Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinka Dubravka Novak prvi je put sjela u saborske klupe – evo što je upisala u imovinsku karticu

Objavljeno:

- dana

“Možemo!” je na proteklim parlamentarnim izborimo u našoj, III. izbornoj jedinici osvojio jedan saborski mandat.

Mandat je dobio nositelj liste Luka Korlaet, ali je kao njegova zamjena u Sabor otišla Varaždinka Dubravka Novak.

Time je Novak prvi put morala predati i imovinsku karticu.

Novak je po zanimanju učiteljica razredne nastave, nije udana i nema djece.

Za svoj posao u Saboru dobivat će 2092,66 eura. Prije nego je postala zastupnica radila je u V. osnovnoj školi Varaždin gdje joj je plaća u svibnju ove godine bila 1609 eura. Također, lani je zaradila 637 eura na godišnjoj razini od DND-a Varaždin te oko 300 eura mjesečno za svoj honorarni angažman kao radijska voditeljica na Radiju Sjeverozapad.

Od drugih javnih dužnosti navodi još da je od 2021. godine gradska vijećnica u Gradskom vijeću Varaždina, što obavlja volonterski.

Dubravka Novak u imovinskoj je kartici navela da ima kredit od 9500 eura dignut ove godine u Zagrebačkoj banci, a rok otplate je 36 mjeseci.

Ova članica “Možemo!” vlasnica je kuće s okućnicom u Varaždinu površine 542 m2 čija je vrijednost 250.000 eura. Kuću je naslijedila od roditelja.

Nema ušteđevine, a još je vlasnica automobila Fiat Punto iz 2009. godine koji vrijedi 3000 eura.

Novak je navela i da je članica udruge “Društvo Naša djeca Varaždin”.

U fokusu

Ukida se popis stanovništva. Evo kako se ubuduće planiraju skupljati podaci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je u prvo čitanje sa sjednice u četvrtak uputila u Sabor prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, čijim će usvajanjem prestati potreba za provođenjem Popisa stanovništva, a u Registar će se povezati podaci iz svih postojećih evidencija s punom primjenom od lipnja 2026.

Zakonom će se ustrojiti Središnji registar stanovništva, elektronički vođena službena evidencija, u koji će se povezati podatci iz zasebnih evidencija i registara – iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela, a vodit će ga Ministarstvo financija, Porezna uprava, piše Poslovni dnevnik.

Sadržavat će podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima, podatke o srodstvu i podatke o kućanstvima te na taj način omogućiti dostupnost na jednom mjestu podataka o stanovništvu i njihovim obilježjima, srodstvu upisanih osoba te o kućanstvima i njihovim obilježjima.

Podaci će se koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, provođenje statističkih, društvenih, ekonomskih i drugih istraživanja, obradu podataka za koju postoji pravna osnova te za učinkovito vođenje upravnih, poreznih i drugih postupaka.

U posebnom dijelu Registar može sadržavati i podatke dobivene na temelju podnesenih dobrovoljnih izjava o izvanbračnoj zajednici ili neformalnom životnom partnerstvu, o vjeri i materinskom jeziku, o nacionalnosti.

Njegovim formiranjem prestat će potreba za Popisom stanovništva, a sredstva za provedbu Zakona osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 12,8 milijuna eura bez PDV-a.

Nastavite čitati

U fokusu

Nagomilani problemi kulminirali… Najavljen je stečaj Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tekstilna tvrtka Varteks, koja je u blokadi već gotovo 60 dana, odlazi u stečaj, a predsjednik Uprave Karlo Koprek rekao je da će odluku o tome hoće li se otvaranje stečaja ubrzati ili će se dogoditi automatizmom donijeti radnici te je najavio sastanak u ponedjeljak, piše Index.hr.

Nadzorni odbor varaždinske tekstilne tvrtke Varteks u petak je, s tri glasa za i dva protiv, dao suglasnost Upravi Varteksa, odnosno njezinom jedinom članu Karlu Kopreku, da se pokrene stečaj tvrtke.

Predsjednik Uprave Varteksa Koprek objasnio je za Hinu da odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja ne donosi Nadzorni odbor, nego Uprava ili FINA-a, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene taj postupak, ako tako odluči. Kaže kako bi radnici, ako bi se čekalo da FINA provede postupak, u sljedećih mjesec-dva ostali bez primanja.

Ističe i da će se sastanak s radnicima, kojih je u Varteksu trenutno 549, održati u ponedjeljak te da Uprava Varteksa neće pokretati stečaj ako radnici ne budu s tim suglasni. A u slučaju njihove suglasnosti, zahtjev će pokrenuti tijekom idućeg tjedna.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje