Ivan Povijač. On je, među ostalim, na oduševljenje svih, izveo svoju pjesmu ˝Tri rijeke˝, koja je posvećena bukovečkom kraju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje